marți, 12 mai 2015

Noaptea Muzeelor la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei












Muzeul propune pentru Nopatea Muzeelor mai multe expoziții temporare.
Pentru iubitorii de numismatica
DE VITA CAESARUM – Mari împăraţi în arta medalistică a lui Christian Wermuth
Expoziţia propune prezentarea „seriei imperiale” a lui Wermuth (216 piese păstrate în colecţia muzeului clujean, dedicate împăraţilor romani, bizantini, carolingieni, romano-germanici şi habsburgici) într-un cadru care evidenţiază climatul cultural-politic al epocii baroce în Europa centrală.

Pentru cei interesati de istoria dacilor
SARMIZEGETUSA REGIA. Cromatică şi decor în antichitatea dacică
În patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei se află cea mai însemnată şi numeroasă colecţie de artefacte descoperite în aria cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei. Expoziţia de faţă îşi propune să aducă în atenţia publicului larg şi a specialiştilor categorii diverse de piese, precum ceramica pictată, armături din fier, vase din bronz, podoabe din argint, elemente arhitectonice din piatră, vase din sticlă etc. Vizitatorul este invitat la o incursiune într-un lume de acum două mii de ani, cu preferinţele sale pentru anumite culori, imagini sau decoruri

Pentru iubitorii de arta
MURI TRANSYLVANI ANTIQUI, semnată de prof.univ.dr. Liviu Vlad
Expoziţia aduce în atenţia publicului 119 lucrări ce reiterează o pasiune veche a artistului pentru istorie şi mai ales, potrivit acestuia, ,,pentru o istorie subiectivă a locurilor unde îşi are rădăcinile: Clujul, Transilvania’’. Orasul natal, Cluj-Napoca, ocupă locul central în tematica lucrărilor expuse. Alături de Clujul gotic, baroc şi renascentist, desenele creionează şi alte meleaguri transilvane, printre care vestigiile de la Bonţida sau Manăstirea. Profesorul Liviu Vlad, chirurg – fost şef al Clinicii Chirurgie III – a participat, graţie talentului, cu expoziţii de pictură de grup la tradiţionalele saloane artistice de iarnă ale medicilor din Cluj, începând cu anul 1978. A organizat şi expoziţii personale de pictură şi grafică începând cu anul 1984 şi are lucrări de grafică în colecţii din România, Ungaria, Germania, Italia, Grecia, Israel şi Canada.

Pentru cei mici
CU PIETRICEL NE JUCĂM ŞI ÎN PREISTORIE NE PLIMBĂM
Muzeul propune o expoziţie temporară cu obiectele realizate de copii participanţi la atelierele de pedagogie muzeală, organizate la sediul muzeului în perioada ianuarie – aprilie 2015.

Adresă: Str. C. Daicoviciu, nr. 2, Cluj-Napoca.
Program de vizitare: 19.00 – 24.00
Acces: gratuit

COLECŢIA DE ISTORIE A FARMACIEI
Anul acesta de Noaptea Muzeelor Colecţia de Istorie a Farmaciei vă propune să vizitaţi: colecţia de istorie a farmaciei, colecţia de aparatură medicală, expoziţia temporară “Istoria afrodisiacelor” şi grupajul tematic despre opiu în cadrul categoriei Focus.
Adresă: Piaţa Unirii, nr. 28, Cluj-Napoca.
Program de vizitare: 19.00 – 24.00
Acces: gratuit

Ceea ce nu veţi putea vedea de Noaptea Muzeelor este Praful de Mumie, unul dintre cele mai celebre exponate din cadrul Colecţiei de Istorie a Farmaciei şi faimoasele monede de tip „Koson”, din cadrul expoziţiei temporare SARMIZEGETUSA REGIA. Cromatică şi decor în antichitatea dacică, pe care le vom ascunde sub o pânză, în cadrul protestului naţional împotriva lipsei de soluţii faţă de retrocedarea clădirilor şi a colecţiilor muzeale din ţară.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu