marți, 29 iulie 2008

Crucile monede din Katanga

(articol aparut in revista "Colectionarul Roman" nr.9/2007)


Katanga este o provincie de sudul Republicii Democrate Congo foarte bogata in cupru, cobalt, staniu, uraniu si diamante. Bastinasii utilizau aceste bogatii naturale inca dinaintea colonizarii europene din secolul XIX. Din 1884, firme belgiene au inceput sa exploateze resursele minerale astfel ca zona s-a dezvoltat mult mai intens decit restul tarii. Colonie belgiana, Congo isi obtine independenta in iunie 1960, iar in 1961 provincia Katanga devine stat separat de Congo. In 1963 Katanga (sau Shaba- care in limba swahili inseamna cupru) este incorporata cu forta in Congo. Crucile Katanga, numite si Handa, sunt o forma de bani primitivi, utilizate inca din secolul XI si pina in 1920 in tranzactiile comerciale dintre triburile din provincie. Handa sunt, de fapt niste lingouri din cupru avind forma de cruce. Ele variau ca dimensiuni si greutate. Aveau, in general, intre 13 si 26 cm lungime circa 1,5-2 cm grosime iar greutatea era intre 0,5kg si pina la 2,5kg. Se obtineau prin turnarea cuprului topit direct in mulaje facute in nisip, lut sau piatra. Dupa ce erau scoase din mulaj crucile uneori erau slefuite.
Crucile Katanga au fost utilizate in decursul istoriei pentru scopuri politice, comerciale sau sociale. Cercetarile arheologie efectuate in provincia Katanga au scos la iveala faptul ca pina in secolul XIV lingourile de cupru se turnau in doua forme: H si X. Astfel de handa s-au gasit in morminte fiind legate de gitul mortilor ca simbol al prestigiului si bogatiei defunctului. Aceste handa erau mai mici avind maxim 15 cm lungime. Au fost descoperite exemplare si de citiva mm lungime. In secolul XV misionarii portughezi au introdus in zona crestinismul si bineinteles simbolul crucii, astfel ca handa a luat forma de cruce fiind asociata cu noua religie si capatind noi semnificatii mistice. In secolele 18-19 crucile Katanga erau simboluri ale puterii diverselor regate care se luptau pentru controlul resurselor de cupru, dar erau utilizate si pentru cumpararea unei neveste sau a unei capre ori un pistol.
Valoarea de schimb a crucilor Katanga a variat functie de perioada istorica, regiune si context. La sfirsitul secolului XIX, cu o cruce obisnuita puteai cumpara 10 kg de faina sau 5-6 gaini ori 6 topoare sau 4 kg de cauciuc. Un pistol se cumpara cu 10 cruci iar pentru o sotie trebuia sa platesti circa 14 cruci mari. In prezent, pretul unei astfel de cruce-moneda avind lungimea de 24cm este in jur de 125 $-200 $.
In 1961 in Katanga s-au emis pentru scurt timp doua monede din cupru de 1 si 5 franci care aveau pe ele, ca un omagiu, vechile simboluri handa.


Bibliografie:
1. http://www.hamillgallery.com/CURRENCY/KATANGACURRENCY/KatangaCurrency.html
2. http://www.joelscoins.com/odd.htm#katanga
3. http://www.pomexport.com/1images/PrimMoney.htm
4. Larry Allen-Encyclopedia of money, 1999, ABC-CLIO, Inc.,Santa Barbara, California

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu