joi, 12 decembrie 2019

Comoara descoperită într-o mașină, în vama de la Porțile de Fier I

Poliţiştii de frontieră şi inspectorii vamali de la Porţile de Fier I au descoperit într-un autoturism o adevărată comoară despre care se presupune că face parte din patrimoniul național sârbesc.
Mai exact, polițiștii și vameșii au găsit 1.645 de monede, dar și alte obiecte vechi, bine ascunse în mașina condusă de un cetăţean sârb, care intenţiona să le introducă ilegal în România, potrivit unui comunicat al Poliției de Frontieră.
Obiectele arheologice se aflau în două cutii din carton sigilate cu bandă adezivă. Este vorba despre monede, diverse figurine sau părţi din figurine din ceramică şi metal, inele de diverse forme, ornamente metalice, a căror vechime urmează a fi stabilită de către experți.
Cele două cutii erau ascunse într-o valiză, printre alte lucruri.
Bunurile au fost ridicate de Poliţia de Frontieră în vederea continuării cercetărilor şi vor fi trimise pentru expertizare şi evaluare instituţiilor specializate. Cetăţeanului sârb, în vârstă de 69 de ani, i s-au întocmit documente premergătoare cercetării penale.
„Bunurile au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor de Biroul Vamal Porţile de Fier I, iar poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de introducerea pe teritoriul statului român, precum şi deţinerea, comercializarea, organizarea de expoziţii sau orice operaţie privind circulaţia bunurilor culturale imobile, care fac parte din patrimoniul cultural al unui stat străin, conform dispoziţiilor legale ale statului respectiv şi care au fost exportate ilegal conform art. 85, alin. 1, din Legea 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil, la finalizare fiind luate măsurile legale care se impun”, se precizează în comunicatul Poliției de Frontieră. sursa:


Niciun comentariu: