miercuri, 1 aprilie 2009

Cartile de joc devenite bani

Pentru a celebra vestitele „carti de joc” devenite bani in secolele XVII-XVIII, in colonia franceza (pina in 1763) de peste Atlantic, New France, Monetaria Canadei a emis in luna septembrie a acestui an un set de 4 piese din argint care reproduc cartile de joc. Setul este alcatuit din urmatoarele „monede” jubiliare: Valet de inima rosie (sau „Jack of Hearts”) cu an emisie 2008, Regina de pica („Queen of Spades”) 2008, 10 de pica-2009 si rege de inima rosie 2009 (King of Hearts). Valoarea nominala a acestor piese realizate din argint 925 este de 15 dolari canadieni si cintaresc fiecare cite 31,56g. Dimensiunile: 49.80 x 28.60mm.
Cum s-a ajuns ca niste banale carti de joc sa capete atributele unor bani? Pentru a afla raspunsul la aceasta intrebare va trebui sa ne intoarcem in timp, la sfirsitul secolului XVII, mai exact 1685, intr-o colonie franceza indepartata, New France, de pe actualul teritoriu al Canadei. Colonia avea stationati soldati, avea un aparat administrativ si era condusa de un guvernator.
(continuarea articolului o puteti citi in numarul 2 al revistei Colectionarul Roman care inca se mai poate procura de pe siteul http://www.colectionarul-roman.ro/)

Niciun comentariu: