miercuri, 25 iulie 2018

Semnal editorial: Emanoil Pripon-Tezaure monetare medievale și premoderne descoperite pe teritoriul orașului Zalău

„Volumul Tezaure monetare medievale și premoderne descoperite pe teritoriul orașului Zalău (I), avandu-l ca autor pe Emanoil Pripon, prezintă un lot de tezaure și acumulări monetare medievale și premoderne, descoperite în ultimele șase decenii pe teritoriul actualului municipiu Zalău din județul Sălaj.
Materialul numismatic inclus în volum este edit, fiind cunoscut specialiștilor și publicului interesat de subiect, grație publicării acestor descoperiri de către reputatul numismat clujean Eugen Chirilă și colaboratorii săi, în paginile unor volume tematice sau în reviste ale muzeelor. În volumul de față au fost reunite un număr de șase tezaure și acumulări monetare, pentru ca într-un volum viitor să fie inclusă o descoperire de excepție: un tezaur ce cuprinde 696 de monede emise în 27 de state, orașe, episcopate etc., pe parcursul secolelor XVI-XVII, cunoscut în literatura de specialitate ca Al treielea tezaur monetar de la Zalău, sec. XVI-XVII.
Restaurarea celei mai mari părți din materialul numismatic inclus în volumul de față a dus la reîncadrarea cronologică a unor nominale, însă fără ca aceasta să influențeze interpretarea științifică inițială.
Întreg materialul numismatic publicat în volumul de față se află în patrimoniul Muzeului Județean de Istorie și Artă din Zalău, județul Sălaj. La baza demersului editorial a stat dorința de a oferi publicului și pasionaților de numismatică o imagine de ansamblu asupra circulației monetare din Transilvania, cu specială privire asupra Zalăului medieval și premodern.”

Niciun comentariu: