miercuri, 30 mai 2018

Congresul al X-lea de insignografie de la Baile Felix

In perioada 25-27 mai 2018, la Baile Felix-Hotel Padis, a avut loc cel de-al X-lea Congres de insignografie si cea de-a 43-a Expozitie colectiva de insigne. Intr-o atmosfera de sarbatoare cei cca 100 de pasionati ai insignelor si-au expus micile documente de metal ori materiale plastice pe panouri frumos aranjate pentru expozitie si pe masute (spre schimburi si vanzare) puse la dispozitie cu generozitate de organizatori. Cei care s-au ocupat de bunul mers al acestei manifestari de anvergura nationala (si chiar internationala daca tinem seama de participarea unui oaspete din Pancevo-Serbia. dl Slobodan Miatovics), au fost Asociatia Colectionarilor de Insigne din Romania (ACIR) si nu in ultimul rand firma Accesorii Prod Oradea prin inimosul  manager ing. Silviu Dobras. Pentru colectionarii de insigne anul 2018 este unul cu multiple semnificatii, anul acesta se implinesc 50 de ani de la prima expozitie de insigne din Romania-(organizata de colonelul Dogaru  in cladirea Cercului Militar National, fosta Casa Centrala a Armatei); 15 ani de la aparitia primului numar al "Jurnalului Insignografic"-anuarul ACIR ; 10 ani de la infiintarea Asociatiei Colectionarilor de insigne din Romania si 5 ani de la aparitia Gazetei colectionarilor de insigne din Romania. Aceste evenimente au fost marcate si prin emiterea a patru insigne produse de firma Accesorii Prod Oradea.
Expozitia de insigne a avut si o sectiune concurs unde pasionatii de insigne au putut sa-si expuna maxim 3 panouri avand ca tema, Turismul. S-au acordat 3 mentiuni, un premiul III, un premiu II si un premiu I. La aceasta intilnire a colectionarilor de insigne au participat pasionati din Bucuresti, Petrosani, Rm. Valcea, Tg Jiu, Tg Secuiesc, Bacau, Botosani, Barlad, Hunedoara, Galati, Tg Mures, Deva, Sf Gheorghe , Alexandria, Colilia, Resita, Brasov, Arad, , Cluj, Odorheiul Secuiesc, Valisoara, Timisoara, Craiova, Focsani, Harlau, Hateg, Onesti, Mihalt, Vulcan, Craiova, Petrila etc.
Tot cu aceasta ocazie a avut loc si adunarea generala ACIR. S-a ales noua conducere pe urmatorii patru ani. Presedinte a ramas dl profesor Tiberiu Kelemen. S-au ales vicepresedinti pentru fiecare regiune geografica. Avem bucuria ca pentru regiunea Moldova a fost ales bacauanul Vilica Munteanu. S-au decernat titlurile de Colectionar emerit 2017-2018 si premiile "Floarea de colt" pentru tinerii colectionari.
Un eveniment important al manifestarii de la Baile Felix l-a constituit lansarea volumului "ACIR-un deceniu in slujba insignei romanesti" avandu-i ca autori pe Tiberiu Kelemen si Dumitru Puscasu. 
Asteptat a fost si momentul in care cativa pasionati de insigne si-au prezentat rezultatele cercetarilor in cadrul  unei  sesiuni de comunicari. Bine documentate si cu subiecte interesante, comunicarile prezentate au suscitat dezbateri vii si profesioniste. Comunicarile prezentate au fost urmatoarele:
1.Dorel Balaita-Combinatul petrochimic Pitesti in reprezentari insignografice
2.Capitanul Gheorghe-Aniversari feroviare
3.Dina Stefan, Tudor Mihaita-Sisteme de prindere ale insignelor
4.Ilin Milan-Corul vocal roman din Biserica Alba
5.Munteanu Vilica-Simboluri heraldice interbelice in insigne
6.Stroie Viorel-Insigna si placheta Mihai Eminescu emise la Petrila
7.Puscasu Dumitru-Insigna ziarului Steagul Rosu
8.Giurcanu Costel-Trei insigne de brigadier din anii 1947-1949
9.Olarul Daniela; Olaru Ioan-Centenarul primului razboi mondial in insignografia Regatului Unit al Marii Britanii, Autraliei si Noii Zeelande
10. Milan Ilin-Noutati editoriale:Puiu Emilian Valea-Catalog cu insignele asociatiilor sasesti din Transilvania.Insigne, medalii si documente; Raul Pavel Bart- Catalog cu insignele asociatiilor sasesti din Transilvania.Insigne, medalii si documente-(doua carti cu aceeasi tema).
Alte sase comunicari nu au mai fost prezentate din lipsa de timp. Rezumatele comunicarilor s-au publicat in programul catalog al Congresului iar materialele integral se vor tipari in nr.19 al Jurnalului Insignografic.
Simbata seara in cadrul unei mese festive ce s-a desfasurat in selectul local Club Art a avut loc  recompensarea expozantilor cu cu diplome si medalii. Duminica ne-am despartit cu gandul la intilnirea de anul viitor ce are mari sanse sa se desfasoare la Bucuresti. Mai jos va prezentam imagini de la acest eveniment important pentru pasionatii de aceste mici obiecte, veritabile documente cu valoare istorica. 

Dincolo de buna organizare a evenimentului pentru care ii felicitam din inima pe organizatori si gazde, recomandam pentru viitor o mai buna popularizare in mass-media a evenimentelor de acest gen si crearea posibilitatii ca expozitia de insigne sa fie accesibila publicului larg.

Niciun comentariu: