vineri, 16 ianuarie 2009

BNR emite o monedă aniversară, la 10 ani de la lansarea Euro

Banca Naţională a României va pune în circulaţie, în scop numismatic, începând de astazi, 16 ianuarie 2009, o monedă din argint dedicată aniversării a 10 ani de la înfiinţarea Uniunii Economice şi Monetare Europene şi lansarea monedei unice - Euro.
Moneda de argint (999 ‰) are o valoare nominală de 10 lei, diametru 37mm, greutate 31,103 de grame, forma rotunda, zimţată pe margini, calitate -proof.
Aversul prezintă pe o bandă mată, harta Uniunii Europene pe care sunt evidenţiate diferit statele membre ale zonei euro, stema României şi inscripţia „ROMANIA", în partea superioară, inscripţia circulară „UNIUNEA ECONOMICĂ ŞI MONETARĂ" şi valoarea nominală a monedei , de 10 LEI.
Reversul prezintă pe o bandă mată, în conturul neregulat al unei monede antice, o alegorie a evoluţiei comerţului de la troc la euro, deasupra, inscripţia circulară „10 ANI - UEM ", şi anii 1999 - 2009.
Monedele, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a tematicii emisiunii, redactate în limba română, engleză şi franceză.
Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile Guvernatorului Băncii Naţionale a României şi Casierului central.
Monedele vor fi prezentate în cutii adecvate, pe al căror capac este inscripţionată sigla BNR.
Tirajul emisiunii este de 1.000 de exemplare.
Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a monedelor din argint, din emisiunea dedicată aniversării a 10 ani de la înfiinţarea Uniunii Economice şi Monetare Europene şi lansarea monedei unice - Euro, se realizează prin sucursalele Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Niciun comentariu: