joi, 26 martie 2009

Proba Sadagura vanduta cu 43000 Euro

In perioada 9-14 martie casa germana de licitatii Kuenker a scos la vanzare mai multe piese Sadagura, printre care si o superba proba din argint de 2 para-3 copeici 1773, cu ghirlande deasupra celor doua steme ale Moldovei si Tarii Romanesti. Desi pretul de pornire era de 30.000 euro, proba s-a vindut cu 43000 Euro la care se adauga taxele casei de licitatie si TVA urcand pretul final la circa 50.000 euro. Este una dintre cele mai scumpe piese romanesti.


21 de comentarii:

marius spunea...

buna ziua am si io o moneda exact ca aceasta si as vrea sa o vand si io ..m-ar interesa si pe mine daca e chiar asa de scumpa cum id meu cody_7676@yahoo.com

dorelb spunea...

daca este chiar asa, sunteti un fericit. Monede ca proba prezentata in imagine sunt multe, dar mai sunt niste trasaturi care le deosebesc. In primul rind sa fie din argint si cu detalii foarte clare. Intrati pe http://transylvanian-numismatics.com/phpBB/index.php urcati o foto clara cu av si revers, cintariti moneda, masuratii diametrul. pe acest forum sunt mai multe persoane pricepute in monedele Sadagura si puteti primi niste pareri pertinente. Din experienta pot sa va spun ca sunt multe persoane care au monede asemanatoare cu multe piese foarte scumpe, dar realitatea este de cele mai multe ori dezamagitoare pentru proprietar.

Anonim spunea...

Buna ziua am si eu o moneda sadagura 2 para 3 kopeck , din 1773 am cautat peste tot dar nu am gasit nici un exemplar identic al dvs este cel mai asemanator , totul este identic dar lipsesc ghirlandele de pe stema Transilvaniei ..iar culoarea este alb-rosiatica ,nu am gasit nici pe siteul http://transylvanian-numismatics.com/phpBB/index.php , nimic identic . Unde as putea gasi mai multe detalii ? ast rasp Va multumesc.

dorelb spunea...

Nu exista o stema a Transilvaniei pe aceasta moneda, dar am inteles ce doriti sa spuneti. Despre monedele Sadagura gasiti informatii in cartea "Monede si bancnote romanesti" de George Buzdugan s.a, in cataloagele de monede rusesti gen Bitkin, dar exista un articol amplu scris de un coleg, Mircea Jar, in revista "Colectionarul Roman" varianta electronica, adica nr. 1-16, cred ca prin nr. 5,6. Revista intr-o vreme se putea descarca (aceste prime numere) de pe siteul amintit in postul anterior, sau de pe siteul revistei sau se poate comanda contra, parca a 1 euro, de pe acelasi site. Daca sunteti pasionat de numismatica in general ar trebui sa nu va lipsesca aceasta revista, printre putinele publicatii, daca nu singura, care apar la noi si care se adreseaza amatorilor in primul rind. Sincer, din ce ati spus despre moneda cred ca este o piesa obisnuita de 2 para. Dar va trebui sa va convingeti singur, ca sa nu credeti ca aveti o comoara si eu va amagesc.

dorelb spunea...

Articolul despre care v-am spus mai sus este in Colectionarul Roman nr. 7 editia electronica, si o puteti descarca gratuit de pe site.

Anonim spunea...

am o moneda identica dar este roscata exact ca aurul. As vrea sa stiu mai mult despre ea si mai am inca o moneda ruseasca de 5 copechi din 1863 tot culoare rosiatica. Cat valoreaza!

Unknown spunea...

Buna ziua..am si eu o moneda sadaqura din 1773 2 para 3 copeici, dar nu este foarte lizibila...culoarea este de un maroniu roscat si presupun ca este din bronz...as vrea sa stiu cat valoreaza si daca se poate face ceva ptr a o mai innoi...
Multumesc!

dorelb spunea...

Aproape ca nu exista colectionar care sa nu fie in posesia unei Sadagure. Problema este ca, fiind realizate din bronzul tunurilor turcesti capturate de armata rusa, starea de conservare a monedelor ajunse la noi este in general proasta. Pe site-urile cu vanzari de numismatica apar astfel de piese la preturi destul de mari, dar care de cele mai multe ori raman nevandute. Piesele cu adevarat valoroase sunt, in primul rand, cele in stari de conservare foarte bune, (care sunt destul de putine)si probele Sadagurelor (unele pot fi din argint). Din descrierea dvs aveti o piesa comuna intr-o stare slaba de conservare. Concluziile le trageti dvs. In privinta reinoirii ei nu aveti ce face, de preferat este sa-i lasati patina intacta.

Anonim spunea...

Buna ziua, am o mondeda Sadagura 1772 3 copeici, stare buna (nu stiu ce ar insemna stare foarte buna...), toate inscriptiile sunt lizibile, si este Valak. Nu-mi dau seama daca este argint sau nu, probabil ca nu. O pot evalua undeva? Multumesc. Ramona

dorelb spunea...

Nu o sa gasiti un evaluator autorizat pentru monede, in schimb va puteti face o idee postind o imagine (avers si revers) a piesei pe un forum al colectionarilor (de ex. transylvanian-numismatics.com unde sunt citiva colectionari experimentati pasionati de astfel de monede).

Anonim spunea...

Buna seara ! Am si eu o moneda exact ca aceasta numai ca este de o culoare maroniu-rosiatica si as vrea sa stiu cat valoreaza . Mutumesc !

Anonim spunea...

Buna am si eu o monada eczact ca asta numai cai din beonz sii in stare buna cit poate valora

andrei spunea...

Am si eu o copeik de 5 ruseasca 1876 cit valoreaza

Unknown spunea...

Buna ziua.Am si eu o monede de 1 para 2 kopeici anul 1772 din bronz...cat valoreaza???...pe net nu gasesc nici o valoare

Unknown spunea...

buna. am si eu monede de 5 kopeici din anul 1880 si anul 1838.
Tudorflocosu@gmail.com

Unknown spunea...

buna ziua...am o moneda de 50 para din 1933...alama(de nu ma insel)...si una de 25 (bronz)????
multumesc

dorelb spunea...

Bun,si cum vreti sa va ajut eu?

dorelb spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Unknown spunea...

Am o moneta vehie romînească răspundeti

Unknown spunea...

Raspund...dar ce doriti?

Unknown spunea...

Am o medalie 1772
3 пара
Деньги
Cit valoreaza?