marți, 9 octombrie 2012

BNM VA PUNE ÎN CIRCULAŢIE NOI MONEDE COMEMORATIVE

         Începând cu 10 octombrie 2012, Banca Naţională a Moldovei va pune în circulaţie ca mijloc de plată şi în scop numismatic şapte monede comemorative de argint.
      Seria “Personalităţi” va fi completată cu moneda consacrată celebrării a 100 de ani de la naşterea poetului şi publicistului Andrei Lupan, care a lăsat o preţioasă mărturie artistică şi ideatică a realităţii postbelice din Basarabia. Piesa redă efigia literatului şi are valoarea nominală de 50 lei, greutatea de 13 grame şi tirajul de 500 exemplare.
        Seria “Sărbătorile, cultura, tradiţiile Moldovei” va fi suplimentată cu o nouă dedicaţie la temă, prilejuită de împlinirea a 160 de ani de la publicarea baladei “Mioriţa”, operă literarfilosofică reprezentativă pentru identitatea neamului. Moneda înfăţişează imaginea Mioriţei şi a păstorului sub un soare stilizat şi are valoarea nominală de 50 lei, greutatea de 16,5 grame şi tirajul de 2000 exemplare.
Alte două emisiuni noi cu aceleaşi caracteristici tehnice şi valoare nominală evocă Mănăstirea Butuceni şi Cetatea Soroca, remarcabile vestigii culturale ale Moldovei. Acestea vor fi incluse respectiv în seriile “ Mănăstirile Moldovei” şi “ Monumentele Moldovei”.
        La o temă adiacentă, reflectată de seria “Locaşuri sfinte”, a fost bătută şi moneda “Biserica Măzărache din Chişinău” cu valoarea nominală de 50 lei, greutatea de 16,5 grame şi tirajul de 1000 exemplare.
Şirul noilor monede ce urmează să fie puse în circulaţie pe 10 octombrie a.c. îl încheie piesele “Vidra” şi “Papucul-doamnei” din seria “Cartea Roşie a Republicii Moldova”, drept un mesaj către contemporaneitate despre protecţia plantelor şi animalelor aflate pe cale de dispariţie.
       Caracteristicile tehnice pentru fiecare monedă sunt: valoarea nominală de 50 lei, greutatea de 16,5 grame şi tirajul de 1000 exemplare.
         Monedele respective, ambalate în capsule de metacrilat transparent şi cutii de prezentare, sunt însoţite de certificate de autenticitate, redactate în limba română şi engleză, pe care se găseşte semnătura guvernatorului Băncii Naţionale a Moldovei.
         Comercializarea monedelor comemorative se va efectua prin intermediul Băncii Naţionale a Moldovei şi al băncilor licenţiate.
         Băncile licenţiate vor stabili în mod independent preţul de vânzare al monedelor comemorative, care nu va depăşi cu trei la sută preţul stabilit de Banca Naţională a Moldovei.
 (Sursa: Serviciul de presă al Băncii Naţionale a Moldovei)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu