vineri, 26 iulie 2013

Tezaur dacic recuperat din Germania

Aflam de pe http://www.hunedoaramea.ro/article/tezaur-dacic-urm%C4%83rit-prin-interpol-recuperat-din-germania-foto ca s-a recuperat un nou tezaur dacic format din:
Cinci monede dacice din aur tip Koson şi 14 piese de podoabă din argint, furate din situl arheologic Sarmizegetusa Regia.
Bunurile au fost descoperite la o casă de licitaţii din Germania şi au fost indisponibilizate la cererea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia. Anchetatorii spun că bunurile au făcut obiectul unei operaţiuni de spălare şi valorificare pe piaţa internaţională a antichităţilor.
Lotul monetar a fost predat reprezentantului Ministerului Culturii, la Consulatul General al României din Munchen, şi va fi depus la Muzeul Naţional de Istorie a României.
Experţii care au verificat tezaurul spun că cele cinci monede din aur sut stateri emişi de regele Koson (cca. 44-29 a. C.), iar două dintre ele apraţin variantei cu monogramă. Ansamblul de 14 podoabe din argint sunt datate în secolul I a.C şi este compus dintr-o brăţară simplă, decorată cu capete stilizate de şerpi, pandantive, cercei şi verigi cu capete răsucite.
Mai multe informatii si imagini gasiti pe site-ul semnalat mai sus.


Niciun comentariu: