miercuri, 4 septembrie 2013

Cel mai mare tezaur monetar din argint de pe teritoriul României

Descoperirea celui mai mare tezaur monetar din argint de pe teritoriul României

4 septembrie 2013 la 13:35
COMUNICAT DE PRESĂ

Bucureşti, 4.09.2013

 Descoperirea celui mai mare tezaur monetar din argint de pe teritoriul României
 
          Muzeul Naţional de Istorie a României anunţă descoperirea şi recuperarea unui tezaur monetar din argint alcătuit din aspri otomani emiși în prima jumătate a secolului al XV-lea.

Tezaurul a fost descoperit întâmplător în data de 01.09.2013, în apropierea oraşului Râmnicu Vâlcea și cântărește 54,7 kg.  Persoana care a făcut descoperirea a anunțat luni dimineața (2.09.2013) Muzeul Național de Istorie a României, care s-a sesizat și a trimis o echipă de specialiști pentru a cerceta contextul descoperirii și pentru a prelua tezaurul. Acesta se află în acest moment în custodia muzeului, care se ocupă de identificarea, analizarea pieselor numismatice, precum şi de inventarierea acestora.

Asprul este o monedă turcească din argint, care a circulat în Ţările Române începând cu secolul XV până la începutul secolul XIX.

Acesta reprezintă cel mai mare tezaur monetar recuperat până acum, pe teritoriul României şi ajuns într-o colecţie publică. După terminarea inventarierii şi studierea preliminară a monedelor, MNIR va organiza o conferinţă de presă a cărei dată va fi anunţată ulterior.

Niciun comentariu: