joi, 31 iulie 2008

Monedele Maundy

(articol publicat in "Colectionarul Roman" nr.14/2008)

Cautind informatii despre emisiuni monetare dedicate sarbatorii Pastelui nu mica mi-a fost surprinderea sa aflu despre un obicei incetatenit in rindul protestantilor britanici, care se deruleaza in Joia Mare, joia dinaintea Pastelui, Maundy Thursday, cum ii spun englezii, si care implica prezenta unor monede batute special cu aceasta ocazie,"Maundy coins”.
Monedele Maundy sunt un set de 4 mici monede de argint cu valori nominale de 1,2,3,4 pence. Ele sunt batute anual in Marea Britanie pentru a fi oferit de monarh sau un reprezentant al sau, in special pensionarilor saraci in cadrul ceremoniei religioase din Joia Sfinta-Maundy Thursday.
Lumea crestina catolica, anglicana dar si ortodocsii comemoreaza in Joia Mare, Joia Sfinta, numita si Joia Patimilor sau Joia Neagra, (ultima joi din Postul Pastelui) 4 evenimente speciale: Spalarea picioarelor ucenicilor de catre Mantuitorul Isus, dandu-le prin aceasta lor si noua pilda de smerenie; Cina cea de Taina, adica asezarea Sfintei Cuminecaturi-Euharistia; Rugaciunea cea mai presus de fire a domnului Isus, in gradina Ghetsimani; Vinderea Domnului de catre Iuda pentru 30 de arginti.
„Maundy” provine de la cuvintul latin „mandatum”, care inseamna „lege”/„porunca” si face referire la ultimul indemn al lui Iisus adresat discipolilor inainte de rastignire si anume: "Iubeste-ti aproapele asa cum te iubesti pe tine." (Leviticul 19:18)
Maundy coins au o istorie destul de indelungata. Inca din anul 600AD, in Marea Britanie se sarbatorea Joia Mare. Arhiepiscopii obisnuiau sa spele picioarele supusilor lor. La aceste ceremonii participau si monarhii. Incepind cu 1213, regele John (1199–1216) introduce obiceiul aruncarii de monede din argint, (pe linga mincare si imbracaminte), saracilor. Suma monedele dintr-un set oferit acestora totaliza virsta monarhului.
Pina in 1698 aruncarea banilor catre saraci in cadrul ceremoniei de spalare a picioarelor s-a facut de catre monarh.
Initial, au fost utilizate monede din argint dintre cele aflate in circulatia curenta. Practic, la inceput doar piesele de 4 pence/groat din argint erau utilizate in cadrul acestui ritual. In 1551 se introduce si piesa de 3 pence din argint, iar din 1660 moneda de 2 pence. Se presupune ca in 1667 s-au utilizat pentru prima data cele 4 monede de argint de 1,2,3,4 pence. Din 1822 s-au batut monede speciale cu valorile nominale de 1,2,3,4 pence, un set continind practic suma de 10 pence. Banii erau distribuiti in seturi plus necesarul de monede care sa insumeze varsta monarhului.
Pina in 1908 seturile de monede Maundy se puteau comanda de catre oricine de la monetarie. Dupa acest an monedele erau produse numai pentru a fi distribuite in cadrul ceremoniei din Joia Mare.
Ca dimensiuni si design monedele Maundy, emise dupa 1822, si-au pastrat caracteristicile pina in prezent, schimbindu-se doar materialul din care erau confectionate. Aversul pieselor se prezinta astfel:
- 1822–1830 -Profil stanga, George IV, inscriptie: GEORGIUS IIII D G BRITANNIAR REX F
D (George al IV-lea, prin Gratia lui Dumnezeu Rege al Britaniei, Aparator al Credintei).
- 1831–1837 -Profil dreapta, William IV, inscriptie: GULIELMUS IIII D G BRITANNIAR REX F D (William al IV-lea, prin Gratia lui Dumnezeu Rege al Britaniei, Aparator al Credintei).
-1838–1887- profil stanga, Victoria (in tinerete), inscriptie: VICTORIA D G BRITANNIAR REGINA F D (Victoria, prin Gratia lui Dumnezeu Regina a Britaniei, Aparatoare a Credintei).
-1888–1892 -profil stanga, Victoria (perioada jubiliara), inscriptie: VICTORIA D G
BRITANNIAR REGINA F D (Victoria, prin Gratia lui Dumnezeu Regina a Britaniei, Aparatoare a Credintei).
-1893–1901 -profil stanga, Victoria (varsta matura),inscriptie: VICTORIA DEI GRA BRITT REGINA FID DEF IND IMP (Victoria, prin Gratia lui Dumnezeu Regina a Britaniei, Aparatoare a Credintei, Imparateasa a Indiei).
-1902–1910 -profil dreapta, Eduard al VII-lea, moneda inscriptionata cu EDWARDVS VII D G BRITT OMN REX F D IND IMP (Edward al VII -lea, prin Gratia lui Dumnezeu Rege al Intregii Britanii, Aparator al Credintei, Imparat al Indiei).
-1911–1936 -profil stanga, George V, inscriptie: GEORGIVS V D G BRITT OMN REX F D IND IMP (George al V-lea, prin Gratia lui Dumnezeu Rege al Intregii Britanii, Aparator al Credintei, Imparat al Indiei).
-1937–1948 — profil stanga, George al VI-lea, inscriptie: GEORGIVS VI D G BR OMN REX F D IND IMP (George al VI-lea, prin Gratia lui Dumnezeu Rege al Intregii Britanii, Aparator al Credintei, Imparat al Indiei).
-1949–1952- profil stanga, George al VI-lea, inscriptie: GEORGIVS VI D G BR OMN REX FIDEI DEF (George al VI-lea, prin Gratia lui Dumnezeu Rege al Intregii Britanii, Aparator al Credintei).
-1953- profil dreapta Elizabeth a II-a, inscriptie: ELIZABETH II DEI GRA BRITT OMN REGINA F D (Elizabeth a II-lea, prin Gratia lui Dumnezeu Regina a Intregii Britanii, Aparatoare a Credintei).
-1954–current -profil dreapta Elizabeth a II-a, inscriptie: ELIZABETH II DEI GRATIA REGINA F D (a II-lea, prin Gratia lui Dumnezeu Regina, Aparatoare a Credintei).
Monedele Maundy de dupa 1822 s-au batut in urmatoarele valori nominale cu dimensiunile:
-1 pence : 0,5 gr, diametru 11 mm
-2 pence : 0,9 gr., diametru 13 mm
-3 pence : 1,4 gr, diametru 16 mm
-4 pence : 1,9 gr, diametru 18 mm.
Piesele emise intre 1822 si 1921 au fost sterling, adica din argint 925. Monedele de dupa 1921 pina in 1947 erau din Ag500. Pentru o scurta perioada in 1947 s-au emis monede din Cu-Ni, dar apoi pina in prezent s-a revenit la compozitia initiala, recte Ag925.
In fiecare an ceremonia spalarii picioarelor se tine intr-una din marile catedrale din Anglia sau Tara Galilor. Initial, s-a tinut in Capela regala din Whitehall, mai tirziu mutindu-se in Westminster Abbey. Trebuie sa treaca circa 40 de ani ca acest ritual sa revina pentru a doua oara intr-o catedrala. In 2006, cind regina Elisabeta a II a a implinit 80 de ani, serviciul religios prilejuit de Maundy Thursday, (13 aprilie) s-a tinut in catedrala Guildford. Regina a daruit seturi de monede Maundy la 80 de barbati si 80 de femei, toti pensionari. Fiecare a primit 80 de pence in total in doua pungute, una alba si una rosie. Anul trecut ceremonia a avut loc in catedrala din Manchester.
In acest an, pentru prima data dupa 700 de ani, ritualul din Joia Mare a avut loc in afara Angliei sau Tarii Galilor, in 20 martie, la catedrala St. Patrick din orasul Armagh din Irlanda de Nord. Seturile Maundy in valoare nominala de 82 pence (egala cu virsta reginei Elisabetha) au fost oferite la 164 de pensionari (82 barbati si 82 femei) care s-au remarcat prin activitatile derulate in folosul comunitatii.

Bibliografie:
http://www.maundymoney.info/
http://www.geocities.com/traditions_uk/maundy.html
http://www.royalmint.gov.uk/Corporate/BritishCoinage/Maundy_Money.aspx
http://24carat.co.uk/mintagefiguresframe.html

Un comentariu:

Cristina Bogdan spunea...

Buna ziua!
Am si eu o moneda din aur din anul 1910 si as vrea s'o dau insa nu stiu cat valoreaza si apelez la dumneavoastra cu speranta ca ma veti ajuta :)
Pe o parte are un dac sau roman calare pe un cal incercand sa omoare o creatura stil dragon cred ;)) iar pe verso are portretul din profil al unui tip chel cu barba iar pe margine scrie :EDWARDVS VII D: G: BRITT: OMN: REX F: D: IND: IMP:
Multumesc frumos !