marți, 6 decembrie 2011

Semnal activitate ROMARCHAEOMET

Semnalam, un articol interesant, "Observatii asupra monedelor grecesti din aur emise in secolele IV-I a. Chr. in lumina analizelor XRF ", pus la dispozitia celor interesati de catre dl Aurel Vilcu pe blogul domniei sale: http://aurelvilcu.wordpress.com

Sunt publicate rezultatele analizelor efectuate în cadrul programului ROMARCHAEOMET asupra a 134 de monede din aur elenistice bătute în sec. IV-I a.Chr. a căror prezenţă în Dacia a fost semnalată prin mai multe descoperiri. Un prim grup de piese este alcătuit din stateri din aur de tip Filip II, Alexandru cel Mare şi Filip III emişi în sec. IV-III a.Chr. în regatul macedonean şi apoi în diferite oraşe din lumea elenistică. Cel de-al doilea grup de emisiuni este alcătuit din stateri de tip Lysimach puşi în circulaţie de oraşele greceşti din zona Mării Negre în sec. III-I a.Chr.
Pe baza rezultatelor analizelor sunt discutate o serie de aspecte privind atribuirea şi cronologia staterilor, cu specială privire asupra emisiunilor oraşelor greceşti Istros, Tomis şi Kallatis.
Multumim incaodata dlui Vilcu pentru ca ne faciliteaza accesul la munca domniei sale. Este un exemplu care poate ca ar trebui si de alti cercetatori.

Niciun comentariu: