miercuri, 26 noiembrie 2008

Formele monedei (II)

(articol aparut in revista "Colectionarul Roman" nr. 10/2007)
Monede cu incastrari- Sunt monede comemorative, (desi si monedele bimetalice de circulatie pot fi considerate monede cu incastrari) de forma rotunda de cele mai multe ori, care au incorporate diverse obiecte: perle, bucati de carbune de pe Titanic sau fragmente de meteorit, safire, rubine, smaralde, camee cristale Swarovski etc. In 1998 Somalia a emis o serie numita “Gemstones of the African Continent” care continea monede din argint ce aveau incastrate fiecare cite o piatra pretioasa de pe continentul negru . In 2006 Palau a emis o moneda din argint cu valoarea nominala de 5 dollari care are una din fete desenul unei scoici perlifere deschise si avind in interior incastrata o perla neagra tahitiana. Moneda face parte dintr-o serie superba de monede color emise de Palau si avind ca tematica protectia vietii marine. In acelasi an s-au mai emis doua monede cu valoarea nominala tot de 5 dollari din argint avind incorporate una un fragment din meteoritul Nantan prabusit pe pamint in 1516 iar cealalta o bucatica de roca vulcanica din Palau. In 2005 cu ocazia comemorarii a 200 de ani de la batalia de la Trafalgar autoritatile Insulelor Cook au emis o moneda de 1 dollar avind pe revers inglobata o camee color cu bustul amiralului Nelson.
Moneda busola si moneda cadran solar. Cele mai neobisnuit set de monede comemorative metalice intitulat “Time is money” include 3 piese care formeaza un cadran solar si o busola. Cadranul solar este format dintr-o moneda din argint de 10 dollari Liberieni cu diametrul de 39mm avind un indicator (gnomon) din alama. Pentru a alinia ceasul solar este nevoie de alte doua monede care compun o busola. Baza busolei o constituie o moneda din argint de 10 franci (emisiune Republica Democrata Congo). Acul indiator al busolei este o moneda de 5 franci Congo din fier avind forma unei linguri. Cele trei monede sunt datate 2004 si au avut un tiraj de 5000 exemplare.
Monedele inimioara- In 2005 Republica Democrata Congo a emis dintr-un aliaj de cupru-nichel o moneda color de 5 franci avind forma unei inimioare. Monede evantai (in engleza “fan coins”)- In 2005 pentru a celebra expozitia mondiala Expo 2005 care s-a tinut in Aichi Japonia, Banca Nationala a Poloniei emite o moneda din argint de 10 zloti avind forma unui evantai (sau sfert de cerc). China emite de citiva ani buni monede care celebreaza fiecare an nou (dupa zodiacul chinezesc). Unele monede din aceste serii au forme de evantai sau de dreptunghi.
Moneda « Piele de bou » - In anul 2000, pentru a celebra incheierea mileniului 2, Cipru a emis o piesa cu valoarea nominala de 2 pound din bronz si argint avind forma unei piei de bou in miniatura (44,5x25mm) si o piesa din aur cu aceeasi forma cu valoarea de 100 pounds. In trecut pieile de bou erau utilizate in insula ca moneda de schimb.
Monedele “talpi de pantofi”- In 1923, in perioada de inflatie de dupa primul razboi mondial, in orasul Poessneck (Germania) au circulat ca “monede” talpi de pantofi de dama sau barbati purtind semnatura oficialilor si avind valori de 25 si 50 de pfennigi de aur
Moneda cu imagini dinamice. Monetaria din Perth a emis in 2004, pentru a comemora 35 de ani de la primul pas pe luna facut de om, o moneda cu "imagini dinamice". prima din lume. Ce face moneda? Daca schimbi unghiul sub care te uiti la ea isi schimba imaginea. Pentru a vedea aceste curiozitati iata un link: http://www.perthmint.com.au/catalogue/anniversary-of-the-first-moon-walk.aspx Orbital coin. O alta moneda emisa tot de aceeasi monetarie australiana, dar in 2007, este asa numita moneda orbitala: "orbital coin" emisa pentru a celebra 50 de ani de la zborul orbital al Sputnikului rusesc din 1957. Pe aceasta moneda este reprezentat Sputnikul care se roteste la propriu in jurul Terrei. Iata si linkul unde puteti vedea cam ce face aceasta moneda: http://www.perthmint.com.au/catalogue/50th-anniversary-of-sputnik-1957-2007-silver-proof-orbital-coin.aspx.aspx


Moneda euroconvertor. Cum in Uniunea Europeana euro isi incepuse viata iar factorii de conversie euro/vechile monede nationale difereau de la o tara la alta dind batai de cap turistilor, monetarii din Insula Man s-au gindit sa vina in ajutorul acestora scotind pe piata o moneda …convertor. Poate ca traducerea nu este dintre cele mai fericite, dar cum sa-i spui unei astfel de monede? Astfel, in 2002 s-a emis o moneda cu valoarea nominala de 60 Pence, numita „Euro currency converter”. Moneda, asa cum se vede si in imaginea de mai jos, are pe revers harta Europei, care se poate roti in jurul unui ax. In jurul hartii sunt trecute tarile care au adoptat la acea data euro. In interiorul unei sageti practicate in harta apare factorul de conversie euro/moneda nationala atunci cind piesa centrala cu harta este rotita in dreptul unei tari. Moneda este din bronz, iar piesa centrala cu harta Europei este argintata.

Monede cu holograma. Se pare ca primii care au emis monede cu holograme au fost canadienii in 2000. In 2003 monetaria Australiei anunta ca un succes remarcabil realizarea unor monede din argint cu holograme sau OVD coin (OVD-Optically Variable Device) dedicate voluntariatului australian.

Republica Congo a emis in 2004 un set de 3 monede, avind ca tematica protectia animalelor salbatice, cu valoarea nominala de 5 franci dintr-un aliaj de cupru si nichel care au pe revers cite o holograma. Aceste holograme creiaza iluzia unei imagini tridimensionale atunci cind le privesti.
Monede tridimensionale (numite Skulpturmünze, in germana)- Normal ca toate monedele sunt tridimensionale, dar exista citeva monede mai tridimensionale (daca ne este permis sa le spunm astfel) decit ce stim noi in mod uzual. Printre primele skulptur munzen se pare ca este o emisiune din 2001 a Somaliei dedicata piramidei lui Keops si implinirii a 3333 ani de la urcarea pe tronul Egiptului a legendarului faraon Tutankamon. Moneda prezinta pe o fata piramida lui Keops la scara 1:1650 iesita din planul monedei. Dar poate ca piesele cele mai spectaculoase apartin seriilor de skulptur munzen “Monumente europene” (emisiune 2005 Nauru) si “Monumentele lumii” (emisiune 2006 Insulele Cook). Acestea au pe una din fete reprezentat un monument istoric (turnul din Pisa, poarta Brandenburg, muntele Saint Michelle, catedrala Sf. Vasil, statuia Libertatii etc) care se poate desprinde din planul monedei si se asaza perpendicular pe acesta. Monedele sunt din argint si aur si au fost scoase la vinzare pe site-ul http://www.reppa.de/. De altfel, pe acest site veti intilni si alte monede avind forme neconventionale (harti, biserici, luminare, cu cristale Swarovski, etc) demonstrindu-ne ca, de fapt, imaginatia umana in acest domeniu pare sa nu aiba limite.


Bibliografie:
1.http://www.pomexport.com/
4.Krause-Standard catalog of world coins sec XVII, XVIII, XIX, XX, XXI
5.http://www.reppa.de

Niciun comentariu: