marți, 11 septembrie 2012

200 de ani de la naşterea lui George Bariţiu

Banca Naţională a României a pus în circulaţie, în scop numismatic, începând cu data de 10 septembrie 2012, o monedă din aur dedicată aniversării a 200 de ani de la naşterea lui George Bariţiu.
Caracteristicile tehnice ale monedei sunt următoarele:
-Valoare nominală: 100 lei
-Metal: aur
-Titlu: 900‰
-Formă: rotundă
-Diametru: 21 mm
-Greutate: 6,452 g
-Calitate: proof
-Cant: zimţat



Aversul prezintă o compoziţie formată din titlurile unor publicaţii editate de George Bariţiu; inscripţia în arc de cerc „Romania“, valoarea nominală „100 Lei“, anul de emisiune 2012, amplasat de o parte şi de alta a stemei României.
Reversul prezintă portretul lui George Bariţiu, anii între care a trăit „1812”, „1893“ şi inscripţia în arc de cerc „George Baritiu“.
Monedele din aur, ambalate în capsule de metacrilat transparent, sunt însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.
Tirajul acestei emisiuni numismatice, ca de obicei foarte mic: 250 monede.
Preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din aur, inclusiv broşura de prezentare, este de 1.900,00 lei /buc.
Monedele din aur dedicate aniversării a 200 de ani de la naşterea lui George Bariţiu au putere circulatorie pe teritoriul României.
Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a acestor monede din aur s-a realizat prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Niciun comentariu: