joi, 18 iunie 2009

Monede inedite din Insulele Cook

Insulele Cook ne-au obisnuit de-a lungul timpului cu emisiuni monetare inedite. Iata ca si in acest an au scos la vanzare 4 monede cu forme care prea putin amintesc de moneda clasica.

Moneda pestisor
Emisa in 5000 de exemplare, moneda avind forma de pestisor, este din argint 999 si aur 999, este impanata cu 6 cristale Swarovski si cantareste 25 de grame. Moneda are forma unui peste, simbolul crestinismului in antichitate si poarta pe una din fete inscriptia cu litere grecesti "Iisus Christos, Theou Uios Soter" adica "Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul".

Pentru primii creştini, peştele era simbolul lui Hristos şi astfel al religiei lor, deoarece primele litere ale inscriptiei mai sus amintite alcătuiesc cuvântul grec "ichthus" ("peşte"). Desenul unui peşte era semnul secret al credinţei creştine în contextul politicii ostile ale împăraţilor romani.
Valoarea nominala a "minunatiei" este de 5 dolari iar pretul de vanzare 99,9 euro.
Moneda harta
Pentru a celebra vizita papei Benedict XVI in Africa s-a emis o moneda avind forma hartii Africii. Piesa este din aur si argint 999, cantareste 25 de grame si s-a emis tot in 5000 de exemplare. Valoarea nominala: 5 dolari. Pret de vanzare: 99,99 euro. Era sa uit: moneda are si cristalele dispuse sub forma unei cruci.
Domul Basilicii Sf Petru

O alta "trasnaie" numismatica este reprezentata de o piesa avand aspectul domului Basilicii Sf Petru din Roma. Moneda (sic!) este din aur 999, are 7 cristale Swarovski si un pret de vanzare de numai ...399 euro. Dimensiuni 18/25mm. Valoarea nominala: 25 dolari.
Skulptur munze

Ultima piesa pe care v-o prezentam este o asa numita skulptur-munze dedicata Tarului Petru cel Mare al Rusiei.

Material: Aur/ argint;
Tiraj/greutate: 5000 exemplare a cite 31,1 grame fiecare,
Valoare nominala:10 dolari
Pret vanzare: 99,95 euro

Niciun comentariu: