joi, 30 septembrie 2010

Prima sfanta australiana -maica Mary MacKillop

Continentul australian si-a capatat primul sfant nascut pe teritoriul sau, maica Mary MacKillop, o calugarita ce a activat in serviciile pentru protectia copiilor cu dizabilitati, se anunta intr-un comunicat de presa al Papei Benedict, preluat de BBC.
Maica Mary, care s-a stins din viata in 1909, va fi canonizata pe 17 octombrie anul curent, anunta Vaticanul. Munca sa in slujba bisericii a fost, insa, de multe ori, controversata, calugarita fiind excomunicata pentru insubordonare in anul 1871. A fost totusi exonerata dupa trei ani, iar in anul 1995, Papa Ioan paul al II-lea a propus-o pentru beatificare.Pentru ca o persoana sa fie considerata sfanta, Biserica Catolica trebuie sa ii recunoasca acesteia doua mircole. Primul miracol al maicii Mary a fost recunoscut pe fostul suveran pontif, iar cel de al doilea, vindecarea unui caz de cancer considerat incurabil, a fost creditat anul acesta de Papa Benedict.Mary MacKillop a intrat in slujba bisericii la 24 de ani si este fondatoare unei scoli sub patronajul Ordinului Sister of St. Joseph, prima dintr-e serie de cateva zeci de astfel de stabilimente pentru copiii orfani sau handicapati. Ultimul miracol al maicii s-a produs asupra unei femei, Kathleen Evans, bolnava de cancer pulmonar in faza terminala. Femeia sustine ca s-a vindecat miraculos dupa ce s-a rugat maicii MacKillop."Beatificarea maicii Mary MacKillop reprezinta un tribut important adus Bisericii Catolice si, implicit, influentei acesteia in educatia tinerilor. Mai mult, este o onoare pentru Australia sa avem prima sfanta din aceasta parte a lumii", a sustinut primul ministru australian, Kevin Rudd, la aflarea deciziei Vaticanului.In timpil unei vizite in Australia, in anul 2008, Papa Benedict a catalogat-o pe Mary MacKillop drept "una dintre cele mai importante figuri din intreaga istorie a Australiei".
Pentru a celebra acest eveniment Monetaria Perth a emis doua moneda avind acelasi design pe revers, chipul sfintei in culori. O moneda este din argint 99.9%, cintareste o uncie (31, 135gr) si are un diametru de 40,6mm, iar valoarea nominala este de 1 dollar. Cealalta este din aur 99,99%, cantareste 3,111gr, diametrul 18,6mm si are valoarea nominala de 15 dollari.
Piesa din argint s-a emis in 7500 exemplare, iar cea din aur in 2010 exemplare.

Niciun comentariu: