vineri, 14 octombrie 2011

BNR sărbătoreşte aniversarea lui George Bacovia prin lansarea unei monede de argintBanca Naţională a României a pus în circulaţie în scop numismatic, începând cu data de 10 octombrie, o monedă din argint dedicată aniversării a 130 de ani de la naşterea poetului George Bacovia. Aversul prezintă o compoziţie sugerând lirica bacoviană, inscripţia în arc de cerc "ROMANIA", valoarea nominală "10 LEI", stema României şi anul de emisiune "2011".
Reversul prezintă portretul şi numele poetului George Bacovia, anii între care a trăit acesta (1881 şi 1957), o compoziţie sugerând poezia "Singur" şi două versuri din cuprinsul ei: "Stau triste negrele tablouri / Făclia tremură-n oglindă".
Monedele din argint 999%, cu diametru de 37 mm, greutate de 31,103 g şi cant zimţat, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limba română, engleză şi franceză.
Broşurile includ certificatul de autenticitate, pe care se găsesc semnătura guvernatorului BNR şi cea a casierului central. Preţul de vânzare pentru moneda din argint, inclusiv broşura de prezentare, este de 340,00 lei, exclusiv TVA. Tirajul emisiunii numismatice este de 500 bucăţi.
Monedele din argint dedicate aniversării a 130 de ani de la naşterea lui George Bacovia au putere circulatorie pe teritoriul României. Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a acestor monede din argint se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale BNR.

Niciun comentariu: