vineri, 7 octombrie 2011

PONTICA 2011

Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa găzduieşte, în această săptămână, sesiunea internaţională „Pontica 2011“, cea mai longevivă manifestare de prezentare a rezultatelor săpăturilor arheologice din ţara noastră. Peste 170 de istorici şi arheologi din ţară şi străinătate îşi dau întâlnire, timp de trei zile, în perioada 5-7 octombrie, la Constanţa, pentru a participa la una dintre cele mai longevive şi prestigioase sesiuni ştiinţifice din ţară, Sesiunea Internaţională „Pontica” 2011. La manifestări vor participa arheologi şi istorici din România, Marea Britanie, Franţa, Canada, Turcia, Polonia şi Bulgaria. Pe lângă lucrările consacrate ale sesiunii, structurate pe secţiuni, în funcţie de domeniul de interes, vor avea loc o serie de manifestări speciale. Evenimentul a debutat în sala „Mircea cel Bătrân” a Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, cu vernisajul expoziţiei „Arheologie preventivă în judeţul Constanţa” (2010 - 2011). După aceea, specialiştii vor participa la lansarea volumului „Cercetări arheologice de pe tronsonul Cernavodă/ Medgidia al Autostrăzii A2. Tumulul nr. 3”. Cu aceasta ocazie va fi lansata si editia 2011 a anuarului MINAC, Pontica, revista care are o aparitie neintrerupta din anul 1968.

Iata mai jos titlurile comunicarilor de la sectiunea Numismatica:

- Gabriel Talmaţchi -Câteva observaţii privind problematica vârfurilor de săgeţi-semne monetare în contextul lumii greco-autohtone.
- Mihai Dima -Falsuri moderne după monede histriene de argint.
-Aurel Vîlcu, Emanuel Petac-Rivalităţi politice şi conflicte militare la Dunărea de Jos reflectate de staterii de aur de tip Alexandru cel Mare emişi de Callatis.
-Emanuel Petac, Aurel Vîlcu -ăzboaiele siriene şi începuturile staterilor de tip Lysimach la Tomis.
-Bogdan Constantinescu, Ernest Oberländer-Târnoveanu-Analize compoziţionale ale unor monede de argint găsite în zona Sarmizegetusa recuperate de autorităţi în ultimii ani.
-Mihaela Iacob, Dorel Paraschiv-Descoperiri de denari romani republicani la Ibida (Slava Rusă).
-Adrian Popescu (Marea Britanie) -Observaţii în legătură cu staterii de tip Lysimah târzii de pe coasta vestică a Mării Negre.
-Steluţa Gramaticu-Monede antice contramarcate.
-Delia Moisil-Emisiuni monetare în numele lui Procopius, aflate pe teritoriul României.
-Gabriel Custurea-Monede bizantine recent descoperite în Dobrogea (sec.VI-VII).
-Daniela Cristea-Stan, Bogdan Constantinescu, Ernest Oberländer-Târnoveanu, Katiuşa Pârvan Câteva consideraţii asupra surselor de argint folosite la începuturile monetăriei din Ţara Românească şi Moldova.·

- Eugen Nicolae-Date noi privind tezaurul de la Săseni, Raionul Călăraşi, Republica Moldova.

Asteptam cu nerabdare publicarea acestor studii intr-un viitor numar al revistei Pontica.

Niciun comentariu: