miercuri, 1 aprilie 2009

Hobo-nickel- arta “ofensarii” insemnelor nationale?

Hobo-nickel este o forma de arta sculpturala care consta in modificarea designului unor monede cu valoare nominala mica, in general din nichel, aflate in circulatie, si rezultind miniaturi spectaculoase, adevarate opere de arta.
Denumirea de “hobo-nickel” vine de la faptul ca primele astfel de modificari ale aspectului unor monede au fost realizate de un fel de vagabonzi americani (hobos in engleza), de fapt peregrini, care cutreierau tara in lung si-n lat cautind sa munceasca pentru un blid de mincare si un acoperis pentru a-si putea continua mai departe ratacirea. Fata de vagabonzii clasici acestia nu erau alcoolici si incercau cit de mult puteau sa se tina la distanta de activitati ilegale. Erau oameni liberi, nefiind legati de nimic intr-un loc anume. Erau un fel de nomazi ai societatii americane moderne, asemanatori indienilor americani, care-si schimbau locul de campare functie de populatiile de bivoli.
De ce a fost ales nichelul?
Continuarea articolului se poate citi in numarul 2 din revista Colectionarul Roman care se mai poate inca procura de pe site-ul http://www.colectionarul-roman.ro/.

Niciun comentariu: