vineri, 3 aprilie 2009

Despre emisiunile de ruble de platina din anii 1828-1846

Platina (simbol chimic- Pt) este un metal pretios, foarte rar (de 30 de ori mai rar decit aurul), de culoare argintie, de aici ii vine si denumirea, “platina” in limba spaniola inseamna “argint mic”.
Este maleabila, ductila si are un punct de topire foarte ridicat, 1772 grade C, din care cauza baterea monedelor din platina este costisitoare.
Este un metal foarte greu, densitatea fiind de 21,45 g/cmc (aurul doar 19,4g/cmc). Dupa osmiu si iridiu, platina este cel mai greu metal existent. Este de peste 21 ori mai grea decit apa, de opt ori mai grea ca marmura si de trei ori mai grea ca otelul.
In natura platina se gaseste amestecata cu alte metale: ruteniu, rodiu, paladiu, osmiu si iridiu. Platina mai poate fi gasita si in argile aluvionare dar, o tona de argila contine abia ... 3 g de platina. Se pare ca platina era cunoscuta inca din antichitate, s-au gasit bijuterii din platina in mormintele faraonilor egipteni din dinastia XII (2000 i.Hr.). Este foarte stabila chimic, putini acizi corodind-o.
Platina este utilizata in special in industria automobilistica, pentru realizarea unor filtre pentru reducerea emisiilor nocive la automobile (ceva mai mult de jumatate din productia anuala de platina), pentru confectionarea de bijuterii (circa 49 tone din 239 tone de platina comercializate in 2006), in industria electrotehnica si pentru catalizatori de sinteze chimice. Principalul producator mondial de platina este Africa de Sud.
Este mai scumpa decit aurul si are calitati monetare mai slabe decit acesta. In prezent diverse tari (SUA, UK, Franta, Australia etc) emit monede de colectie din platina. Pentru a fi recunoscuta platina nu se marcheaza cu insemnul 'karat'. In Statele Unite se marcheaza cu PL sau PLAT. In Europa, platina se recunoaste dupa urmatoarele marcaje: 950 sau PT950. Platina a fost acceptata ca metal pretios numai dupa a doua jumatate a secolului 19.
(Continuarea articolului a puteti citi in nr.3/2009 al revistei "Colectionarul Roman")

Niciun comentariu: