luni, 4 mai 2009

Istoria cartelelor telefonice- de la aparitie pana la hobby

Fetita mea, Diana-Maria, are 10 ani si colectioneaza cartele telefonice de vreo citiva ani. In alegerea si dezvoltarea acestei pasiuni am avut un rol important si noi, parintii. Am invatat-o cum sa le aranjeze in folii speciale, sa le selecteze pe subiecte: flori, animale, biserici, steaguri, tari etc. Am descoperit impreuna tipurile de cipuri existente. Anul trecut am mers la Targul colectionarilor de la Bacau de unde a putut sa-si mai completeze colectia. Diana este foarte incantata de colectia ei, si noi la fel. Totusi, una din probleme ar fi ca nu prea isi gaseste parteneri de schimb printre prieteni, care in corpore colectioneaza servetele, motiv pentru care s-a apucat si ea de acest hobby, dar nu-si neglijeaza prima iubire.
Intr-o zi, Diana mi-a pus o intrebare la care nu am putut raspunde pe loc: “Cand au aparut primele cartele telefonice in lume?”. Asemenea ei sunt convins ca exista si alti pasionati mai tineri, sau nu, care isi pun aceasta intrebare, completata probabil cu “Dar in Romania?” si la care poate inca nu au gasit un raspuns.
Am cautat informatii pe internet. Stiam de existenta citorva site-uri romanesti (nu intotdeauna actualizate la timp) care se adreseaza pasionatilor de aceste mici bucati dreptunghiulare de plastic. Si iata ce am aflat.
Primele cartele telefonice au fost cele pre-paid (preplatite). Acestea au aparut in toamna anului 1975 in Italia ca o solutie la problema vandalizarii telefoanelor publice cu monede in scopul sustragerii banilor. Telefoanele publice cu moneda erau pentru hoti mici pusculite nepazite. Mintea iscoditoare a omului a gasit rezolvarea acestui neajuns intr-o bucatica de plastic (carton la inceput) dotata cu o banda magnetica asemenatoare celor utilizate astazi de noi la metrou. Ideea le-a venit specialistilor de la SIDA, o societate italiana producatoare si distribuitoare de masini automate pentru vanzarea diferitelor produse, deci nu din domeniul telecomunicatiilor. In 1976 in Italia apare primul model de telefon public ce functiona cu o astfel de cartela.

Cartelele, erau la inceput din carton, aveau o banda magnetica si erau destul de subtiri astfel ca se deteriorau rapid. Ba se mai si blocau in telefon. Introducerea acestor cartele in Italia rezolva si problema crizei de monede, recent aparute. Rapid aceasta inventie a devenit foarte populara si a fost adoptata de mai multe tari din Europa, confruntate si ele cu aceleasi acte de vandalism la adresa telefoanelor publice. La inceput in Franta, Austria, Marea Britanie si Suedia.

(continuarea articolului o puteti citi in revista Colectionarul Roman nr.4/2009)

2 comentarii:

Dumitru Negoita spunea...

Dupa ceva vreme ocupat cu "aducerea"
acasa a unui Erou si monah-uitat,
am revenit.
Va felicit! Atat pentru educatia
si pasiunea pentru colectii
pe care i-ati inspirat-o ficei dv.
cat si pentru perseverenta de-a
continua in postari.
Atunci, in 28 martie a.c., am fost
la Bucuresti.

{Va invit in ... virtual ! la concursul de pe blogurile mele}

dorelb spunea...

va multumesc pentru frumoasele cuvinte adresate.