marți, 6 iulie 2010

Muzeul de Arheologie Callatis

In concediul din acest an am vizitat printre altele si Muzeul de arheologie Callatis din Mangalia, pe care nu-l mai vazusem de vreo 8 ani. Era neschimbat. Aceeasi cladire cu o arhitectura inspirata de templele grecesti, piese multe si interesante, mormintul cu papirus etc. Nu stiu de ce dar de fiecare data cind l-am vizitat parca mi-as fi dorit sa vad mai multe piese expuse. Poate si celebritatea cetatii Callatis, si multimea ruinelor pe care le-am vazut prin intreg orasul, si ceea ce am mai citit inainte m-au facut sa am aceasta dorinta. Probabil de atita spatiu dispune cladirea muzeului.
Mormantul cu papyrus, descoperit in anul 1959 in partea de vest a stadionului actual ( initial acolo se ridica o mare movila de pamant), sub care se adapostea mormantul propriu-zis. Mormintul era construit din blocuri mari de piatra de calcar, cioplite pe fetele interioare si pe rosturi. Deasupra era acoperit cu trei lespezi de piatra , fiind sapat la o adancime de 1,50m de la nivelul solului antic. Imprejurul lui se afla un ring de piatra, cu un diametru de 14 m, prevazut in partea de sud-vest cu un mic altar pentru oficierea de ceremonii. In pamantul care acoperea mormantul s-au gasit 4 vase grecesti cu firnis negru (lac) si cu ornamente de palmete aplicate, iar pe lespedea de deasupra, fragmente dintr-o coronita formata din frunze de bronz si bobite de ceramica, prinse pe un cadru de os, totul aurit, imitand cununa de lauri din antichitate. In interiorul mormantului propriu-zis, alaturi de schelet, s-au mai gasit resturi dintr-o coronita similara cu cea de pe capac, urme de tesaturi si de imbracaminte si resturile unui papyrus scris in limba greaca intr-o stare de conservare destul de proasta – este primul document de acest fel descoperit in Romania. Prezenta papyrusului in mormant poate duce la presupunerea, avand in vedere obiceiurile vremii, sau ca avem de-a face cu un om de vaza al orasului, care a adus servicii importante cetatii, motiv pentru care a si fost laureat de doua ori, sau ca acel inmormantat este un literat, caruia i s-a pus alaturi una din operele sale cele mai importante.
Iata ce am mai gasit la intrarea in muzeu. Alaturi de alte suveniruri, mici reproduceri de statuiete, bratari etc, am gasit si aceste reproduceri de monede romane, un denar de la Nero si un sestert de la Titus.


Pretul acestui pliant cu cele 2 monede reproduse 13,5 lei. Un pret cu mult sub ce scoate BNR la piese similare. Producatorul acestor replici este o firma din UK.
Un gust amar mi-a lasat lapidariul de vis-a vis de muzeu. Inconjurat de un gard prin multe locuri distrus, aici domnesc buruienile si gunoaiele. Se vede o lipsa totala de interes din partea autoritatilor locale fata de acest loc.

Niciun comentariu: