luni, 20 decembrie 2010

Aparitie editoriala la Moneta: Emanuel Petac- Aspecte ale circulaţiei monetare în Dacia romană (106-275 p.Chr.)

Colectia “Moneta”, ce apare la Wetteren in Belgia sub ingrijirea stiintifica a lui Georges Depeyrot, publica anual studii consacrate numismaticii si economiei monetare. Mai multi specialisti romani au publicat lucrari in cadrul acestei colectii facindu-si cunoscute pe plan international eforturile si rezultatele stiintifice.Aceste lucrari sunt rezultatul Programului bilateral de cooperare stiintifica intre CNRS (Centre National de la Recherche Scientifique din Franta) si Academia Romana care s-a derulat in perioada 2003-2006. Incepind cu 2007 acest program a fost largit si s-a creat Grupul european de cercetare „Trouvailles monétaires” care mai include pe linga Romania si Franta si state precum Polonia, Republica Moldova si Slovenia.
dar despre colectia "Moneta" si prezenta romaneasca in cadrul acesteia am publicat un articol in revista Colectionarul Roman, nr. 8/2010.
Astazi vrem sa va semnalam un nou volum ce va apare la inceputul lui 2011, in cel de-al 115 numar al colectiei. Este vorba despre lucrarea dlui Emanuel Petac-"Aspecte ale circulatiei monetare in Dacia Romana (106-275)"


Volumul „Aspecte ale circulaţiei monetare în Dacia romană (106-275 p.Chr.)” este rezultatul unei teze de doctorat susţinută acum zece ani la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti, sinteză detaliată a celor mai importante caracteristici ale circulaţiei monetare în Dacia romană, de la Traian la Aurelian. Vastul repertoriu al descoperirilor a permis o analiză aprofundată a evoluţiei indicatorilor statistici ce descriu comportamentul, structura şi dinamica masei monetare – tezaure şi descoperiri izolate – din provincia Dacia. Este vorba despre mai mult de 160 tezaure, circa o treime încheindu-se în deceniul al cincilea al secolului III. Sunt definite orizonturile de tezaurizare din prima parte a „războiului scitic” (Gordian III-Filip Arabul) şi impactul major al acestuia asupra destructurării autorităţii romane în Dacia sudică. Importanţa evenimentelor derulate între anii 257-260 pentru încetarea stăpânirii romane la nordul Dunării (reforma militară a lui Gallienus, uzurpările lui Ingenuus şi Regalianus în spaţiul pannonic, deplasările dar şi dislocarea trupelor) reprezintă unul dintre cele mai semnificative captole. Acestor descoperiri li se alătură peste 500 puncte din care provin zeci de mii de monede izolate, analiza acestora din punctul de vedere al diseminării lor în diferite medii socio-profesionale dovedindu-se extrem de interesantă. (descrierea a fost preluata de pe site-ul http://www.moneta.be/). Volumul are 392 de pagini si un pret de 80 euro. Emanuel Petac este director al Cabinetului de numismatica al Bibliotecii Academiei Romane si presedintele Societatii Numismatice Romane.

Niciun comentariu: