marți, 6 decembrie 2011

Cea mai mică bancnotă din lume

Saptamina trecuta World Records Academy a stabilit ceva ce se stia deja in lumea pasionatilor de numismatica : cea mai mica bancnota din lume este bancnota de 10 bani emisă în 1917 de Ministerul de Finanţe al României - emisiune de urgenţă din timpul Primului Război Mondial. Bancnota românească măsoară 27,5 x 38 milimetri, are culorile verde şi portocaliu şi pe ea se pot observa anul de emisie şi cuvântul "Romania". Pe avers este imprimat chipul lui Ferdinand I al României pe revers, stema României. Aceasta are, totodată, cea mai mică valoare dintre toate bancnotele emise vreodată în România.
Departe de a fi lipsit de patriotism, exista si in acest domeniu loc de discutie. Unii colectionari sustin ca timbrele-bancnote rusesti ar fi si ele in competitie cu bancnota noastra. Dar sa-i credem pe cei de la World Records Academy.
Ceea ce m-a intrigat la stirea de mai sus aparuta pe toate fluxurile media, este ca aceasta era insotita de o oribila imagine a bancnotei vedeta pe care o puteti vedea aici:
http://www.worldrecordsacademy.org/business/smallest_paper_money_Romanian_10-bani_note_sets_world_record_112605.html
Nu au gasit cei de la World Record Academy nici o imagine mai de "doamne-ajuta" a micutei bancnote?
Tot cei de la renumita academie de recorduri au mai stabilit si urmatoarele:
-Cea mai scumpă monedă din lume este, un "double eagle" din 1933, o monedă din aur de 20 de dolari care a fost vândută la o licitaţie organizată de casa Sotheby's la New York, pe 30 iulie 2002 pentru 7.590.020 de dolari (inclusiv comisionul cumpărătorului).
-Totodată, cea mai mare colecţie de monede din argint este cea formată din 1.600 de piese unice, adunate din toată lumea, şi care aparţine mexicanului José Manuel Costa Lavín.

Niciun comentariu: