joi, 5 ianuarie 2012

Centenarul nasterii lui Emil Condurachi

În ziua de 10 ianuarie 2012, ora 11.00, în Aula Academiei Române va avea loc Sesiunea ştiinţifică dedicată centenarului naşterii academicianului Emil Condurachi (1912-1987). Evenimentul este organizat de Academia Română şi Asociaţia de Studii Sud-Est Europene.
Iata mai jos programul manifestarii:
· Acad. Dan Berindei, vicepreşedinte al Academiei Române - Cuvânt de deschidere
· Acad. Al. Vulpe, preşedintele Secţiei de Ştiinţe Istorice şi Arheologie a Academiei Române - Emil Condurachi, istoricul
· Prof. univ. dr. Zoe Petru - Magistrul
· Acad. Răzvan Theodorescu - Un „homo balcanicus”
· Dr. Alexandru Suceveanu - Emil Condurachi şi Histria
· Prof. univ. dr. Alexandru Barnea - Emil Condurachi şi viaţa arheologică românească
· Prof. univ. dr. Gheorghe Vlad Nistor - Emil Condurachi, istoric al imperiului roman târziu
· Dr. Ernest Oberläder-Târnoveanu - Emil Condurachi, numismatul
· Prof. univ. dr. Valeriu Râpeanu - Emil Condurachi şi rolul lui în cultura românească modernă
· Lector dr. Valentin Bottez - Editându-l pe Emil Condurachi
Emil Condurachi a fost profesor universitar mai bine de 50 de ani, dintre care la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti din 1946 până în 1982. A fost decan, şef de catedră şi membru al Senatului Universităţii si un pasionat numismat.
S-a născut în urmă cu un secol, la 3 ianuarie 1912, în satul Scânteia, judeţul Iaşi, într-o familie de funcţionari. Şi-a făcut pregătirea şcolară în oraşul Iaşi, unde a urmat liceul şi Facultatea de Litere şi Filozofie, pe care a absolvit-o în 1932, cu o teză de istorie veche. Între 1935-1937 urmează Şcoala română din Roma, iar între 1938-1939, Şcoala română de la Paris, unde obţine şi titlul de doctor în istorie. Timp de peste patru decenii a oficiat ca dascăl, formând o pleiadă de istorici şi arheologi. A predat la Catedra de Arheologie a Universităţii din Iaşi (1932-1940), după care s-a transferat la Bucureşti, unde, în 1947, a fost numit profesor titular la istorie veche şi arheologie, la Universitatea din Capitală. Concomitent, a deţinut funcţia de director al Institutului de Arheologie (1956-1970), secretar general al Asociaţiei de Studii Sud-Est Europene (din 1963) şi vicepreşedinte al Uniunii Academice Internaţionale (din 1967). A participat la numeroase congrese internaţionale de istorie veche şi arheologie. Specialist în istoria şi arheologia greco-romană din zona litoralului de vest şi de nord al Mării Negre, Emil Condurachi a realizat studii remarcabile privind istoria celor trei colonii greceşti de pe coasta dobrogeană a Pontului Euxin. Importante sunt şi cercetările sale privind stăpânirea romană în regiunea Dunării de Jos. O serie de studii reconstituie istoria oraşului Histria, de la întemeiere şi până în epoca romano-bizantină. A adus contribuţii deosebite în domeniul artei şi religiei greco-romane, dar mai ales în cel al numismaticii antice şi bizantine. Din opera sa, care cuprinde peste o sută de titluri, cităm: Tezaurele monetare din regiunea carpato-dunăreană şi însemnătatea lor pentru trecutul românesc (1943), Descoperiri arheologice în România (1960) şi monografia Histria (3 vol.,1954-1973, în colab.). A fost membru al Academiei Române şi a numeroase societăţi ştiinţifice europene. Profesorul şi omul de ştiinţă Emil Condurachi s-a stins din viaţă la 4 septembrie 1987, în Bucureşti.

Niciun comentariu: