marți, 25 ianuarie 2022

Medalii dedicate Unirii Principatelor Romane

 „Unirea e singura stare politică ce putea să asigure viitorul nostru și să ne permită a da țării organizarea ce o aștepta de atât de mult timp.” – Alexandru Ioan Cuza

Ziua de 24 ianuarie a rămas în istoria românilor drept data la care s-a înfăptuit, în anul 1859, Unirea Principatelor Române, la scurt timp după alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei şi Ţării Româneşti. Practic, la 24 ianuarie 1859 s-au pus bazele statului român modern.
Poporul român a realizat Unirea prin propriile-i forţe. În 1862, Mihail Kogălniceanu avea să declare „Unirea naţiunea a făcut-o”. Astfel, 24 ianuarie s-a înscris pentru totdeauna în istoria României drept „Ziua renaşterii naţionale”.
Unirea statelor Moldova și Țara Românească sub numele ”Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești” şi reformele lui Alexandru Ioan Cuza au pus bazele României moderne şi au constituit primul pas important spre Marea Unire de la 1918.

Monetăria Statului a celebrat evenimentul solemn, care a avut loc acum 163 de ani, prin lansarea pe piață a produselor medalistice aniversare „Unirea Principatelor Române” și „24 Ianuarie – Unirea României”.

Setul medalistic de colecție Unirea Principatelor Române – compus din medalie, broșură și cutie de bambus tip carte cu burduf – poate fi procurat de la magazinele Monetăriei la prețul de 1.479 lei/set, pentru medalia din argint și de 353 lei/set, pentru medalia din aliaj de cupru; prețurile includ TVA.
Caracteristici tehnice:
• Material: Argint 925‰
- Diametru: 85 mm
- Greutate: 371 grame
- Calitate: patinată
• Material: Aliaj de cupru
- Diametru: 85 mm
- Calitate: patinată

Setul medalistic de colecție 24 Ianuarie – Unirea României – format din medalie, pliant și mapă de prezentare – poate fi achiziționat de la magazinele Monetăriei Statului la prețul de 553 lei/set, pentru medalia din argint și de 244 lei/set, pentru medalia din aliaj de cupru; prețurile includ TVA.
Specificațiile tehnice ale medaliei sunt următoarele:
• Material: Argint 999‰
- Diametru: 50 mm
- Greutate: 47 grame
- Calitate: proof
• Material: Aliaj de cupru
- Diametru: 50 mm
- Calitate: proof

🛒📧 Așteptăm comenzile dumneavoastră pe adresele de e-mail: magazin.beldiman@monetariastatului.ro, magazin.filaret@monetariastatului.ro sau magazin.mihalache@monetariastatului.ro

 


 

Niciun comentariu: