miercuri, 16 august 2017

500 de ani de la sfințirea bisericii mănăstirii Curtea de Argeș

În conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, începând cu data de 16 august 2017, Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic un set de trei monede (din aur, argint și tombac cuprat) și o monedă din tombac cuprat, dedicate împlinirii a 500 de ani de la sfințirea bisericii mănăstirii Curtea de Argeș.
Caracteristicile tehnice ale monedelor sunt următoarele:
Caracteristici tehnice Set 3 monede Monedă
Metal aur argint tombac cuprat tombac cuprat
Valoare nominală 100 lei 10 lei 1 leu 1 leu
Titlu 900‰ 999‰ - -
Formă rotundă rotundă rotundă rotundă
Diametru 21 mm 37 mm 37 mm 37 mm
Greutate 6,452 g 31,103 g 23,5 g 23,5 g
Calitate proof proof proof proof
Cant zimţat zimţat zimţat zimţat
Avers
Revers
Aversul monedei din aur redă un detaliu ornamental exterior al bisericii mănăstirii Curtea de Argeș, inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „100 LEI”, stema României și anul de emisiune „2017”.
Aversul monedei din argint redă un detaliu ornamental exterior al bisericii mănăstirii Curtea de Argeș, inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „10 LEI”, stema României și anul de emisiune „2017”.
Aversul monedei din tombac cuprat redă un detaliu ornamental exterior al bisericii mănăstirii Curtea de Argeș, inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „1 LEU”, stema României și anul de emisiune „2017”.
Reversul comun tuturor monedelor (din aur, argint și tombac cuprat) prezintă imaginea bisericii mănăstirii Curtea de Argeș și inscripția în arc de cerc ,,500 DE ANI DE LA SFINTIREA BISERICII MANASTIRII CURTEA DE ARGES”.
Monedele vor fi ambalate, separat, în capsule de metacrilat transparent. Seturile de trei monede și monedele de tombac cuprat vor fi însoţite de broşuri de prezentare redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.
Tirajul este de:
  • 150 seturi de trei monede (din aur, argint și tombac cuprat);
  • 150 monede din tombac cuprat.
Preţurile de vânzare, inclusiv broșura de prezentare, sunt:
  • 2.095,00 lei, exclusiv TVA, pentru setul de trei monede (din aur, argint și tombac cuprat);
  • 80,00 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din tombac cuprat.
Monedele din aur, din argint și din tombac cuprat, dedicate împlinirii a 500 de ani de la sfințirea bisericii mănăstirii Curtea de Argeș au putere circulatorie pe teritoriul României.
Lansarea în circuitul numismatic a seturilor de trei monede și a monedelor din tombac cuprat, dedicate împlinirii a 500 de ani de la sfințirea bisericii mănăstirii Curtea de Argeș se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Niciun comentariu: