vineri, 5 august 2016

Rusia susține ”numismatic” că trupele sovietice au eliberat Bucureștiul de ”invadatorii naziști”

Banca Rusiei a emis monede comemorative din seria „Capitalele statelor eliberate de trupele sovietice”, serie in care apare si Bucurestiul, moneda dedicata acestui ”eveniment” fiind inscriptionata ”Bucuresti – 31 august 1944”, ziua pretinsei eliberari de ocupatia nazista.
Practic, armata sovietica a ”eliberat” un oras in care nu mai erau trupe naziste, ba chiar de cateva zile se considera aliat al Moscovei in razboiul cu Germania hitlerista. Actul ”întoarcerii armelor” de catre Romania este discutabil în sine, cert insa este ca trupele sovietice nu au intrat in Bucuresti in calitate de armata eliberatoare, ceea ce o dovedeste derularea ulterioara a evenimentelor politice din Romania si instaurarea regimului comunist.
În serie mai apar monede dedicate ”eliberarii” unor orase precum Belgrad, Berlin, Bratislava, Budapesta, Varșovia, Viena, Kiev, Chișinău, Minsk, Praga, Riga și Tallinn.
Unele state au reactionat cu protest fata de aceasta denaturare a istoriei. Spre exemplu, directorul politic al Ministrului de Externe din Lituania, Rolandas Kačinskas a declarat că moneda dedicata Vlniusului confirmă faptul că Rusia nu este pregătită pentru adevărul istoric despre ocupația sovietică.
Pe moneda la care se refera diplomatul lituanian este scris  „Vilnius – 13 iulie 1944”. Potrivit lui Kačinskas, lituanienii nu sunt de acord să ia în considerare această versiune a istoriei.

(sursa:http://www.paginaderusia.ro/rusia-sustine-numismatic-ca-trupele-sovietice-au-eliberat-bucurestiul-de-inavadatorii-nazisti/ )

Niciun comentariu: