vineri, 11 septembrie 2015

Ferestre spre cer



Icoana de vatrã este una dintre cele mai vechi mărturii iconografice de credinţă ortodoxă ale neamului românesc. Tradiţia acestor icoane vine de la primii creştini din zona Carpaţilor, de pe vremea romanilor. În acele timpuri, din cauza prigoanelor, ţăranii ar fi avut obiceiul să ascundă o bucată de lemn în hornul casei, în aşa fel încât nimeni să nu o găsească, pe care era scrijelit chipul unui sfânt, ca semn sacru şi mărturie a faptului că acolo locuiau creştini.
        Icoanele de vatră aveau rol de protecţie a caselor ţărăneşti şi erau lucrate de meşterii cruceri, cu scopul de a fi aşezate pe horn sau in interiorul acestuia, deoarece se credea că pe acolo puteau pătrunde duhurile rele.
        Pentru ţăranul român, icoanele de vatră au reprezentat adevărate "zăvoare" împotriva spiritelor malefice.
         Acest inestimabil tezaur spiritual autohton însumează în prezent mai puţin de 50 de exemplare originale, răspândite prin muzeele ţării şi prin colecţii particulare.
        Icoanele de vatră au fost realizate şi au avut o prezenţă mai mare în gospodăriile ţărăneşti din sudul subcarpatic al ţării, în zone precum Oltenia, Argeş, Dolj, Gorj, Teleorman sau Prahova.
Expozitia va putea fi vizitata la biblioteca din Onesti timp de o luna.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu