vineri, 16 septembrie 2022

Moneda dedicata implinirii a 170 de ani de la înființarea Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București

 

În conformitate cu prevederile Legii nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, începând cu data de 19 septembrie 2022, Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic o monedă din argint cu tema 170 de ani de la înființarea Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București..

Caracteristicile monedei sunt următoarele:

Metal Argint
Valoare nominală 10 lei
Titlu 999‰
Formă rotundă
Diametru 37 mm
Greutate 31,103 g
Cant zimțat
Calitate proof
Avers
Revers

Aversul monedei prezintă clădirea rectoratului Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „10 LEI”, stema României și anul de emisiune „2022”.

Reversul monedei redă portretul și numele domnitorului Barbu Dimitrie Știrbei, întemeietorul Școlii Naționale de Agricultură de la Pantelimon, precursoarea Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, clădirea școlii, inscripțiile „UNIVERSITATEA DE STIINTE AGRONOMICE SI MEDICINA VETERINARA DIN BUCURESTI”, „170 DE ANI” și „1852”, anul întemeierii școlii.

Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de certificate de autenticitate ale emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central, redactate în limbile română, engleză şi franceză.

Tirajul maxim pentru moneda din argint este de 5.000 piese.

Preţul de vânzare pentru moneda din argint este de 440,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv certificatul de autenticitate.

Monedele din argint cu tema 170 de ani de la înființarea Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București au putere circulatorie pe teritoriul României.

Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede din argint se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanța, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Informații cu privire la achiziția monedelor se regăsesc pe site-ul Băncii Naționale a României, secțiunea Numismatica.


Un nou numar din Foaia Informativa a Societatii Numismatice a Banatului Timisan

A aparut un nou numar, pe lunile august- septembrie 2022 din inedita Foaie informativa a Societatii Numismatice a Banatului Timisan. II multumim dlui Pavel Getia pentru expedierea acestui numar pe care il punem la dispozitia dvs prin intermediul acestui blog. Multumiri si pentru prezentarea cartii nostre, "Arheologie industriala cu ajutorul jetoanelor".





 

joi, 8 septembrie 2022

Vin la Fier-expozitie

 

Museum of Romanian Records® vă invită sâmbătă, 𝟭𝟳 𝘀𝗲𝗽𝘁𝗲𝗺𝗯𝗿𝗶𝗲 𝟮𝟬𝟮𝟮, să descoperiți 𝗰𝗲𝗮 𝗺𝗮𝗶 𝗺𝗮𝗿𝗲 𝗰𝗼𝗹𝗲𝗰𝘁̦𝗶𝗲 𝗱𝗲 𝗳𝗶𝗮𝗿𝗲 𝗱𝗲 𝗰𝗮̆𝗹𝗰𝗮𝘁 𝘀̦𝗶 𝘁𝗿𝗶𝘃𝗲𝘁𝗲 𝗱𝗶𝗻 𝗹𝘂𝗺𝗲, omologată de Guinness World Records!
𝐕𝐈𝐍 𝐋𝐀 𝐅𝐈𝐄𝐑 este a doua ediție a seriei de evenimente,𝗩𝗜𝗡 𝗟𝗔 𝗠𝗨𝗭𝗘𝗨 și vă oferă ocazia de a vizita trei colecții private de excepție:
✔️ cea mai mare colecție de fiare de călcat din lume, deținătoare a două recorduri Guinness;
✔️ colecția de trivete, deținătoare a unui alt record Guinness;
✔️ colecția de sobe și accesorii.
În plus, sunteți invitați și la proiecția unui film documentar care spune istoria fierului de călcat și evoluția artistică a acestui obiect, de-a lungul timpului.
Evenimentul are loc sub egida Fundației „Remarkable Romanian Results” și se va desfășura în următoarele 𝗶𝗻𝘁𝗲𝗿𝘃𝗮𝗹𝗲 𝗼𝗿𝗮𝗿𝗲:
⏲️ 11:30-13:00
⏲️13:30-15:00
⏲️15:30-17:00
⏲️17:30-19:00
Prețul unei rezervări este de 𝟔𝟎 lei de persoană, iar plata se poate face în numerar, la intrare. Evenimentul poate găzdui un număr maxim de 30 de persoane, în fiecare interval orar. 𝘼𝙘𝙘𝙚𝙨𝙪𝙡 𝙫𝙖 𝙖𝙫𝙚𝙖 𝙡𝙤𝙘 𝙙𝙤𝙖𝙧 𝙞̂𝙣 𝙗𝙖𝙯𝙖 𝙪𝙣𝙚𝙞 𝙧𝙚𝙯𝙚𝙧𝙫𝙖̆𝙧𝙞 care se poate face prin 𝙛𝙤𝙧𝙢𝙪𝙡𝙖𝙧𝙪𝙡 𝙙𝙚 𝙢𝙖𝙞 𝙟𝙤𝙨, urmând să primiți cofirmarea rezervării prin email.
Adresă: Strada Parfumului nr. 25, sector 3, București
 

 

Țeserea lumii-expozitie de scoarte romanesti

 Muzeul Național al Țăranului Român şi Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău, cu sprijinul Ambasadei Republicii Moldova la București, vă aşteaptă joi, 8 septembrie 2022, de la ora 17.00, la Sala Tancred Bănăţeanu, la vernisajul expoziţiei de scoarţe româneşti, Țeserea lumii.

Expoziția Țeserea lumii. Scoarțe românești din patrimoniul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău și al Muzeului Național al Țăranului Român este rodul unui acord de colaborare încheiat, între cele două muzee, în anul 2021. Expoziția reunește câteva dintre cele mai frumoase scoarțe aflate în depozitele celor două instituții naționale, de o valoare inestimabilă.

În anul 2016, Comitetul Interguvernamental UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial a înscris Tehnicile tradiționale de realizare a scoarței în România și Republica Moldova în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural al Umanității. Obiectele care vor expuse în Sala Tancred Bănățeanu reprezintă, implicit, nu doar un omagiu adus atât creatorilor anonimi ai acestor comori, cât și lui Alexandru Tzigara-Samurcaş, cel care a adunat primele scoarțe din colecția muzeului bucureștean şi de la a cărui naștere se împlinesc, în 2022, 150 de ani.

De asemenea, expoziția marchează deschiderea Zilelor Muzeului Țăranului, care se vor desfăşura în perioada 8 – 18 septembrie 2022.

Expoziția va putea fi vizitată la Sala Tancred Bănăţeanu, până la 23 octombrie 2022, de marți până duminică, între orele 10.00 și 18.00. Lunea este închis.


 

Colecții și colecționari

În perioada 8-10 septembrie 2022 se va desfășura Simpozionul Național anual al secției Muzeul de Istorie din cadrul Muzeului Național Brukenthal, cu tema Colecții și colecționari. Simpozionul va avea loc în cadrul mai larg al evenimentelor dedicate Zilelor Europene ale Patrimoniului și al omagierii personalității lui Avram Iancu, cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la trecerea sa la cele veșnice, organizate în colaborare cu Direcția Județeană pentru Cultură Sibiu, Mitropolia Ardealului și Academia Trupelor Terestre Nicolae Bălcescu. Simpozionul va fi desfășurat online.