joi, 12 ianuarie 2012

Crucea de la GarvanBanca Naţională a României a pus în circulaţie, în scop numismatic, începând cu data de 22 decembrie 2011, o monedă din aur cu tema Istoria aurului – Crucea de la Garvăn – Dinogetia. Caracteristicile monedei sunt următoarele: Valoare nominală 10 lei, metal aur, titlu 999‰ Formă rotundă, dDiametru 13,92 mm, greutate 1,224 g, calitate proof, cant zimţat
Avers: inscripţie în arc de cerc „ROMANIA“, stema României, valoarea nominală „10 LEI“; reprezentarea unei părţi a lanţului de prindere a crucii de la Garvăn – Dinogetia şi a piesei de închidere şi anul de emisiune „2011“.
Revers: reprezentarea crucii de la Garvăn – Dinogetia; inscripţia în arc de cerc „CRUCEA DE LA GARVAN – DINOGETIA“ , la exterior, circular, lanţul de care este prinsă crucea.
Moneda, ambalată în capsulă de metacrilat transparent, este însoţită de o broşură de prezentare a tematicii emisiunii, redactată în limba română, engleză şi franceză. Broşura include şi certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central. Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 500 de exemplare. Preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din aur aferentă emisiunii numismatice cu tema Istoria aurului – Crucea de la Garvăn – Dinogetia este de 435,00 lei. Moneda din aur cu tema Istoria aurului – Crucea de la Garvăn – Dinogetia are putere circulatorie pe teritoriul României. Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a monedei din aur, din emisiunea numismatică cu tema Istoria aurului – Crucea de la Garvăn – Dinogetia, s-a realizat prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.Niciun comentariu: