marți, 29 iulie 2008

Monedele unui roman de la capatul lumii

(articol aparut in "Colectionarul Roman" nr. 5/2007)



Inginer si explorator, Julius Popper, supranumit si “Conchistador al Patagoniei” ori “Don Quijote al aurului Tarii de Foc” a facut istorie la sfirsitul secolului 19, intr-un teritoriu cu adevarat de la capatul lumii: Tara de Foc, arhipelag situat la sud de strimtoarea Magellan.


Julius Popper (1857-1893)

Cuprins de himera aurului Popper a ajuns in Buenos Aires in 1885 si de aici a plecat in Tara de Foc ca specialist in minerit. Aici intemeiaza o colonie careia ii da numele “El Paramo” (Pustiul). In 1888 a inventat o instalatie pentru colectarea aurului din apa de mare cu care ajunsese sa adune 0,5 kg de aur pe zi. A dotat Tara de Foc cu instrumentele esentiale functionarii unei societati: a dat legi si regulamente, a infiintat o politie locala, a cartografiat zona (dand denumiri romanesti la rauri, munti, golfuri), a organizat un serviciu postal (pentru care a tiparit timbre cu initiala numelui sau) si a batut monede intr-o monetarie proprie.


Marcile postale de 10 centavos de aur, emise de inginerul Julio Popper au fost desenate de litograful austriac Rodolfo Soucup si imprimate la Casa Juan H. Kidd y Cia din Buenos Aires, care in epoca imprima timbrele pentru Posta argentiniana.
Marcile postale erau imprimate pe coli de cate o suta de timbre, pe zece coloane de cate zece randuri avand numele tipografului imprimat pe manseta de sus. Culoarea originala era trandafiriu aprins.
Popper a fost singura persoana care a batut moneda proprie in Argentina. In 1889 a emis doua tipuri de monede din aur, cu greutatea de 1 gram si 5 grame. Nu se stie exact cat aur a fost transformat in monede. Unele surse sustin ca s-au emis 1000 bucati din piesa de 5 grame si circa 5000 bucati din piesa de 1 gram la monetaria din El Paramo (piese mai grosolan realizate). Alte surse sustin ca s-au mai emis si la monetaria din Buenos Aires monede din circa 175 kg aur.
Prima moneda de un gram (12,5-13mm) avea inscriptionat pe avers circular: “Tierra del Fuego- 1889” si in mijloc peste un cerc simbolizind o gramada granule de aur “POPPER”, iar pe revers: “El Paramo-Un gramo”, iar intr-un cerc interior care imita granulele de nisip aurifer sunt reprezentate incrucisat un ciocan si un tirnacop. Sub acestea sunt trecute cu litere mici : “AU.864-AG 132” reprezentind titlul aurului (864 parti aur si 132 argint).



Moneda de 5 grame (17,5-18mm) are pe avers: inscriptie circulara “Tierra del Fuego-1889” , in mijloc peste ciocanul incrucisat cu tirnacopul, situate intr-un cerc interior, este scris “Popper”. Revers: circular “Lavaderos de oro-Del sud” (Compania pentru spalarea aurului din sud -este denumirea unei societati destinate strangerii fondurilor necesare exploatarii aurului din sud si care reunea personalitatile capitalei Argentinei). In centrul monedei, intr-un cerc cu aceeasi simbolistica, este cifra 5 iar peste acesta este inscriptionat “Gramos”. In partea de jos a cercului este trecut titlul “AU.864-AG 132”.




O istorie si o descriere mai pe larg a acestor monede se poate citi la adresa: http://tierradelfuego.org.ar/museo/moneda.htm.
Asociatia pentru Istoria, Antropologia si Mediul Natural din Insulele de sud si Antarctica impreuna cu Museo Fin del Mondo (Ushuia, Argentina) a realizat in 1994 o emisiune limitata a monedei de 1 gram batuta de Popper.
In catalogul Krause (Standard catalog of world coins 1801-1900, ed. a 3 a) aceste monede sunt evaluate pentru starea VF la 650 dolari piesa de 1 gram, si 3000 dolari piesa de 5 grame.
In 1893 la numai 36 de ani aventurierul roman este gasit mort intr-un apartament din Buenos Aires.





Bibliografie:

1.Dinu Moraru – Un roman la capatul lumii, http://www.lumeam.ro/nr4_2003/senzational.html
2.
http://tierradelfuego.org.ar/museo/moneda.htm.
3.Walter B.L. Bos- La estampilla de Tierra del Fuego- Julio Popper y el Correo, articol aparut in Cuadernos de Numismática y Ciencias Históricas. Tomo VI, Buenos Aires, Abril de 1979, N° 21, pág. 29 a 52
4. Juan Angel Farini- La moneda e Tierra del Fuego, articol aparut in Cuadernos de Numismática y Ciencias Históricas. Tomo VI, N° 22. Buenos Aires, Agosto de 1979
5.
http://ro.wikipedia.org/wiki/Julius_Popper

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu