vineri, 19 iunie 2020

Ramas bun, domnule profesor Costel Giurcanu!

In 11 iunie sufletul nobil si temerar al profesorului colectionar  Costel Giurcanu s-a ridicat la Ceruri.
 

"Eminenta in cultura barladeana regionala si nationala
Sunt oameni care prin simpla lor prezenta, atitudine,vorbe si fapte dau atingere atat cunoscutilor cat si necunoscutilor de vraja nobila a unor insusiri remarcabile care impun liderul in fata evervescentelor vietii din diferite domenii ale unei comunitati.
Pentru viata cultural educationala barladeana asa a fost si prof. Giurcanu Costel un om special stins dupa o lunga si grea suferinta atat pentru el cat si pentru familia lui in data de 11 iunie 2020.
S-a nascut in data de 5 iunie 1939 fiu intr-o familie de profesori de matematica. A fost crescut instruit si educat in Romania regalista sub 2 regi Carol al II-lea si Mihai I al Romaniei in familia directorului de scoala din satul Adam , comuna Draguseni. A trait toata perioada comunista si post decembrista functionand cu activitate neintrerupta 55 de ani ca profesor de matematica din care 45 de ani la Liceul Pedagogic Barlad .
A lucrat o viata de om cu o putere de munca, daruire si ambitie coplesitoare obtinand o apreciere formidabila din partea a zeci de mii de elevi care l-au cunoscut in aceasta cariera poate unica in invatamantul judetean si national.
De la parintii sai si generatiile anterioare dascali s-a format ca om care stie, pretuieste si respecta valorile si legea. Timp de peste 60 de ani a adaugat la obiectele mostenite de la parintii sai o colectie extraordinara formata din peste 10.000 de obiecte ce marturisesc viata ,cultura si evolutia vremurilor in zona Barladului , regionala a Moldovei de jos dar si nationala. Acestea obiecte parte din peste 15 arii de colectie incepand cu sec IV prezent fac parte dintr-un litigiu cu statul roman pentru a fi redate Barladului , familiei pentru a le expune publicului larg cu scopul marturisit de a promova cultura si educatia in spatiul barladean la nivel regional si national.
Din 1970 a fost declarat membru de onoare al Societatii Numismatice Romane. In anul 2003 la 110 ani de la infiintarea SNR a primit onorul national prin medalia “Semper Fidelis” . A detinut inca din 1979 autorizatia Bancii Nationale a Romaniei si a Monetariei Statului de a bate efigii, plachete si medalii comemorative. A detinut din partea statului singurul Atestat de colectionar din zona Moldovei in perioada comunista.
A expus Barladul cultural la nivel national prin baterea a peste 75 de medalii comemorative si 5 volume de numismatica tiparite. A organizat la Barlad 2 simpozioane nationale de numismatica cu invitati din toata tara inclusiv din partea Academiei Romane.
In intelegerea acestei vieti remarcabile va sta si autoritatea , puterea si aprecierea populatiei dar si a autoritatilor. Pentru a cinsti cum se cuvine un adevarat patriarh al culturii barladene a carui personalitate a radiat atat de intens in doua epoci istorice pentru 3 generatii de oameni care s-au implicat in viata comunitatii noastre."
 
Astazi 13.06.2020
fiul, prof.
Vlad Giurcanu
presedinte al Asociatiei cultural educationale “Viitor trecutului nostru”
 

Niciun comentariu: