luni, 14 martie 2011

Politia incepe sa recupereze kosonii

Redam mai jos o stire aparuta pe agentiile de stiri referitoare la incercarea de recuperare a doi kosoni scosi la o licitatie irlandeza.
"Două monede de aur, care ar proveni din tezaurul de la Sarmisegetuza, confiscate la o licitaţie Poliţia irlandeză, Gardai, a confiscat două monede de aur la o licitatie desfăşurată la hotelul Shelbourne din Dublin, în baza informaţiilor furnizate de poliţiştii români conform cărora acestea ar putea proveni dintr-o comoară antică, informează independent.ie.
Acţionând în baza informaţiilor oferite de poliţiştii români, detectivii din zona Pears Street au identificat monedele, care ar putea avea o vechime de 3.000 de ani, cu o zi înainte ca licitaţia programată pentru 18 februarie la hotelul Shelbourne să aibă loc.Monedele sunt cunoscute sub denumirea de Kosoni şi au fost descrise la licitaţie ca datând din anul 42 I.H., valoarea lor fiind estimată la 800 de lire fiecare.Întrebat în legătură cu cele două monede confiscate, Jerome Lacroix, cel care a coordonat desfăşurarea licitaţiei a declarat că sunt discuţii în legătură cu acestea, dar că este de preferat ca informaţiile să fie făcute publice în două săptămâni.Jerome Lacroix, originar din Franţa, le-a spus poliţiştilor irlandezi că a cumpărat monedele la o licitaţie din New York şi că poate demonstra acest lucru cu actul de cumpărare.
În acest caz nu au fost operate arestări, iar investigaţiile continuă.Poliţiştii români au declanşat o anchetă la nivel internaţional în căutarea monedelor dacice provenind de la Sarmisegetuza, după ce au fost sesizaţi în legătură cu un jaf masiv în 2009.În urma investigaţiilor desfăşurate şi a probelor adunate, poliţiştii români au primit informaţii privind prezenţa unor monede similare în Hamburg şi Londra, anul trecut. Vânătorii de comori fură astfel de monede din zona unde fusese vechea capitală dacică, de ani de zile.Monedele de acest tip sunt importante artefacte, semnificative pentru istoria românilor, iar în acest context, poliţiştii români au făcut eforturi pentru a le recupera. Monedele care au fost recuperate au fost returnate şi depuse la Muzeul de Istorie Naţională a României.Cele două monede confiscate la licitaţia de la Dublin au imaginea Împăratului Brutus pe o parte, precum şi una a unui vultur, pe verso, ceea ce sugerează că cele de acest tip au fost folosite în tranzacţiile comerciale dintre Dacia şi Imperiul Roman."
PS. Facem abstractie de eroarea privind vechimea monedelor strecurata in articol. Vestea buna este ca, iata incepe recuperarea si acestor monede care, indiscutabil, sunt parte din istoria noastra. Din nefericire cam tirziu. Mii de astfel de monede au luat drumul vestului, prea putine raminind in tara.

Niciun comentariu: