vineri, 30 mai 2014

Jetoanele Cazinoului Slanic-Moldova

Jetoane utilizate la Cazinoul din Slanic Moldova in perioada de glorie a statiunii, adica pana in primul razboi mondial. Astazi, Cazinoul arata frumos doar la exterior si "viseaza" la vremurile de acum 100 de ani.
Iata cum era prezentat Cazinoul intr-un ziar al vremii, Epoca din 26 iulie 1897: “Noul Casin, un adevarat monument de arta, pentru prima oara pus in exploatare in aceasta stagiune, poate rivaliza cu tot ce s-a facut mai de gust si mai luxos in acest gen; mobilat cu deosebit lux si ingrijire, in stejar masiv si plus, cuprinde vaste sal de mancare, café, cofetarie, salon de lectura, conversatie si corespondenta, piane, jocuri de distractie, precum si o sala cu doua biliarde aduse din renumita fabrica Iassinte din Lion. Pe langa acestea mai este o splendida sala de teatru, incapatoare de 500 persoane, care rivalizeaza cu sala teatrului National Iasi si care e proiectata a fi iluminata electric ca si intreaga cladire.”
Intr-o monografie aparuta in 1934 cazinoul este prezentat ca pricipalul loc de distractie al statiunii: “Cazinoul e cladirea, in care pulseaza mai mult viata statiunii de dimineata si pana noaptea tarziu, acesta fiind unul dintre locurile de distractie ale vizitatorilor. Aici, pe langa restaurantul cel mai bun si mai mare ce-l are Slanicul, Cazinoul are si o frumoasa sala de cinematograf in care e si un piano, are sala in care se dau concerte, serate, festivaluri, sala de biblioteca pentru lectura, cofetarie. Tot la Cazinou sunt Sali unde se joaca carti si unde sunt instalate mesele pentru jocurile de noroc: sah, table, biliard, bacara, ruleta si unde foarte multa lume venita in statiune, petrece ore intregi, unii incercindu-si norocul, altii privind numai de curiozitate. Astfel incat Cazinoul, inaltat intre cele doua sosele si alei, ce se intind bine intretinute in fata si pe la spatele lui, cu pozitia lui frumoasa, cu stilul lui plin de eleganta, cu privelistile-i adimirabile ce ti le ofera, si cu distractiile ce le are vizitatorul in el, nu poate fi decit o podoaba a Slanicului si o atractie irezistibila pentru amatorii ce viziteaza statiunea, dandu-i o animatie deosebita”.
 

150 de ani de la înfiinţarea Senatului României

BNR va lansa în circuitul numismatic, începând cu data de 2 iunie 2014, un set de trei monede (din aur, din argint şi din tombac cuprat) şi o monedă din argint, dedicate aniversării a 150 de ani de la înfiinţarea Senatului României.
Caracteristicile tehnice ale monedelor din set (din aur, din argint şi din tombac cuprat) sunt următoarele:
Valoare nominală 100 lei 10 lei 1 leu
Metal aur argint tombac cuprat
Titlu 900‰ 999‰ -
Formă rotundă rotundă rotundă
Diametru 21 mm 37 mm 37 mm
Greutate 6,452 g 31,103 g 23,5 g
Calitate proof proof proof
Cant zimţat zimţat zimţat
Avers
Revers

Aversul monedei din aur redă o reprezentare parțială a Palatului Parlamentului din București, o imagine din timpul unei ședințe a Senatului, stema României, anul de emisiune „2014”, valoarea nominală „100 LEI” și inscripția în arc de cerc „ROMANIA”.
Aversul monedei din argint redă o reprezentare parțială a Palatului Parlamentului din București, o imagine din timpul unei ședințe a Senatului, stema României, anul de emisiune „2014”, valoarea nominală „10 LEI” și inscripția în arc de cerc „ROMANIA”.
Aversul monedei din tombac cuprat redă o reprezentare parțială a Palatului Parlamentului din București, o imagine din timpul unei ședințe a Senatului, stema României, anul de emisiune „2014”, valoarea nominală „1 LEU” și inscripția în arc de cerc „ROMANIA”.
Reversul, comun tuturor monedelor (din aur, din argint şi din tombac cuprat), prezintă portretul domnitorului Alexandru Ioan Cuza și al mitropolitului Nifon - primul președinte al Senatului, numele acestora, inscripția în arc de cerc „150 DE ANI DE LA INFIINTAREA SENATULUI” și „1864”, anul evenimentului aniversat.
Caracteristicile tehnice şi descrierea monedei din argint sunt similare celor aferente monedei din argint care intră în componenţa setului de trei monede.
Monedele din aur, din argint şi din tombac cuprat vor fi ambalate, separat, în capsule de metacrilat transparent.
Seturile de monede şi monedele din argint vor fi însoţite de broşuri de prezentare a acestei emisiuni numismatice, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.
Tirajul pentru această emisiune este de:
150 seturi monede (din aur, argint și tombac cuprat);
250 buc. monede din argint.
Preţurile de vânzare sunt:
1.870,00 lei/buc., exclusiv TVA, pentru setul de trei monede (din aur, din argint şi din tombac cuprat), inclusiv broşura de prezentare;
310,00 lei/buc., exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv broşura de prezentare.
Monedele din aur, din argint şi din tombac cuprat dedicate aniversării a 150 de ani de la înfiinţarea Senatului României au putere circulatorie pe teritoriul României.
Lansarea în circuitul numismatic a seturilor de monede şi a monedelor din argint se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.
Comunicatul este disponibil pe website-ul BNR la adresa: http://www.bnr.ro/

marți, 27 mai 2014

Din lumea colectionarilor-Info-hobby nr.10/2014

De cateva luni bune dl.Sergiu-Marian Gabureac se incapatineaza (in sensul bun al cuvantului), sa scoata un buletin digital, distribuit gratuit celor interesati, prin care ne tine la curent cu intimplarile fericite, au ba, din lumea colectionarilor. Si chiar asa este denumita publicatia electronica, "Din lumea colectionarilor-info-hobby", care se adreseaza in primul rand filatelistilor dar si celor pasionati de cartofilie, numismatica etc. Un demers util si de toata lauda, ajuns la numarul 10.
De apreciat este si faptul ca prin aceasta micuta publicatie se incearca si initierea in anumite domenii de colectionare: erori filatelice, cartofilie, notafilie etc.
 Din pacate, numarul celor dispusi sa-l sprijine pe dl Gabureac cu informatii, articole etc se pare ca este destul de redus, lucru de altfel greu de inteles, in conditiile in care publicatiile de acest fel lipsesc colectionarilor.
Felicitari incaodata dlui Sergiu Marian Gabureac pentru eforturile depuse si dorinta de a ne tine informati.

vineri, 16 mai 2014

125 de ani de la înfiinţarea Şcolii Superioare de Război

Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic, începând cu data de 19 mai 2014, o monedă din argint dedicată aniversării a 125 de ani de la înfiinţarea Şcolii Superioare de Război.
Caracteristicile monedei din argint sunt următoarele:
Valoare nominală: 10 lei;
Metal: argint;
Titlu: 999‰;
Formă: rotundă;
Diametru: 37 mm;
Greutate: 31,103 grame;
Calitate: proof;
Cant: zimțat.
Aversul monedei redă o compoziție grafică ce cuprinde imaginea clădirii Academiei Militare, actualul sediu al Universității Naționale de Apărare Carol I, anul înființării acesteia, „1889“, valoarea nominală „10 LEI“, stema României și anul de emisiune „2014“; la exterior, circular, inscripţiile „ROMANIA“ și „125 DE ANI DE LA INFIINTAREA SCOLII SUPERIOARE DE RAZBOI“.
Reversul monedei prezintă portretul regelui Carol I și cel al generalului Ștefan Fălcoianu, principalul artizan al înființării Școlii Superioare de Război, inscripțiile în arc de cerc „Carol I“ și „St.Falcoianu“ și stema instituției; la exterior, circular, inscripțiile „UNIVERSITATEA NATIONALA DE APARARE CAROL I“ și „LABOR IMPROBUS OMNIA VINCIT“, deviza acesteia.
Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limbile română, engleză şi franceză.
Broşurile includ certificatul de autenticitate, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.
Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 250 monede.
Preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv broşura de prezentare, este de 310,00 lei/buc.
Monedele din argint dedicate aniversării a 125 de ani de la înfiinţarea Şcolii Superioare de Război au putere circulatorie pe teritoriul României.
Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a acestor monede din argint se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

miercuri, 14 mai 2014

140 de kosoni in vizuina unei vulpi

Cititi si va minunati: jaful comorilor dacice din muntii Orastie continua. Numai intimplari ca acestea mai salveaza cate ceva. 
http://www.pressalert.ro/2014/05/fabulos-cum-fost-descoperit-un-tezaur-dacic-format-din-140-de-kosoni-de-aur-vizuina-unei-vulpi-de-trei-copii/
Hotii inca sunt cautati.

Targ al colectionarilor la Caransebes


Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş cu sprijinul Consiliului Judeţean Caraş-Severin, al Reţelei Naţionale a Muzeelor din România şi al Ministerului Culturii şi Comunicaţiilor din Franţa va organiza sâmbătă, 17 mai 2014, Noaptea Europeană a Muzeelor, ajunsă la a X-a ediţie, în intervalul orar 16.00- 06.00. In cadrul acestor manifestari se va organiza, în curtea interioară a muzeului, in  premieră un Târg al Colecţionarilor de Antichităţi, în colaborare cu S.C. Gugulania Art S.R.L. şi Primăria Municipiului Caransebeş,
În cadrul Târgulul Colecţionarilor de Antichităţi, persoanele interesate vor avea posibilitatea de a achiziţiona: obiecte vechi, monede, tablouri, ceasuri etc. Acesta este deschis timp de 2 zile: sâmbătă, 17 mai 2014, între orele 10.00-20.00 şi duminică, 18 mai 2014, între orele 10.00-18.00.

Expozitie de arme albe la Urlati

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova vernisează joi, 15 mai 2014, ora 11.00, la Foisorul Bellu din Urlati, str. Orzoaia de Sus, nr. 12, expoziția temporară Arme albe din colecția Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova.
Expoziția este o scurtă prezentare a istoriei armei albe, a evoluției acesteia în diferite zone geografice. De-a lungul istoriei au fost confecționate și arme cu aspect bizar și cu multiple funcții, o astfel de armă se găsește și în expoziția de față, este o sabie de infanterie din secolul al XIX-lea, cu dublă funcție, având și dispozitiv de tragere cu glonț atașat de gardă. O altă armă specială aflată în expunere este o armă africană cu o formă deosebită, ascuțită pe toate laturile, cu două colțuri ascuțite, mânerul fiind din lemn, înfășurat cu bandă subțire din alamă.
Programul de vizitare este de marți până duminică între orele 9.00 – 17.00.

Cercetasia in Romania-expozitie la Vaslui

In cadrul manifestarilor prilejuite de Noaptea Europeana a Muzeelor, Consiliul Judetean Vaslui, Primaria Vaslui si Muzeul Judetean "Stefan cel Mare" Vaslui organizeaza expozitia "Cercetasia in Romania" al carui vernisaj va avea loc sambata 17 mai la ora 14 la Muzeul "Stefan cel mare" din Vaslui. Vor fi expuse obiecte din colectiile Complexului Muzeal National "Moldova" Iasi, colectionarul iesean Iulian Lipovanu si Organizatia Nationala Cercetasii Romaniei.

Bancnote circulate pe teritoriul Romaniei in perioada regalitatii (1877-1947)

Semnalam lansarea unui nou volum semnat de profesorul barladean Marian Bolum -"Bancnote circulate pe teritoriul Romaniei in perioada regalitatii (1877-1947)". Evenimentul va avea loc duminica, 18 mai a.c. ora 17 la sediul Centrului Cultural "Mihai Eminescu" din Barlad si va fi insotita si de o expozitie de bancnote romanesti.
Felicitam autorul pentru reusita si pentru efortul depus in documentarea si scrierea acestui volum cu siguranta util pasionatilor de notafilie dar si celor intereasati de istoria Romaniei regaliste.

vineri, 9 mai 2014

150 de ani de la înfiinţarea Şcolii Naţionale de Arte Frumoase

Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic, începând cu data de 12 mai 2014, un set de monetărie dedicat aniversării a 150 de ani de la înfiinţarea Şcolii Naţionale de Arte Frumoase (astăzi Universitatea de Arte Bucureşti).
Setul de monetărie va conţine monedele româneşti aflate în circulaţie de 1 ban, 5 bani, 10 bani, 50 bani şi monedele comemorative de 50 bani (Aurel Vlaicu, Mircea cel Bătrân, Neagoe Basarab şi Vladislav I Vlaicu), precum şi o medalie din argint.

Caracteristicile medaliei din argint sunt următoarele:
metal: argint;
titlu: 800‰;
formă: rotundă;
diametru: 28 mm;
greutate: 15,5 grame;
calitate: proof;
cant: neted.

Aversul redă portretul pictorului Theodor Aman și numele acestuia, clădirea Universităţii Naţionale de Arte, sigla instituţiei și inscripţia „150”; la exterior, circular, inscripţiile „BUCURESTI” și „UNIVERSITATEA NATIONALA DE ARTE”.

Reversul prezintă imaginea medaliei realizate după un proiect al lui Theodor Aman.

Setul de monetărie va fi prezentat sub formă de pliant, introdus într-un etui, piesele componente fiind încastrate în locaşuri speciale. Medalia din argint şi monedele care alcătuiesc setul sunt realizate în condiţii de calitate proof.

Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 500 seturi.

Preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru setul de monetărie este de 225,00 lei/set.

Lansarea în circuitul numismatic a setului de monetărie se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.
sursa: BNR

luni, 5 mai 2014

Medalii transilvane

Semnalam aparitia la editura Argonaut din Cluj-Napoca, a volumului doamnei Livia Calian-Medalii transilvane din colectiile Esterhazy si Delhaes. Livia Calian este muzeograf  la MNIT Cluj-Napoca, membră a Societăţii Numismatice Române şi a Institutului de Heraldică şi Genealogie " Sever Zotta" din Iaşi, si expert pentru bunuri culturale.

World Paper Money-editia 20/2015

Pentru pasionatii de notafilie semnalam aparitia unei noi editii, a 20-a, din Standard Catalog of world paper money-modern issues, rodul muncii a peste 80 de dealeri si colectionari din intreaga lume. Catalogul cuprinde peste 13500 de imagini de bancnote, si preturi practicate/recomandate.

duminică, 4 mai 2014

Un articol interesant

 Un articol recent interesant: http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Special/Reportaj/Din+interior+Cum+se+fac+legal+si+cum+se+falsifica+banii