luni, 16 august 2010

100 de ani de la nasterea Maicii Tereza

Pe 26 august se implinesc 100 ani de la nasterea Maicii Teresa. In 1910 se nastea in Skopje, Macedonia, Agnes Gonxha Bojaxhiu, mezina unei familii cu trei copii. In adolescenta, Agnes s-a alaturat unei organizatii locale de tineret, Sodality. La 17 ani a raspuns primei sale chemari de vocatie si a devenit calugarita misionara. A intrat intr-un ordin irlandez, Surorile din Loretto, o comunitate cunoscuta pentru lucrarile de misionariat in India. La intrarea in ordin, si-a ales numele de Tereza, dupa Sfanta Tereza de Lisieux.
A plecat in Calcutta, unde preda geografia si catehismul la un liceu a carui directoare a devenit in 1944. In curand insa s-a imbolnavit de tuberculoza si a fost trimisa la Darjeeling pentru odihna si recuperare. In tren spre Darjeeling, a auzit pentru a doua oara chemarea vocatiei. "Trebuia sa parasesc manastirea si sa lucrez cu cei sarmani, traind printre ei. Era un ordin. Stiam unde trebuia sa fiu, dar nu stiam cum sa ajung acolo."
A inceput cu o scoala in care ii invata carte pe copiii saracilor. De asemenea, a invatat notiuni elementare de medicina si a inceput sa faca vizite la cei saraci si bolnavi. In 1949, i s-au alaturat cateva din fostele sale eleve. Impreuna, au inchiriat o camera in care ii ingrijeau pe sarmanii pe care spitalele nu ii primeau si care altfel ar fi murit pe strazi. In 1950, grupul a fost acceptat de biserica drept congregatie din Dioceza Calcutta. Se numeau "Misionarele caritatii".
In 1952 s-a deschis prima "Casa pentru muribunzi" in Calcutta. De-a lungul timpului, Misionarele caritatii au crescut de la 12 la cateva mii, ajutandu-i pe "cei mai saraci dintre saraci" in 450 de centre din intreaga lume. Maica Tereza a fondat multe camine pentru cei aflati pe moarte, din Calcutta pana in New York si Albania. A fost un pionier in crearea caminelor pentru bolnavii de SIDA. Timp de peste 45 de ani, a purtat de grija celor sarmani, grav bolnavi si nedoriti de nimeni.
Maica Tereza a devenit cunoscuta in intreaga lume prin eforturile ei umanitare neobosite. Munca sa i-a adus numeroase premii, printre care premiul pentru pace decernat de Papa Ioan XXIII si premiul Nobel pentru pace in 1979. A uimit intreaga lume prin cererea insistenta de a renunta la dineul ceremonial si de a dona suma economisita, 6.000 de dolari, saracilor din Calcutta. Acesti bani ar fi ajuns timp de un an pentru mancare.
Incepand din 1980, au inceput sa se infiinteze camine pentru dependenti de droguri, prostituate, femei batute - si inca mai multe orfelinate si scoli pentru copiii saraci. In 1985 Maica Tereza a infiintat primul asezamant pentru victimele SIDA in New York. Mai tarziu, s-au mai deschis astfel de case si in San Francisco si Atlanta. Maica Tereza a primit Medalia Libertatii, cea mai inalta distinctie civila americana.
In 1991, Maica Tereza s-a intos pentru prima oara in Albania sa nativa si a deschis un camin in Tirana. Deja infiintase 168 de case de ajutor in India. A luptat impotriva avorturilor - "Va rog, nu omorati copilul. Eu vreau copilul, dati-mi copilul mie", a spus la un mic dejun National Prayer, sponsorizat de Senatul si Camera Reprezentantilor din Statele Unite.
In ultimii 20 de ani ai vietii, nici ea - considerata o adevarata sfanta - n-a fost scutita de probleme de sanatate. A avut doua atacuri de cord, iar la al doilea i-a fost instalat un pacemaker. A avut malarie si a fost tratata pentru o infectie serioasa la plamani. Nimic n-a oprit-o insa sa isi continue calatoriile in intreaga lume - Etiopia, Cernobal, Armenia - si sa aduca liniste si iubire celor bolnavi.
Maica Tereza a murit pe 5 septembrie 1997, in manastirea ei din India. In 2003, a fost beatificata de Papa Ioan Paul al II-lea. Ordinul fondat de ea ingrijeste in continuare saracii din lumea intreaga.
(informatii preluate de pe http://www.121.ro/)
Pentru a celebra implinirea a 100 de ani de la nastere, Franta a emis doua monede in cinstea maicii Tereza.

Avand acelasi design, o moneda este din argint si are valoarea nominala de 10 euro, diametrul de 37mm si cantareste 22,2grame. A doua moneda este din aur si are doar 22mm si 8,45 grame.

Niciun comentariu: