luni, 13 aprilie 2009

Emisiuni monetare dedicate sarbatorii Sfintelui Pasti

(articol aparut in revista "Colectionarul Roman" nr. 14/2008)
Am tot cautat pe internet informatii despre monede dedicate poate celei mai mari sarbatori crestine, Pastele – Invierea Domnului Iisus, sau obiceiurilor prilejuite de aceasta, dar din pacate recolta a fost nesperat de modesta. Practic, am gasit doar citeva emisiuni pe care le vom prezenta mai jos.
Ucraina a emis monede jubiliare dedicate Sf. Paste in 2003. In 2004 s-au pus in vanzare piese dedicate duminicii Rusaliilor, celebrata la 50 de zile dupa sarbatoarea Invierii Domnului.
Emisiunea 2003 cuprinde 2 piese cu valorile nominale de 5 si 10 hryvnia, care au reversul comun iar la avers difera doar valoarea nominala. Pe avers in partea superioara sunt sapte oua de Pasti (reprezentind cele 7 regiuni al Ucrainei) divers ornamentate cu motive specifice zonelor pe care le reprezinta, dispuse in cerc, iar in interiorul acestuia se afla o mica stema a Ucrainei. In partea de jos este scris in arc de cerc „Ucraina” si valoarea nominala pe doua rinduri.. In laterale sunt ornamente din crengi de salcie, apoi un simbol al monetariei Ucrainei si marca pentru Ag925 (in cazul piesei de 10 hrivnia), respectiv pentru German silver (piesa de 5 hrivnia) .

Pe revers este reprezentat un grup de credinciosi cu luminari, cruci, condusi de un preot care oficiaza o ceremonie religioasa prilejuita de sarbatoarea Invierii. Deasupra este scris in limba rusa „Paste”. Piesa de 5 hrivnia este din aliaj german silver, (aliaj de Cu-Ni-Zn), cintareste 16,54 gr, are un diametru de 35mm, iar tirajul a fost de 50.000 exemplare. Moneda de 10 hrivnia este din Ag 925, are 33,1gr; 38,61mm in diametru, tiraj 3000 buc.
In 2005, Belarusia lui Lukasenko emite o piesa de o rubla avind pe revers reprezentat un ou traditional de Paste, precum si diverse motive populare. Piesa este din aliaj Cu-Ni si are un diametru de 33mm.


Dar, poate ca moneda cea mai frumoasa emisa pentru celebrarea Pastelui, a fost batuta la monetarie Pobjoy in acest an pentru Sierra Leone. Piesa, scoasa intr-un tiraj de 1000 de exemplare, este din argint si are reversul color.
Pe avers este reprezentata stema statului Sierra Leone, iar reversul prezinta o idilica scena cu iepurasi, puisori, narcise galbene si traditionalul cos cu oua colorate. Bineinteles nu putea lipsi urarea de „Paste fericit” dar scrisa in doua limbi poloneza si engleza, adica: „WESOLEGO ALLELUJA/ HAPPY EASTER”. Toate cele 1000 de exemplare au fost destinate vanzarii pe piata poloneza, dar ele se puteau achizitiona si de pe site-ul monetariei Pobjoy la un pret de 46,77 lire sterline pentru starea proof .



Bibliografie:
http://en.museum-of-money.org/
http://www.bank.gov.ua/
http://www.pobjoy.com/


*************************************

Tot o moneda dedicata sarbatorilor pascale se doreste a fi si noua inovatie emisa de Insulele Cook in acest an: termo-moneda.
Pare un termen straniu, dar cum altfel poti traduce din germana “thermo-munze”? “Minunea” este o moneda avind forma unui ou rosu de Pasti care atunci cind este incalzit lasa sa apara pe avers imaginea unui pui abia iesit din ou. Tot pe avers este o mica stampila dreptunghiulara in interiorul careia sta scris “easter surprise”. Reversul este ocupat de stema insulele Cook. Valoarea nominala este de 5 dolari, materialul argint 925, greutate 25 gr., iar dimensiunile 30x43mm. Tiraj 2500 exemplare.

Niciun comentariu: