marți, 16 decembrie 2014

Vesti SNR

Sâmbătă, 20 Decembrie de la ora 11:00 , la sediul Societatii Numismatice Romane, va avea loc ultima Adunare Generală a acestui an.Comunicări înscrise până la acest moment:
Bogdan Beldianu - O falsă problema de numismatica romană: emisiunile de campanie ale împăratului Traian.
Sunt asteptati membrii SNR dar sunt bineveniti si simpatizantii.

Evolution


 
Va prezentam o spendida moneda bimetalica, din argint si niobiu, scoasa de ceva vreme de Austrian Mint si dedicata evolutiei umane. Piesa face parte dintr-o serie de monede de argint si niobiu emise in fiecare an incepand cu 2003.
Tirajul: 65.000 exemplare (asa da tiraj) si pretul a fost undeva pe la 58 euro.  Mai multe puteti afla singuri pe http://www.muenzeoesterreich.at/


King of postcards

Va recomandam un blog al unui pasionat de carti postale ilustrate, dl Mihai Ceuca, care nu se multumeste doar sa adune astfel de obiecte ci le si studiaza si face public ceea ce afla: http://kingofpostcards.blogspot.ro/ 
Veti putea afla pe acest blog informatii despre istoria cartilor postale din Romania, despre evenimente ce au loc in aceasta lume a colectionarilor de carti postale si multe alte lucruri utile atat pentru colectionari cat si pentru cei care nu stiu prea multe despre acest domeniu. 
 Felicitari si asteptam cat mai multe postari.

Carpica XLIII

Recent a aparut nr.43 din anuarul Carpica al Complexul Muzeal Iulian Antonescu din Bacau. In paginile acestei publicatii veti putea citi si articolul semnat de mine si dl. Ceuca Mihai : "Istoria unei epoci intr-un jeton de cafenea: Jetoanele Cafe Bursa Avram Tiperman".

Celor ce doresc sa lectureze articolul le pot pune la dispozitie, in mod gratuit, o copie a acestuia.  Este suficient sa lasati un comentariu la aceasta postare cu o adresa de email, sau ma puteti contacta pe contul de facebook.

Vanatorii de antichitati la Iasi


In perioada 20-23 decembrie, 4 zile de târg de antichitati la Era Park Iasi, între orele 10:00 şi 19:00.


vineri, 12 decembrie 2014

Revista Muzeelor reeditata

Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală, în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român, vă invită la evenimentul de lansare a Revistei Muzeelor, marți, 16 decembrie, ora 16, la Clubul Țăranului. Revista va fi distribuită gratuit tuturor celor prezenți.




Acest număr pilot al Revistei Muzeelor este o iniţiativă de reconsiderare şi consolidare a poziţiei muzeelor în peisajul cultural actual. De asemenea, ea reprezintă un apel către întreaga comunitate muzeală de a contribui la dezvoltarea viitoare a publicaţiei.
Revista Muzeelor este o publicaţie cu tradiţie destinată activităţilor şi domeniului muzeal, al cărei prim număr a fost publicat în 1964.


150 de ani de la înființarea CEC Bank

Incepând cu data de 15 decembrie 2014, Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic, un set de trei monede (din aur, din argint şi din tombac cuprat) şi o monedă din argint, dedicate aniversării a 150 de ani de la înființarea CEC Bank.Caracteristicile tehnice ale monedelor din set (din aur, din argint şi din tombac cuprat) sunt următoarele:
Valoare nominală100 lei10 lei1 leu
Metalaurarginttombac cuprat
Titlu900‰999‰-
Formărotundărotundărotundă
Diametru21 mm37 mm37 mm
Greutate6,452 g31,103 g23,5 g
Calitateproofproofproof
Cantzimţatzimţatzimţat
Aversul monedei din aur redă portretul, semnătura şi numele domnitorului Alexandru Ioan Cuza, inscripția „ROMANIA”, anul de emisiune „2014”, stema României și valoarea nominală „100 LEI”.
Aversul monedei din argint redă portretul, semnătura şi numele domnitorului Alexandru Ioan Cuza, inscripția „ROMANIA”, anul de emisiune „2014”, stema României și valoarea nominală „10 LEI”.
Aversul monedei din tombac cuprat redă portretul, semnătura şi numele domnitorului Alexandru Ioan Cuza, inscripția „ROMANIA”, anul de emisiune „2014”, stema României și valoarea nominală „1 LEU”.
Reversul, comun tuturor monedelor (din aur, din argint şi din tombac cuprat), prezintă Palatul CEC din București și inscripțiile „CEC BANK” şi „150 ANI”.
Caracteristicile tehnice şi descrierea monedei din argint sunt similare celor aferente monedei din argint care intră în componenţa setului de trei monede.
Monedele din aur, din argint şi din tombac cuprat vor fi ambalate, separat, în capsule de metacrilat transparent.
Seturile de monede şi monedele din argint vor fi însoţite de broşuri de prezentare a acestei emisiuni numismatice, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.
Tirajul pentru această emisiune este de:
150 seturi monede (din aur, argint şi tombac cuprat)
250 buc. monede din argint
Preţurile de vânzare sunt:
1.915,00 lei/buc., exclusiv TVA, pentru setul de trei monede (din aur, din argint şi din tombac cuprat), inclusiv broşura de prezentare
320,00 lei/buc., exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv broşura de prezentare
Monedele din aur, din argint şi din tombac cuprat dedicate aniversării a 150 de ani de la înființarea CEC Bank au putere circulatorie pe teritoriul României.
Lansarea în circuitul numismatic a seturilor de monede şi a monedelor din argint se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

sâmbătă, 6 decembrie 2014

Noi volume digitalizate pe site-ul CIMEC

Va recomandam noi noi volume digitalizate  pe http://www.cimec.ro/Biblioteca-Digitala/Biblioteca.html.
Felicitam pentru cei care fac posibil acest proiect al celor de la CIMEC.
Digitalizarea anuarelor diferitelor muzee din tara, sau al unor lucari mai greu accesibile sau putin popularizate, si care au un circuit relativ redus, inseamna un acces mai facil pentru mai multi si deci o recunoastere a meritelor, a muncii autorilor. Felicitari si asteptam cu nerabdare alte si alte publicatii digitalizate.

Programul "Limes" va cerceta arheologic frontiera Imperiului Roman de pe teritoriul României

Ministrul Culturii, Hegedus Csilla, a semnat, joi, ordinul prin care se instituie Programul Național "Limes", dedicat inventarierii și cercetării arheologice a frontierei Imperiului Roman de pe teritoriul României
Programul se va derula în perioada 2015-2017 și va fi finanțat din bugetul Ministerului Culturii.
"Structurile materiale, arheologice, care au alcătuit frontiera Imperiului Roman vor fi cercetate și puse în valoare și pe teritoriul României, ele făcând parte din patrimoniul cultural universal. Prin acest demers științific se dorește promovarea turismului cultural și crearea de locuri de muncă prin serviciile conexe acestui domeniu", a declarat Hegedus Csilla, potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii, transmis joi AGERPRES.
Totodată, prin acest ordin s-a instituit și comisia națională a programului care va avea sarcina coordonării lucrărilor de clasare în Lista Monumentelor Istorice și înscrierea pe Lista Tentativă a Patrimoniului Mondial UNESCO a limes-ului aflat pe teritoriul României.
"Consider că prin acest program național și prin munca specialiștilor din instituțiile care vor implementa programul — Muzeul Național de Istorie a României din București, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj Napoca și Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni din Sfântu Gheorghe — ne vom alătura acelor state europene care au realizări considerabile în această materie", a declarat ministrul Culturii.
Conform ordinului, membrii comisiei naționale responsabili pentru coordonarea programului vor fi desemnați de către muzeele, institutele de cercetare și universitățile care au în jurisdicție sau în domeniul de cercetare aceste obiective.
Proiectul are un caracter transnațional și interdisciplinar, ceea ce va produce un efect pe termen lung și va aduce beneficii economice pentru zonele în care se află obiectivele arheologice care formează granița romană.
Limes-ul roman străbate Transilvania, Oltenia și o mică parte din Banat și Muntenia, iar scopul programului este cercetarea și punerea în valoare a siturilor arheologice din toate aceste zone.

AGERPRES/(AS — autor: Daniel Popescu, editor: Mihai Simionescu)

Muzeul National de istorie va lansa trei volume ştiinţifice

Marţi, 9 decembrie a.c., cu începere de la ora 13.00, în Sala Lapidarium a Muzeului Național de Istorie a României, din Calea Victoriei nr.12, sect. 3, Bucureşti, va avea loc lansarea a trei volume ştiinţifice ale căror autori sunt specialişti care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Muzeului Naţional de Istorie a României. Accesul la eveniment este gratuit.
                                                   
 
Cel de al XX-lea volum al periodicului Cercetări Arheologice este rezultatul preocupărilor profesionale și eforturilor din ultima perioadă, ale colectivului de arheologi ai instituţiei. Tematica volumului este diversă, acoperind un interval cronologic foarte larg de la preistorie până la evul mediu.
Volumul include, prin rapoartele de cercetare arheologică preventivă, studiile arheologice sau pluridisciplinare şi cele privind istoria arheologiei din România, informaţii extrem de utile şi interesante nu numai pentru specialişti ci şi pentru toţi cei interesaţi de aceste subiecte.
Atrag atenţia excepţionalele rezultate ale cercetărilor din situl hallstattian de la Tărtăria – Podu Tărtărieisau cele complexe, pluridisciplinare, din tell-ul de la Vânătorii Mici – Momâia. Alături de acestea, sunt aduse în atenţia cititorilor situri, epoci şi fenomene istorice, dar şi date privind relaţiile dintre diversele comunităţi umane, comerţul, obiceiuri şi comportamente.
Informaţii puţin cunoscute sau chiar ignorate din istoria cercetărilor arheologice din România, dar foarte interesante, completează unele capitole ale unei viitoare și necesare istorii a arheologiei româneşti din perspectiva unora dintre personajele ce au participat la diverse evenimente şi ale căror opinii văd abia acum lumina tiparului.
Volumul Arheozoologia neo-neoliticului de pe Valea Teleormanului, avându-l ca autor pe dr. Adrian Bălăşescu, reprezintă cea de-a XIV-a apariție din seria Cercetări Pluridisciplinare a Muzeului Național de Istorie a României. Autorul, dr. Adrian Bălăşescu, cercetător științific în cadrul instituției amintite, propune o analiză insolităși originală pentru istoriografia arheozoologică românească, respectiv un studiu de caz al văii Teleormanului, din perspectiva speciilor animale crescute și vânate de către comunitățile umane, de-a lungul a aproape 2500 de ani (6200-3700 a. Chr). Volumul va fi prezentat de domnul dr. Dragomir Popovici, cercetător ştiinţific în cadrul Muzeului Național de Istorie a României.

Descoperirile arheologice de pe Valea Teleormanului realizate în ultimii 20 de ani reprezintă un model de cercetare inter- şi pluridisciplinară a preistoriei locale. Colecţiile mari de resturi faunistice descoperite în siturile arheologice de pe Valea Teleormanului ce aparțin perioadei neo-neolitice, reprezintă o sursă de informații importantă despre economia animalieră și strategiile de subzistență specifice comunităților umane din timpul culturilor Precriş, Starčevo-Criş, Dudeşti, Vădastra, Boian şi Gumelniţa.

Acest valoros studiu interdisciplinar a permis, pentru prima oară în arheologia românească, surprinderea evoluţiei comunităţilor umane în ceea ce priveste paleoeconomia animalieră pe un areal destul de restrâns, reprezentat de valea unui mic râu. Rezultatele obținute în urma acestui studiu au fost comparate cu alte analize arheozoologice din arealul geografic al Munteniei, dar şi cu cele din zonele învecinate, încercându-se o integrare a lor în arii geografice şi culturale mult mai mari şi care depăşesc uneori graniţele actuale ale României. Astfel, se reușeste într-un mod original prezentarea unei panorame complexe a evoluţiei economiei animaliere de-a lungul unei perioade de timp semnificative.

Acest demers științific urmează, firesc, precedentelor volume cu subiecte arheozoologice publicate în aceeași serie monografică a Muzeului Național de Istorie a României, marcând o evoluţie matură a modului în care diversele rezultate ale cercetărilor arheologice pot şi trebuie fructificate. Volumul a fost realizat în cadrul proiectului de cercetare exploratorie Idei – PN-II-ID-PCE-2011-3-1015.

Cartea Instituţii ecleziastice şi sentiment religios în Ţara Românească şi Moldova (secolul al XVI-lea), având ca autor pe dr. Irina Ene, aparţine unui gen de preocupări istoriografice mai noi, fiind scrisă de un tânăr reprezentant al cercetării trecutului ţării noastre. Cartea va fi prezentată de prof. univ. dr. Tudor Teoteoi.

Tema lucrării de faţă cuprinde o problematică vastă, două ţări româneşti şi un secol de analiză, al XVI-lea, unul complex şi plin de transformări structurale şi de esenţă care compun noua mentalitate despre lume. Conturarea unor portrete de oameni pioși ai secolului al XVI-lea, laici și mireni, din cadrul elitelor, a necesitat în preambul o ordonare scolastică, prin prezentarea cadrului socio–politic, axat în special pe evoluţia instituţională a Bisericii Creştine, apoi Creştin–Ortodoxe, dar şi a situaţiei politice propriu-zise, specifice secolului analizat.

Dacă Ţările Române dăduseră măsura potenţialului lor militar în perioada anterioară, dar cu notabile prelungiri şi în veacul al XVI-lea, în acest din urmă veac ele au dat şi „măsura pietăţii religioase”, fapt reiterat altminteri în lucrare. Lucrarea este rezultatul unei cercetări mai vechi finalizate cu obținerea titlului de doctor, cu mențiunea că unele capitole au suferit modificări de structură.

Rod al unui efort considerabil de documentare, dincolo de aspectul analitic, lucrarea emite judecăţi şi idei nu numai valoroase, ci şi cu caracter de noutate, cu privire la unitatea moldo-munteană ca bază a unităţii religioase, ierarhia medievală ca fundament al imitaţiei unor atitudini, fapte sau gesturi, rolul domniei în acest context, calităţile domnului „bun” faţă de cel „rău”.

Studiul viitor al numeroaselor aspecte ce ţin de sentimentul religios al societăţii româneşti din secolele al XVII-lea şi al XVIII-lea va fi însă considerabil facilitat de contribuţia de faţă, chiar dacă pentru îndelungatul nostru amurg medieval sporesc în proporţie geometrică sursele, de la limbajul actelor de cancelarie ori al genurilor literaturii istorice sau religioase, precum predosloviile ori cărţile populare, până la testamente, inclusiv cele monahale. Ne referim la veritabila revoluţie ce se întrevede de pe acum în imensul dosar la a cărui deschidere cartea de faţă întreprinde şi ea un veritabil pionierat.

Evenimente la SNR


Pe 29 noiembrie a avut loc onoua adunare generala a Societatii Numismatice Romane.
Comunicări susținute:
Bogdan Beldianu - Despre monetăria romană în vremea împăratului Traian.
Paul Dumitrache - Ipoteze privind circulația monetară în zona orașului Câmpilung Muscel la sf. sec.XVI.
Prezentare de carte:
Valerian L. Ciofu - Teofil Sauciuc-Săveanu Viața și Opera, Editura Tipo Moldova, Iași 2014.
Cu ocazia acestei Adunări au fost primiți în rândurile Societății Numismatice Române următorii membrii:
1. Dl. Lucian Munteanu, cercetător științific, Iași.
2. Dumitrescu Radu Gabriel, cercetător științific, Craiova.
3. Dănilă Paul, Botoșani.

Moneda BNR-Istoria aurului - Monede din aur bătute la Histria.

Incepând cu data de 8 decembrie 2014, Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic o monedă din aur cu tema Istoria aurului - Monede din aur bătute la Histria.
Caracteristicile monedei sunt următoarele:
Valoare nominală: 10 lei
Metal: aur
Titlu: 999‰
Formă: rotundă
Diametru: 13,92 mm
Greutate: 1,224 g
Calitate: proof
Cant: zimţat




Aversul monedei redă capitelul ionic al unei coloane descoperite la Histria, inscripţia în arc de cerc „ROMANIA“, valoarea nominală „10 Lei“, stema României și anul de emisiune „2014“.



Reversul monedei prezintă tipuri de monede histriene din aur și inscripția în arc de cerc „MONEDE DIN AUR BATUTE LA HISTRIA“.
Monedele din aur, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limbile română, engleză şi franceză.
Broşurile includ certificatul de autenticitate, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.
Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 500 monede.
Preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din aur, inclusiv broşura de prezentare, este de 310,00 lei/buc.
Monedele din aur cu tema Istoria aurului - Monede din aur bătute la Histria au putere circulatorie pe teritoriul României.
Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a acestor monede din aur se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

vineri, 21 noiembrie 2014

Cercetari numismatice nr XVI

În cadrul Târgului Internaţional GAUDEAMUS – Carte de învăţătură 2014, joi, 20 noiembrie a avut loc lansarea celui mai recent volum “Cercetări Numismatice” nr. 16, în prezenţa domnilor dr. Viorel Petac, Academia Română, dr. Cornel Ilie, coordonator al Secţiei Patrimoniu, MNIR şi d-ra Cristiana Tătaru, muzeograf în cadrul Cabinetului Numismatic, MNIR, informează Muzeul Național de Istorie a României.
lansarePublicaţia “Cercetări Numismatice”, inițiată de Muzeul Național de Istorie a României în 1978, din iniţiativa domnului Octavian Iliescu şi a doamnei Constanţa Ştirbu, se numără printre puținele apariții românești de specialitate dedicate domeniului numismaticii și al științelor conexe. Concepută inițial pentru prezentarea și valorificarea bogatului patrimoniu al noului înființat Cabinet Numismatic, în contextul amplorii descoperirilor arheologice și numismatice, revista și-a lărgit treptat aria de cercetare și a căpătat, în timp, prestanță națională și internațională, adunând în paginile sale contribuții științifice valoroase ale specialiștilor și colecționarilor români și străini, dar și ale tinerilor debutanți sau ale amatorilor învățați. Circa o treime din articolele publicate în ultimele numere aparțin colaboratorilor internaționali.
In acest numar veti putea citi si un articol al subsemnatului: "Istoria inceputurilor industriei de hartie intr-un jeton de bacanie".

130 de ani de la prima lege de construire a unei Catedrale Naționale

În conformitate cu prevederile Legii nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, începând cu data de 21 noiembrie 2014, Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic o monedă din aur dedicată aniversării a 130 de ani de la prima lege de construire a unei Catedrale Naționale.
Caracteristicile monedei sunt următoarele:
Valoare nominală: 200 lei
Metal: aur
Titlu: 999‰
Formă: rotundă
Diametru: 27 mm
Greutate: 15,551 g
Calitate: proof
Cant: neted


Aversul monedei redă macheta Catedralei Mântuirii Neamului, stema României, valoarea nominală „200 LEI”, anul de emisiune „2014”, inscripţiile „CATEDRALA MANTUIRII NEAMULUI” şi „ROMANIA”.



Reversul monedei prezintă icoana şi numele Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României, stema Patriarhiei Române, inscripţiile „PATRIARHIA ROMANA”, „130 DE ANI DE LA PRIMA LEGE DE CONSTRUIRE A CATEDRALEI” şi „1884” - anul aniversat.

Monedele din aur, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limbile română, engleză şi franceză.

Broşurile includ certificatul de autenticitate, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.
Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 600 monede.
Preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din aur, inclusiv broşura de prezentare, este de 3.080,00 lei/buc.
Monedele din aur dedicate aniversării a 130 de ani de la prima lege de construire a unei Catedrale Naționale au putere circulatorie pe teritoriul României.
Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a acestor monede din aur se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

luni, 10 noiembrie 2014

Simpozion de numismatica la Muzeul Judetean din Giurgiu

La Muzeul Judetean “Teohari Antonescu” din Giurgiu va avea loc in 10 noiembrie Simpozionul de Numismatica Omagiu Mihai Ionescu. Programul manifestarii poate fi vazut aici: https://aurelvilcu.files.wordpress.com/2014/11/simpoziongiurgiu2014.pdf

100 de ani de la naşterea lui Eugen Drăguțescu

Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic, începând cu data de 10 noiembrie 2014, o monedă din argint dedicată aniversării a 100 de ani de la naşterea lui Eugen Drăguțescu.
Caracteristicile monedei sunt următoarele:
  • Valoare nominală: 10 lei;
  • Metal: argint;
  • Titlu: 999‰;
  • Formă: rotundă;
  • Diametru: 37 mm;
  • Greutate: 31,103 grame;
  • Calitate: proof;
  • Cant: zimţat.

Aversul monedei redă un desen al artistului plastic Eugen Drăguţescu, valoarea nominală „10 LEI”, inscripţia „ROMANIA”, stema României şi anul de emisiune „2014”.
Reversul monedei prezintă portretul, numele, semnătura lui Eugen Drăguţescu şi anii între care a trăit „1914”, „1993”.

Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limbile română, engleză şi franceză.
Broşurile includ certificatul de autenticitate, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.
Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 250 monede.
Preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv broşura de prezentare, este de 330,00 lei/buc.
Monedele din argint dedicate aniversării a 100 de ani de la naşterea lui Eugen Drăguțescu au putere circulatorie pe teritoriul României.
Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a acestor monede din argint se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.
 Eugen Drăguțescu (n. 19 mai 1914, Iași - d. 1993, Roma) a fost un artist plastic român, pictor și grafician. Asemenea multor personalități care au plecat din țară și s-au stabilit pe alte meleaguri, Eugen Drăguțescu a fost pentru multă vreme exclus din lucrările de specialitate editate în România.
 Născut la Iași, studiază între 1932 și 1938 la Academia de Belle-Arte din București. Încă din perioada studenției, participă cu două lucrări, Căsuță la mahala și Copil orb, la Salonul Oficial de desen și gravură, patronat la vremea respectivă de Ministerul Culturii și Artelor. Din comisia de selecție făceau parte Camil Ressu, Jean Al. Steriadi, Francisc Șirato și Marius Bunescu.
Artistul se dovedește a fi un desenator bun, de expresie, interesat de traseul creionului, dar și de armoniile cromatice. În 1936  își deschide prima expoziție personală la Galeria Mozart. În 1939 câștigă concursul pentru Premiul Romei, care îi permite să studieze în Italia la Accademia di Romania.
În tot acest timp, continuă să participe la diverse manifestări artistice din țară; astfel, în 1940 expune șapte lucrări la Salonul Oficial de toamnă din București. Lucrează câțiva ani în Olanda (1946-1949), apoi se întoarce în Italia, locuind la Assisi și, din 1959, la Roma. Are numeroase expoziții personale în Italia, Olanda, Mexic, U.S.A., Elveția.
Eugen Drăguțescu este autorul unui mare număr de desene, destinate să însoțească operele unor scriitori clasici (Shakespeare, în primul rând), ca și unele ediții speciale din Enciclopedia Dantesca. În ilustrația de carte, în albumele consacrate unor orașe de care se simțea atras în chip deosebit (Roma, Assisi), în numeroase portrete și lucrări de șevalet, Drăguțescu se prezintă ca un subtil și plin de savoare comentator al realității, pe care o reține nu numai pentru pitoresc sau farmec, ci și pentru modul cum răspunde unei anume proiecții interioare asupra lumii.
Din impactul cu universul unor scriitori, din cunoașterea realului prin experiență directă, artistul își construiește un sistem de reprezentare în care funcția principală o deține desenul, atât prin expresivitatea liniilor, cât și prin organizarea accentelor grafice în ansambluri semnificative. Câteodată, desenele sale părăsesc orice referință la aspectele lumii vizibile, evoluând spre o lume imaginară, ceea ce subliniază încărcătura emoțională a compoziției. La un moment dat, când creația artistului părea definitiv fixată în limitele figurativului, se produce o schimbare majoră, interesul lui îndreptându-se către expresivități abstracte, care au devenit, irevocabil, o constantă a operei sale.
Lui Eugen Drăguțescu i s-au decernat de-a lungul vremii multe premii prestigioase. Primul dintre ele a fost Premiul Simu, la București în 1940, urmat de cel acordat în 1953, în urma participării la Expoziția Internațională de Artă, de la Messina. Ulterior a primit premiul Fundației Ford și premiul Bienalei din Veneția, în 1956.

Arheologie şi numismatică în judeţul Teleorman


Vă semnalăm apariţia volumului „Arheologie şi numismatică în judeţul Teleorman”, autor Ioan Spiru.
Sunt reunite, în primul rând, un număr de 14 articole de arheologie şi numismatică publicate, de-a lungul anilor, în prestigioase reviste ale Academiei Române sau ale Muzeului Naţional de Istorie a României de către cel care a fost preotul Ioan Spiru, neobosit arheolog amator, numismat, istoric şi publicist (1914-1995).
Prin editarea acestui volum, dorim să-i aducem un pios omagiu, acum, când la 2 noiembrie a.c. se împlinesc 100 de ani de la naşterea sa.
O bună parte din lucrare este constituită de un repertoriu arheologic al judeţului – prima încercare de acest fel pentru judeţul Teleorman, ce este republicat cu această ocazie. Iniţial, lucrarea a apărut postum, în 1996, într-un volum ce a reunit şi alte studii şi articole legate de istoria sau viaţa religioasă a judeţului, intitulat „File de istorie teleormăneană”.
Partea de numismatică este completată cu două articole inedite, o transcriere a unei comunicări susţinută în cadrul simpozionului organizat de Secţia Caracal a Societăţii Numismatice Române, la 18 septembrie 1988 şi cu discursul intitulat „Ce a însemnat pentru mine Societatea Numismatică Română”, rostit în Aula Academiei Române, la 18 noiembrie 1993, cu ocazia aniversării a 90 de ani de existenţă a Societăţii Numismatice Române.
În continuare, cititorul poate găsi trei note de periegheză, de asemenea inedite şi fragmente din interviul susţinut în cadrul emisiunii TV „Clio”, transmisă la data de 7 februarie 1994.
Lista publicaţiilor articolelor de arheologie şi de numismatică, atât cele apărute în lucrări de specialitate cât şi cele de popularizare, completează lucrarea.
Volumul se încheie cu o adevărată „memorie a imaginilor” - 42 de fotografii din activitatea arheologică şi numismatică a părintelui Ioan Spiru, dar şi cu unele materiale arheologice descoperite de acesta, precum şi cu un portret desenat de artistul plastic teleormănean Teodor Şerbănescu.

joi, 9 octombrie 2014

Conferinţa Naţională „OLTENIA. INTERFERENŢE CULTURALE” ediţia a V-a


În perioada 15-17 Octombrie 2014 se va desfăşura la Craiova Conferinţa Naţională „OLTENIA. INTERFERENŢE CULTURALE” ediţia a V-a. Evenimentul, cu participare internaţională, este organizat de Muzeul Olteniei din Craiova. Lucrările se vor desfăşura pe două secţiuni: o secţiune de arheologie şi istorie antică şi o alta de numismatică. Secţiunea de numismatică reprezintă în fapt un eveniment cu o îndelungată tradiţie: a XXXI-A ediţie a Simpozionului Naţional de Numismatică. Programul conferinţei poate fi consultat la adresa: https://snr1903.files.wordpress.com/2014/10/conferinta-nationala-craiova-2014.pdf

Tezaurul de silicve de la Poiana Mica


Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) expune în luna octombrie, în cadrul micro-expoziţiei Exponatul lunii, un tezaur de silicve și imitații de silicve, descoperit la Poiana Mică, jud. Braşov. Vernisajul micro-expoziţiei va avea loc joi, 9 octombrie a.c.,începând cu ora 13.00, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr.12, Sala Lapidarium.
Tezaurul a fost descoperit în luna mai a anului 2013, de către inginerul Ovidiu Popescu şi este compus din 76 de monede de argint, silicve și imitații de silicve, aflate într-o stare de conservare foarte bună. Acesta este primul dintre tezaurele de silicve cunoscute ca fiind descoperite în România, care include imitații ce pot fi atribuite goților.
Monedele din tezaur se eșalonează cronologic între anii 351/355 d. Hr. și 367/375 d. Hr. (conform datării emisiunilor romane oficiale).
Silicva este un termen modern ce desemnează unitatea monetară din argint în sistemul monetar roman târziu, aplicat, prin convenție numismatică, monedei de argint de 2-3 g din secolele al IV-lea și al V-lea. Termenul de silicvă denumea inițial sămânța unui copac originar din regiunea mediteraneană, roșcovul (ceratonia siliqua), utilizată ca unitate de măsură a greutății.
Valoarea pieselor din tezaur se ridică la o sumă care, în jurul anului 378 d. Hr., reprezenta, cu aproximație, valoarea soldei pe un an de zile a unui soldat roman. Estimarea se bazează pe valorile atinse de donativa și stipendia, așa cum rezultă din sursele istorice ale veacului al IV-lea. Istoricul Ammianus Marcellinus, confirmat de Zosimos, menționează că după cucerirea Perisaborei, Iulianus a promis soldaților romani donativa în valoare de 100 de monede de argint (silicve).
Stipendium era solda militarilor romani sau a mercenarilor din armata romană, fiind evaluată la 5-6 monede de aur (solidi), anual, respectiv o livră romană de argint (cca 80-100 de silicve).
Donativum reprezenta distribuția de monedă sau metal prețios brut sau prelucrat (sub formă de lingouri, obiecte de podoabă, vase) acordată soldaților sau ofițerilor, cu prilejul unor evenimente speciale - aniversarea zilei în care împăratul a preluat puterea imperială, începerea unor campanii militare, obținerea unor victorii militare. Uneori, aceasta dublează valoarea soldei dintr-un an.
Mai mult decât oricare alt nominal bătut de romani în perioada târzie a Imperiului, silicvele erau destinate distribuțiilor imperiale către armată.
Tezaurul trebuie văzut ca fiind constituit din monede provenind din stipendium sau donativum, acordate unui soldat roman sau unui mercenar barbar înrolat în armata romană.
Mercenariatul era o ocupație obișnuită în cazul goților sau al altor populații războinice aflate în secolul al IV-lea la nordul Dunării. Ipoteze care ar explica prezența tezaurului în zona Brașovului ar fi pierderea lui de către mercenarul care l-a primit ca soldă sau preluarea tezaurului ca pradă de război.
Starea de conservare excepțională a unor piese din tezaur ne sugerează că a fost îngropat sau pierdut la puțin timp după emiterea monedelor ce îl compun, care nu au avut timp să se uzeze în circulație.
Atelierele romane oficiale care au produs aceste monede de argint prezente în tezaur sunt Siscia, Sirmium, Constantinopolis, Nicomedia și Antiochia. Lor li se adaugă un atelier barbar, foarte probabil gotic, care a produs monede de argint utilizând silicvele romane ca model.
Micro-expoziţia va fi deschisă la Muzeul Naţional de Istorie a României în perioada 9 – 31 octombrie 2014 şi poate fi vizitată de miercuri până duminică între orele 10.00 – 18.00 (în perioada 8 – 25 octombrie), respectiv 9.00 – 17.00 (26 – 31 octombrie).


marți, 7 octombrie 2014

Alexandria:100 de ani de la moartea primului Rege al românilor: MS Regele Carol I

Miercuri 8 octombrie 2014, La ora 11:00, în Catedrala Episcopală „Sfântul Alexandru”, din Alexandria va avea loc slujba de pomenire a Regelui Carol I oficiată de PreaSfințiul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului prilejuita de împlinirea a 100 de ani de la moartea primului Rege al românilor: 
 Cu această ocazie, va fi lansată o plachetă memorială dedicată Regelui Carol I, realizată de Secția de Numismatică Alexandria.
Mai multe despre evenimentele prilejuite de aceasta comemorare puteti afla pe blogul SNR Alexandria:  http://numisalexandria.wordpress.com/2014/10/04/slujba-de-pomenire-carol-i-si-lansare-de-carte-regala-la-alexandria/

Anuarul Asociatiei Colectionarilor din Salaj


Centrul de Cultura si Arta al Judetului Salaj, Zalau, organizeaza, miercuri-8 octombrie, ora 17.00,  lansarea de carte: "Anuarul Asociatiei Colectionarilor din Salaj", avandu-i ca editori pe Emanoil Pripon si Daniel Muresan.

marți, 30 septembrie 2014

Targul colectionarilor la Cluj Napoca

Locatie: Casa de cultura a studentilor pe 4 octombrie 2014

Sesiunea internationala Pontica 2014

In perioada 2-3 octombrie 2014 la Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie din Constanta va avea loc sesiunea internationala "Pontica" 2014. O sectie va fi dedicata comunicarilor de numismatica. Iata mai jos titlurile comunicarilor de numismatica:
 Joi, 2 octombrie 2014

Sala 4 - „Colecţia de numismatică”
Orele: 16.00 – 20.00
Moderatori: Virgil Mihăilescu-Bîrliba , Emanuel Petac
Secretar: Gabriel Talmaţchi
 
*     Bogdan Constantinescu, Daniela Cristea-Stan, Gabriel Talmaţchi-Tipuri de aliaje folosite la semne monetare găsite în Dobrogea - consideraţii geologice şi metalurgice
 *        Virgil Mihăilescu-Bîrliba-În căutarea celţilor pierduţi … / Recent Studies Concerning Celtic Coinage from Lower Danube
* Aurel Vîlcu-Aurul monetizat la Dunărea de Jos în secolul III a.Chr.
*        Mihai Dima -Monedele de argint ale cetăţii Istros în epoca elenistică
 * Emanuel Petac, Aurel Vîlcu-Consideraţii asupra unor tetradrahme tip Alexandru cel Mare bătute la Odessos
 * Steluţa Grămăticu-Monnaies découvertes à Cochirleni, commune de Rasova, dép. de Constanţa
 * Daniela Stan, Bogdan Constantinescu, Gheorghe Paun-Noi descoperiri numismatice şi de podoabe în zona Cicăneşti - Curtea de Argeş
 *      Gabriel Talmaţchi, Gabriel Custurea-Tezaurul monetar roman republican şi imperial descoperit la Casicea (jud. Constanţa)
* Lucian Munteanu, Eugenia Popuşoi-Consideraţii preliminare pe marginea lotului de monede de la Puieşti 
Vineri, 3 octombrie 2014
                                                    Sala 4 - „Colecţia de numismatică” 
                                                                Orele: 9.00 – 13.30
                               Moderatori: Gheorghe Mănucu-Adameşteanu, Silviu Purece
                                                       Secretar: Gabriel Talmaţchi
  • Silviu I. Purece -Utilizarea descoperirilor monetare în determinarea sfârşitului locuirii romane de la Stolniceni, jud. Vâlcea 
  •  Claudiu Munteanu-Informaţii privind descoperirea unui tezaur monetar roman la Sibiu în anul 1881
  • Theodor Isvoranu, Mircea Dabîca-Monede descoperite la Histria - sectorul Sud, în zona edificiului roman (campaniile 2011-2013) / Coins found in the Southern Sector of Histria, in the area of the Roman building (the investigations of  2011-2013 
  •  Delia Moisil, Gabriel Custurea, Gabriel Talmaţchi-Monedele romane târzii de la Edificiul cu Mozaic, Constanța - o privire actuală asupra unui material numismatic descoperit în urmă cu o jumătate de secol
  • Mihaela Iacob-Descoperiri monetare la Ibida/Slava Rusă
  • Alexandru Barnea, Gheorghe Mănucu-Adameşteanu-Consideraţii privind începuturile locuirii din perioada medie-bizantină în lumina descoperirilor monetare din clasa A la Dinogetia

Moneda-150 de ani de învățământ de arhitectură în România.

BNR va lansa în circuitul numismatic, începând cu data de 29 septembrie 2014, o monedă din argint dedicată aniversării a 150 de ani de învățământ de arhitectură în România.
Caracteristicile monedei sunt următoarele:
  • Valoare nominală: 10 lei
  • Metal: argint
  • Titlu: 999‰
  • Formă: rotundă
  • Diametru: 37 mm
  • Greutate: 31,103 g
  • Calitate: proof
  • Cant: zimţat

Aversul monedei redă portretul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, inițiatorul învățământului de arhitectură în România, valoarea nominală „10 Lei“ și stema României; circular, inscripţiile „ROMANIA“, „ALEXANDRU IOAN CUZA“ și anul de emisiune „2014“.
Reversul monedei prezintă un detaliu al palatului Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“ din București, cea mai veche instituție de învățământ de arhitectură din România și inscripția „150 DE ANI DE INVATAMANT DE ARHITECTURA“.

Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limbile română, engleză şi franceză.
Broşurile includ certificatul de autenticitate, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.
Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 250 monede.
Preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv broşura de prezentare, este de 330,00 lei/buc.
Monedele din argint dedicate aniversării a 150 de ani de învățământ de arhitectură în România au putere circulatorie pe teritoriul României.
Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a acestor monede din argint se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

joi, 18 septembrie 2014

Targ de arta si antichitati la Targu Mures

In perioada 19-21 septembrie 2014, week-end-ul acesta,  la Targu Mures are loc a XIV-a editie a Targului de arta si Antichitati la Promenada Mall Targu Mures. Zilnic, in intervalul orar 10:00-22:00, peste 50 de expozanti, veniti din toata tara, cu obiecte pe gustul si buzunarul fiecarui colectionar.

marți, 16 septembrie 2014

Congres Internațional de Numismatică ”Ștefan cel Mare și Sfânt și Brașovul”

În perioada 19-20 Septembrie 2014 se va desfăsura la Brasov Al II-lea Congres International de Numismatică ”Stefan cel Mare si Sfânt si Brasovul”. Mai multe informatii si programul manifestarii il gasiti la: http://snr1903.wordpress.com/2014/09/13/al-ii-lea-congres-international-de-numismatica-stefan-cel-mare-si-sfant-si-brasovul/


joi, 4 septembrie 2014

Festival International al Muzicii Mecanice

 In perioada 12-14 septembrie 2014, la Iasi are loc, la Festivalului Internațional al Muzicii Mecanice (FIMM), manifestare unică în România ajunsă la a cea de-a IX-a ediție.
Timp de trei zile festivalul va oferi publicului un program dens care va cuprinde expoziții de automate muzicale, târg de antichități, spectacole ale flașnetarilor, concerte, dans, animație, proiecții video, workshop pentru specialiști. Pentru detalii legate de program accesaţi site-ul : http://www.muzeul-moldova.ro/DocumenteHtml.aspx?ID=9429

Targ de antichitati in Parcul Obor

In perioada 12-14 septembrie iubitorii de antichități pot achiziționa obiecte vechi, la târgul organizat la Obor, în Sectorul 2-Bucuresti. Vor fi amenajate 70 de standuri, pe aleile Parcului Obor și în incinta primăriei.Va fi deschisă si o expoziţie a maşinilor de epocă, unde bucureştenii vor putea admira exemplare de mare valoare, foarte bine întreţinute şi în stare de funcţionare. Sâmbătă, la ora 11.00, iubitorii autovehiculelor de epocă sunt invitaţi la o paradă în jurul Primăriei Sectorului 2.

luni, 1 septembrie 2014

Omagiu Crucii-expozitie de cruci de mana si pristornice

Va invit la o calatorie in sufletul taranului roman de altadata prin intermediul a circa 60 de cruci de mana si pristornice (pecetare ori prescurnicere) readuse la lumina de catre un inginer chimist indragostit de arta populara romaneasca.
De ce o astfel de expozitie?
- In primul rand pentru a omagia Crucea a carei Inaltare o sarbatorim pe 14 septembrie
- este un „tribut” adus de un inginer mesterului popular anonim plin de ingeniozitate care a creat astfel de obiecte de cult intr-o diversitate atat de mare si care au ca simbol Crucea Mantuirii noastre.
- pentru a va prezenta acest filon de creativitate, de genialitate transmis noua de inaintasi, marturii ale spiritualitatii romanesti genial exprimate in lemn.
- pentru a va prezenta o particica din sufletul strabunilor nostri pastrata in aceste obiecte de cult
-pentru ca pecetarele si crucile de mana pot deveni unul din brandurile de tip cultural de rezistenta, cu care Romania s-ar putea mândri.
- pentru a ne rupe pentru cateva clipe din lumea contemporana care isi uita tot mai mult radacinile incercand sa imite obiceiuri/traditii straine noua
- pentru ca-mi plac aceste obiecte, ma bucur cand le realizez, dar si cand le privesc si vreau sa impartasesc cu dvs aceasta bucurie.

vineri, 29 august 2014

150 de ani de la nașterea lui Ion I. C. Brătianu

 Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic, începând cu data de 1 septembrie 2014, un set de trei monede (din aur, din argint şi din tombac cuprat) şi o monedă din argint, dedicate aniversării a 150 de ani de la nașterea lui Ion I. C. Brătianu.
Caracteristicile tehnice ale monedelor din set (din aur, din argint şi din tombac cuprat) sunt următoarele:
Valoare nominală 100 lei 10 lei 1 leu
Metal aur argint tombac cuprat
Titlu 900‰ 999‰ -
Formă rotundă rotundă rotundă
Diametru 21 mm 37 mm 37 mm
Greutate 6,452 g 31,103 g 23,5 g
Calitate proof proof proof
Cant zimţat zimţat zimţat

Aversul monedei din aur redă imaginea conacului de la Florica, unde s-a născut Ion I.C. Brătianu, inscripţia în arc de cerc „ROMANIA“, valoarea nominală „100 LEI“, stema României și anul de emisiune „2014“.
Aversul monedei din argint redă imaginea conacului de la Florica, unde s-a născut Ion I.C. Brătianu, inscripţia în arc de cerc „ROMANIA“, valoarea nominală „10 LEI“, stema României și anul de emisiune „2014“.
Aversul monedei din tombac cuprat redă imaginea conacului de la Florica, unde s-a născut Ion I.C. Brătianu, inscripţia în arc de cerc „ROMANIA“, valoarea nominală „1 LEU“, stema României și anul de emisiune „2014“.
Reversul, comun tuturor monedelor (din aur, din argint şi din tombac cuprat), prezintă portretul lui Ion I.C. Brătianu, anii între care a trăit acesta „1864“, „1927“ și inscripţia în arc de cerc „ION I.C. BRATIANU“.
Caracteristicile tehnice şi descrierea monedei din argint sunt similare celor aferente monedei din argint care intră în componenţa setului de trei monede.
Monedele din aur, din argint şi din tombac cuprat vor fi ambalate, separat, în capsule de metacrilat transparent.
Seturile de monede şi monedele din argint vor fi însoţite de broşuri de prezentare a acestei emisiuni numismatice, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.
Tirajul pentru această emisiune este de:
  • 150 seturi monede (din aur, argint şi tombac cuprat);
  • 250 buc. monede din argint.
Preţurile de vânzare sunt:
  • 1.910,00 lei/buc., exclusiv TVA, pentru setul de trei monede (din aur, din argint şi din tombac cuprat), inclusiv broşura de prezentare;
  • 330,00 lei/buc., exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv broşura de prezentare.
Monedele din aur, din argint şi din tombac cuprat dedicate aniversării a 150 de ani de la naşterea lui Ion I. C. Brătianu au putere circulatorie pe teritoriul României.
Lansarea în circuitul numismatic a seturilor de monede şi a monedelor din argint se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

joi, 28 august 2014

SESIUNEA INTERNAȚIONALĂ DE COMUNICĂRI ȘTIINȚIFICE ”ARHEOLOGIA MILENIULUI I P. CHR"

In perioada 28-30 august 2014 la Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova se va desfasura cea de-a XIII-a editie a sesiunii de comunicari stiintifice “Arheologia Mileniului I p. Chr.". Programul conferintei si titlurile comunicarilor:


Joi 28 august / Thursday, 28 august
ora 1100 
Deschiderea sesiunii / opening session


Lansare de carte / book presentation
Arheologia mileniului I p. Chr. III. Dunărea Inferioară între stepe şi imperiu
Prezintă dr. Ioan Stanciu (Institutul de Arheologie şi Istoria Artei, Cluj Napoca)

Alin Frînculeasa, Cimitirul de epoca bronzului de la Câmpina, judeţul Prahova
Prezintă dr. Cristian Schuster (Institutul de Arheologie ”Vasile Pârvan” al Academiei Române, Bucureşti)
ora 1500 
desfăşurarea lucrărilor / papers
moderator: dr. Adrian Ardeţ
 dr. Aurel Vîlcu (Institutul de Arheologie ”Vasile Pârvan” al Academiei Române, Bucureşti)
Observaţii asupra descoperirilor monetare din sud-estul Munteniei în secolele I a. Chr.-III p. Chr.
Observations on monetary discoveries from Southeast Wallachia dated in 1st - 3rd centuries A.D.
dr. Varbin Varbanov (Rousse Regional Museum of History)
For one dispersed roman coin hoard from Lower Moesia.
Despre un tezaur risipit de monede romane din Moesia Inferior.
Nikola Rusev (Popovo, Targovishte region)
Small finds from the vicinity of Apiaria
Mici descoperiri din zona oraşului Apiaria
 dr. Virgil Mihailescu-Bîrliba (Institutul de Arheologie Iaşi)
Noi informaţii despre tezaurul de la Ciolpani (jud. Bacău)
New information about the treasure from Ciolpani
dr. Mihai Dima (Banca Naţională a României)
Noi descoperiri monetare în castrele de la Mălăieşti şi Drajna de Sus.
New coins discoveries from Mălăieşti and Drajna de Sus Roman camps.
 Ovidiu Ţentea (Muzeul Naţional de Istorie a României)
Date noi privind fortificaţiile romane din nord-vestul Munteniei. Mălăieşti
New data on Roman fortifications in the Northwest of Wallachia. Mălăieşti
dr. Adrian Ardeţ, Lucia Carmen Ardeţ (Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă, Caransebeş)
Ceramica “terra sigillata” de la Tibiscum în secolul al II-lea p. Chr.
The 2nd century A.D. “terra sigillata” pottery from Tibiscum.
 dr. Ioana Creţulescu, Lucian-Mircea Mureşan (Bucureşti)
Interdiction of Violation Formulas on Roman Funerary Monuments. Considerations on Applying Roman law in Funerary Practice.
Interzicerea prezenţei blestemelor împotriva profanării pe monumente funerare romane. Consideraţii privind aplicarea legislaţiei romane în practica.funerară.
dr. Dorel Bondoc, Gabriela Filip (Muzeul Olteniei, Craiova)
Câteva date privind cultul zeiţei Minerva la Romula.
Some data about cult of Minerva in Romula.
 dr. Florin Topoleanu (Institutul de Cercetări Eco-muzeale Tulcea), dr. Emilian Gamureac (Ministerul Culturii)
Descoperiri recente la Noviodunum (epoca romană)
Recent findings from Noviodunum (Roman period)
 dr. Diana-Maria Sztancs (Universitatea Creştină “Dimitrie Cantemir”, Facultatea de Istorie), dr. Corneliu Beldiman (Universitatea Creştină “Dimitrie Cantemir”, Facultatea de Istorie), dr. Aurel-Daniel Stănică (Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea)
Artefacte din materii dure animale descoperite la Noviodunum
Osseous materials artefacts discovered at Noviodunum
 dr. Dragoş Măndescu (Muzeul Judeţean Argeş)
Date noi privind castrul de la Albota (judeţul Argeş), pe limes transalutanus.
New data on the Roman camp of Albota (Argeş County) on limes transalutanus.
 dr. Andrei Opait (Institutul de Arheologie Iaşi)
On the local production and imports of wine in the Pontic and Lower Danube areas (1st – 7th c. A.D). An overview.
Despre producţia locală şi importurile de vin în zonele pontice şi la Dunărea de Jos (sec. I-VII p. Chr.). O privire de ansamblu
dr.Corneliu Beldiman (Universitatea Creştină “Dimitrie Cantemir”, Facultatea de Istorie), dr. Mircea Negru (Universitatea Spiru Haret, Facultatea de Relaţii Internaţionale, Istorie şi Filosofie, Bucureşti), dr.Diana-Maria Sztancs (Universitatea Creştină “Dimitrie Cantemir”, Facultatea de Istorie)
Artefacte din materii dure animale descoperite la Romula
Osseous materials artefacts discovered at Romula
Vineri 29 august / Friday, 29 august
Ora 900 / 900 hours
 desfăşurarea lucrărilor / papers
moderator: dr. Dan Aparaschivei
dr. Borbala Obrusanszky (Karoli Gaspar University, Budapest)
Asian Hun cities in Inner Asia
Oraşe ale hunilor asiatici din Asia centrală.
dr. Mircea Mamalaucă (Muzeul ”Vasile Pârvan”, Bârlad)
Practici funerare din lumea sarmaţilor de la est de Carpaţi în secolele II - III d. Chr.
Funerary practices of the Sarmatians from East side of the Carpathians in 2nd -3rd centuries A.D.
 dr. Marian Neagu (Muzeul Dunării de Jos, Călaraşi)
Sarmatii dunareni, mit si realitate arheologică
Danubian Sarmatians between myth and archaeological reality
dr. Liana Loredana Oţa (Institutul de Arheologie ”Vasile Pârvan” al Academiei Române, Bucureşti)
Studiu comparativ asupra structurii importurilor romane la dacii şi sarmaţii din Muntenia
Comparative study over the composition of Roman imports at Dacians and Sarmatians from Wallachia
 dr. Sorin Cociş (Institutul de Arheologie şi Istoria Artei, Cluj Napoca), dr. Vlad A. Lăzărescu (Institutul de Arheologie şi Istoria Artei, Cluj Napoca)
Some considerations regarding the distribution and interpretation of the crossbow brooches found in Romania
Unele consideraţii cu privire la distribuirea şi interpretarea fibulelor-arbaletă descoperite în România
dr. Eugen-Marius Constantinescu, Gabriel Ion Stăicuţ, Constantin Cătălin Dinu (Muzeul Judeţean Buzău)
Pietroasele. Edificiul cu hipocaustum – rezultate ale cercetărilor recente
Pietroasele. Edifice with hipocaustum – Result of recent researches
 dr. Aurel-Daniel Stănică (Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea)
Cercetari recente la Noviodunum. Campaniile 2012-2014.
Recent researches in the area of Noviodunum. Archaeological campaigns 2012-2014
dr. Dan Aparaschivei (Institutul de Arheologie Iaşi)
Elemente de arhitectură urbană romană târzie în cetatea Ibida (Slava Rusă, judeţul Tulcea)
Elements of urban architecture in the late Roman city Ibida (Slava Rusă, Tulcea County)
 dr. Mihail Zahariade(Institutul de Arheologie ”Vasile Pârvan” al Academiei Române, București)
Noi observații asupra noțiunii de limes dunărean în secolele IV-VI
New considerations on the meaning of “danubian limes” in 4th – 6th centuries
 dr. Ioan Stanciu (Institutul de Arheologie şi Istoria Artei, Cluj Napoca)
Aşezarea medievală timpurie de la Lazuri–Lubi-tag (nord-vestul României)
Frühmittelalterliche Siedlung (9 Jahrhundert) von Lazuri–Lubi-tag (unteren Samosch/oberen Theiß Gebiet)
 dr. Ioan Mitrea, dr. Lăcrămioara-Elena Istina (Complexul Muzeal “Iulian Antonescu” Bacău)
Aşezarea din secolele V-VII de la Ştefan cel Mare-Gutinaş, punct de reper în cunoaşterea arheologiei Văii Trotuşului din primul mileniu creştin
The 5th – 7th centuries settlement from Ştefan cel Mare-Gutinaş; landmark in the knowledge of archeology of Trotuş Valley in the first Christian millennium
 Elena-Florentina Gavrilă, Camelia-Mirela Vintilă, Theodor-Aurelian Ignat (Muzeul Municipiului Bucureşti)
Locuinţe din secolele VI-VII descoperite în situl Bucureşti - ,,Dămăroaia”
Dwellings dated in 6th – 7th centuries discovered in Bucharest ,, Dămăroaia "
dr. Daniela Tanase (Muzeul Banatului Timişoara)
Contribuţii la arheologia epocii avare (secolele VII-VIII) în Banat
Contributions to Avar age archaeology (7th – 8th centuries) in Banat
ora 1500 / 1500 hours
desfăşurarea lucrărilor / papers
moderator: dr. Ioan Stanciu
 dr. Erwin Gáll (Institutul de Arheologie ”Vasile Pârvan” al Academiei Române, Bucureşti), Sándor Romát
Stadiul cercetării epocii avare în Banat (secolele 6–9). Unele observaţii privind evoluţia habitatului şi a unor fenomene socio-culturale în epoca medieval timpurie.
State of research of Avar age in Banat (6th -9th centuries). Some observations on the evolution of habitat and socio-cultural phenomena in the early medieval epoch.
 dr. Sebastian Matei
Un tipar din secolele VI-VII din colecţiile Muzeului Judeţean Buzău
A 6th – 7th centuries mould from the collections of Buzău County Museum
dr. Pavel Mirea (Muzeul Judeţean Teleorman)
Notă asupra unui mormânt de incineraţie descoperit la Conţeşti, judeţul Teleorman
Note on a cremation grave discovered in Conţeşti, Teleorman County
 dr. George Dan Hânceanu (Muzeului de Istorie, Roman)
Două piese inedite, din secolele VI –VII p. Chr., descoperite la Traian – Săbăoani (judeţul Neamţ)
Two unpublished 6th-7th centuries objects from Traian - Săbăoani (Neamt County)
 dr. Ion Silviu Oţa (Muzeul Naţional de Istorie a României)
Particularităţi funerare în zona graniţei sudice a Regatului Ungariei în epoca bizantină (secolele XI-XIII). Studiu de caz: sudul Banatului şi Vojvodina
Funeral practice in the southern border of the Hungarian Kingdom in the Byzantine period (11th-13th centuries). Case Study: South Banat and Vojvodina
 Florin Moţei (Muzeul de Istorie Braşov)
Un “depozit” de unelte şi arme descoperit la Dumbrăviţa, judeţul Braşov
A tools and weapons “hoard” found in Dumbrăviţa, Braşov County
Claudia Radu (Molecular Biology Center, Interdisciplinary Research Institute in Bio-Nano Sciences, Babeş-Bolyai University, Cluj-Napoca), Szeredai Norbert (Faculty of History and Philosophy, Babeş-Bolyai University, Cluj-Napoca), dr. Vlad-Andrei Lăzărescu (Institute of Archaeology and History of Art, Romanian Academy, Cluj-Napoca), dr. Bogdan Ciupercă (Prahova County Museum of History and Archaeology, Ploieşti)
Social and epidemiological hypotheses regarding the individuals buried in the 4th-5th centuries necropolis from Boldeşti-Grădişte (Prahova County, Romania)
Ipoteye sociale şi epidemiologice referitoare la indivizii înhumaţi în secolele IV-V p. Chr. în necropola de la Boldeşti-Grădişte (judeţul Prahova, Romania)
dr. Alexandra Comșa
Cazuri de bruceloza in necropola medievala de la Alexandria-Buzescu (Studiu preliminar)
Some disease observed on the human remains from medieval cemetery in Alexandria – Buzescu (Preliminary observations)
Workshop
Arheologia zonelor de graniţă. Discuţii privind probleme precum etnicitate, interacţiuni şi schimburi culturale”.
“Archaeology of border areas: ethnicity, human interactions and cultural exchanges”

Moderator: dr. Al. Gh. Niculescu (Institutul de Arheologie ”Vasile Pârvan” al Academiei Române)

Opening speech of the Workshop:
 dr. Alexandru Gh. Niculescu (Institutul de Arheologie ”Vasile Pârvan” al Academiei Române, Bucureşti)
Cercetarea fenomenelor etnice din trecutul îndepărtat. O perspectivă inspirată de sociologia cunoaşterii.
Research of ethnic phenomena of the ancient past. A Sociology of knowledge inspired perspective.
 dr. Andrei Măgureanu (Institutul de Arheologie ”Vasile Pârvan” al Academiei Române, Bucureşti)
Căutând identităţi printre descoperirile din secolele VI – VII p.Chr. de la Dunărea de Jos.
Looking for identities in Lower Danube’s 6th-7th centuries A.D. discoveries.
 dr. Sorin Paliga (Universitatea din Bucureşti, Departamentul de Filologie Rusă şi Slavă)
Etnicitatea în mileniul I: continuităţi, fracturi, reformări.
Ethnicity of the first millennium: continuity, fractures, remakes.
dr. Monica Dejan (Muzeul Bucovinei, Suceava)
Graniţe şi limite în societatea nomadă a secolelor IX-X
Borders and boundaries in nomadic society of 9th – 10th centuries
Excursie documentară la Rezervaţia Arheologică Târgşoru Vechi
Documentary trip: departure to Archaeological Reservation Târgşoru Vechi
Sâmbătă 30 august / Saturday, 30 august
Ora 900
Excursie documentară la Muzeul Crama Valea Călugărească şi Muzeul Bellu Urlaţi
Documentary trip: departure to Museum Crama Valea Călugărească and Museum Bellu Urlaţi. Discussions about papers.