vineri, 17 mai 2013

Troesmis

Recent am vizitat locul unde a fost cindva cetatea Troesmis. Ca sa ajungi la cetate trebuie sa faci dreapta cu citiva km inainte de Turcoaia, cum vii dinspre Macin, pe un drum de tara prafuit. Locul este marcat printr-un indicator frumos. Ultimul pe care-l vei mai intilni pina la cetate. Treci apoi de ruinele unui fost CAP, si printr-un canion ajungi pe malul Dunarii unde te intimpina un peisaj idilic cu egrete si pescari cu navoade.


Despre cetate am aflat mai multe de pe wikipedia. "Troesmis a fost o cetate getică aflată în nord-vestul Dobrogei de astăzi (județul Tulcea), pe malul Dunării, lângă Balta și fostul cătun Iglița. Orașul antic ocupa o suprafață întinsă, între Balta Iglița, dealul Piatra Râioasă și comuna Turcoaia, acoperită azi de ruine. 
 
  • Cetatea de est, din sec. V, de tip moeso - roman, de plan poligonal cu turnuri în formă de potcoavă la colțuri. În interior sunt 2 bazilici și zidurile mai multor edificii;
  • Cetatea de vest contemporană cu cea dintâi;
  • Așezarea civilă, între cele două cetăți, delimitată de 3 valuri cu șanțuri, reprezentând 4 faze succesive de dezvoltare a așezării în perioada sec. II - VII.
Printre numeroasele vestigii arheologice aflate în acest vast complex, sunt de menționat valuri de apărare, un canal, două apeducte, un mythraeum ș.a. Până azi, ruinele nu au fost cercetate sistematic și exhaustiv pe întreaga lor suprafață. Primele săpături au fost făcute de Engelhardt în 1864-1865. Ruinele au fost apoi văzute și studiate fără săpături de către Grigore Tocilescu (ocazie cu care Pamfil Polonic a ridicat planul celor două cetăți) și de Vasile Pârvan. În 1939 Emil Coliu a explorat curtina de nord a Cetății de Vest. Dar rezultatele și rapoartele acestor puține cercetări au rămas în cea mai mare parte nepublicate. O soartă mai bună au avut inscripțiile decoperite aici, publicate încă de timpuriu în lucrări prestigioase. 33 din monumentele de la Troesmis, duse de Engelhardt la Paris, se află și azi în Muzeul Saint Germain-en-Laye. În ISM vol. 5 sunt înregistrate 84 de inscripții provenind de la Tomis.
 Chiar daca nu aveti prea multe de vazut din vechea cetate, doar ruinele reconstituite din fotografiile de mai sus, peisajul si istoria locului merita sa faceti eforturi pentru a ajunge aici. Pacat ca nu veti intilni nici o tablita cu explicatii despre cetate. Poate in viitor se vor monta si astfel de indicatoare.  Si poate si arheologii vor avea suficiente fonduri pentru cercetare temeinica. Poate a mai ramas ceva dupa dl Stambuliu care a studiat cetatea cu buldozerele si detectoarele acum ceva timp in urma.Un comentariu:

Anonim spunea...

Dl Stambuliu??? Cu acordul cui a facut aceste "sapaturi"??? Acum incep sa inteleg cum ajung unii sa faca averi...