luni, 12 iulie 2010

Un tezaur de 52500 de monede romane descoperit in Anglia


52500 monede romane a descoperit un detectorist amator, in luna aprilie 2010, intr-un vas destinat stocarii cerealelor, ingropat undeva intr-un cimp de linga Frome, Somerset, in SV Angliei. Este unul dintre cele mai mari tezaure de moneda romana descoperit in Anglia. Monedele, majoritatea din secolul trei, sunt din argint si bronz. Norocosul, Dave Crisp a gasit intii 21 de monede si a chemat in ajutor arheologii pentru a dezgropa vasul in care erau restul de monede.
766 de monede au imaginea generalului roman Marcus Aurelius Carausius, cel care a condus Britania intre 286-293 si a fost primul imparat roman care a batut moneda in Britania.
Intregul tezaur cintareste circa 160 kg, iar valoarea monedelor gasite se ridica, la o prima estimare, la circa 1 milion de dolari. Tezaurul a fost preluat de British Museum unde monedele au fost curatate si inregistrate.


2 comentarii:

iulia mariana condurache spunea...

am o moneda din aur cu imaginea lui winston Churchill si data 30.11.1874 pe o ata si un leu cu textul :we never shall surrender: pe cealalta. Credeti ca imi puteti spune ceva despre ea?
multumesc

dorelb spunea...

banuiesc ca este o moneda sau mai degraba o medalie comemorativa dedicata lui Churchill. anul 1874 este anul lui de nastere, iar "we shall never surrender"- face parte dintr-un discurs al lui Churchill. cautati pe net sigur veti gasi informatiile dorite. iata si un link: http://www.taxfreegold.co.uk/