joi, 30 ianuarie 2014

Colecţie unicat de monede din perioda antică şi 13 kilograme de aur, introduse prin contrabandă în Republica Moldova

"Patru moldoveni au încercat să introducă în ţară bijuterii, pietre preţioase şi monede antice în două transporturi de pe ruta Turcia - Republica Moldova prin postul vamal de la Cahul.
Maşinile care transportau colete neînsoţite au intrat în vamă în amiaza zilei de ieri. În primul transport, colaboratorii vamali au desoperit o colecţie unică de 728 de monede originare din Grecia, Roma antică,
Iudeea sau Impreiul Bizantin. Potrivit specialiştilor, acestea datează din secolele IV în e.n. - II e.n. Valoarea obiectelor numismatice este de la 50 de dolari până la 1.500 de dolari fiecare, în funcţie de perioadă şi provenienţă.
Totodată, printre colete au fost găsite şi două fragmente de statuete greceşti, autentice, care datează din secolul I până la Hristos. Potrivit istoricilor care le-au văzut, fragmentele sunt de o valoare inestimabilă, iar preţul lor pe piaţă se stabileşte în urma licitaţiilor.
În torpedoul celei de-a doua maşini erau ascunse 40 de pachete cu bijuterii: 13 kilograme de aur, 686 de grame de argint şi pietre preţioase în cantitate de 336 de grame. Cele peste 5.000 de articole erau ambalate în hârtie şi au fost identificate cu ajutorul unui aparat special care determină componenţa metalelor. Toate obiectele capturate urmează a fi supuse unei expertize detaliate.
Potrivit Serviciului Vamal, captura este cea mai mare din istoria frontierei de stat în ultimii 15 ani. Controlul vehiculelor s-a încheiat abia astăzi dimineaţa. Şoferii celor două maşini şi însoţitorii lor au fost reţinuţi pentru 72 de ore şi audiaţi. Pe numele lor au fost pornite două cauze penale.
Aurul şi celelalte bunuri de valoare vor fi transmise organelor de expertiză competente, iar atunci când ar urma să fie pronunţată sentinţa, instanţa se va expune şi asupra confiscării bunurilor în folosul statului. Deşi bănuiţii acţionau independent, oamenii legi nu exclud existenţa unei reţele transfrontaliere, întrucât pe ambalaje erau inscripţii cu numele mai multor persoane. Bărbaţii au mai fost sancţionaţi în perioada anilor 2011-2012 pentru introducerea ilegală a unor mărfuri de larg consum.
Totodată, Serviciul Vamal anunţă că va spori mecanismele de verificare a coletelor neînsoţite, întrucât riscul de fraudă este ridicat."
stire preluata de pe: http://adevarul.ro/moldova/actualitate/colectie-unicala-monede-perioda-antica-13-kilograme-aur-introduse-contrabanda-cahul-1_52e90300c7b855ff56e6c1bf/index.html

Niciun comentariu: