marți, 9 martie 2010

Moneda dedicata lui Kublai Khan

Anul acesta se implinesc 750 de ani de la urcarea pe tron a celui de-al cincilea han mongol, Kublai Khan, nepotul marelui Gingis Khan, intemeietorului Imperiului mongol. Kubilai han era fratele hanului Möngke. A fost până în 1271 împăratul Chinei. Este considerat a fi fost unul dintre cei mai importanţi conducători mongoli din dinastia Yuan. În anul 1253, Kubilai s-a convertit la religia budistă. A luat măsuri în sprijinul ei şi al mănăstirilor din Tibet, astfel budismul a ajuns în timpul său religie de stat.
La un an după moartea fratelui său Möngke (1259), izbucneşte un război civil între Kubilai şi fratele său mai mare Arigbuga. Contrar tradiţiei mongole, Kubilai s-a autoproclamat mare han mongol, singurul său aliat fiind fratele său Ilhanat (1256-1335), care domnea în Persia.
Relaţia lui Kubilai cu verii săi aflaţi în fruntea statului Hoarda de aur era încordată. Totuşi, mongolii sub Kubilai au reuşit să-şi menţină dominaţia în imperiu. Kubilai a mutat în 1264 capitala de la Karakorum („Muntele Negru”) la Pekin, preluând administraţia chineză şi chiar o parte din cultura chineză, ceea ce a provocat nemulţumiri în sânul nobilimii mongole, ba chiar o revoltă a prinţilor membri ai dinastiei Yuan (care intre anii 1271-1368 a fost dinastia imperială a Chinei). Trupele mai numeroase a lui Kubilai au înăbuşit revolta prinţilor în două etape (în vara lui 1277 lângă râul Orhon şi în 1287 lângă Karakorum). Cel mai înverşunat adversar a fost Oghedei (supranumit în Europa Ogotai şi Ugotai), cel de-al treilea fiu al lui Ginghis Han şi care a fost mare han între 1229-1241. După un război lung (între 1267 si 1279), Kubilai cucereste China de Sud cu ajutorul generalului Bayan, învingând dinastia Sung de sud (960-1279). Corupţia şi intrigile au subminat loialitatea administraţiei chineze. Cancelarul chinez Kia Se-tao a fost condamnat la moarte în 1275, după care ordinea a fost restabilită, hanul Kubilai putându-şi continua politica de expansiune. După asediul îndelungat al fortăreţei de pe malul râului Han din provincia Seciuan (1268-1273) capitala provincială Hangzhou a capitulat în 1276. Restul trupelor chineze au pierit înecate în 1279 într-o bătălie navală cu mongolii. Astfel, Kubilai a reunificat după 300 de ani nordul cu sudul Chinei, întemeind dinastia mongolă Yuan (1271-1368), marele han mongol fiind recunoscut ca împărat al Chinei cu numele de Şizu. La curtea lui Kubilai s-a aflat timp de mai mulţi ani călătorul venetian Marco Polo (n. 1254-d.1324), care după întoarcere în patrie furnizează Europei cunoştinţe de cultură asiatică. Kubilai a încercat, fără succes, în 1274 şi 1281, să cucerească Japonia. Eşecul a pus capăt expansiunii mongole în estul Asiei. Cu puţin timp înainte de moartea marelui han, Imperiul Mongol avusese cea mai mare întindere din istoria sa, cuprinzând aproape tot spaţiul euro-asiatic. În timpul său, schimburile comerciale au cunoscut o perioadă de înflorire.
Insula Man a emis o moneda inedita, avind forma paralelipipedica, asemanatoare acelor "Paiza’", un fel de tablete monede pe care le oferea hanul pentru servicii deosebite diferitor persoane, cum ar fi Marco Polo. Moneda in stare proof este din argint 999, cantareste o uncie si are valoarea nominala de 1 coroana.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu