vineri, 7 octombrie 2011

Repertoriul tezaurelor monetare din Dobrogea

In luna august la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa s-a lansat volumul numismatic „ Repertoriul tezaurelor monetare din Dobrogea” coordonat de către doi mari cercetători ştiinţifici, dr.Gabriel Custurea şi dr.Gabriel Talmaţchi. O carte care vorbeşte despre cele 600 de tezaure din cele 201 de localităţi din Dobrogea românească şi bulgărească. O lucrare ştiinţifică adresată specialiştilor dar şi iubitorilor de istorie despre bani, bijuterii şi obiecte cu valoare numismatică.
O frumoasă călătorie prin lumea banilor, de la primele epoci de apariţie ale formelor monetare şi până în prezent, în contemporaneitate, ne oferă volumul „ Repertoriul tezaurelor monetare din Dobrogea”.

Dr. Gabriel Custurea, cercetător ştiinţific, grd.I, directorul Muzeului de Istorie şi Arheologie din Constanţa declara despre volum ca este „ O carte de foarte bună calitate, interesantă l-a care s-a lucrat şapte ani pentru realizarea ei. Un proiect al nostru mai vechi care, de fapt, este terminat din vara anului trecut dar neterminat pentru că-i lipsea indexul. Descoperirile recente sunt cuprinse întro addendă. Nu este o lucrare originală. Este un inventar al descoperirilor numismatice, necesar pentru cunoaşterea unui aspect din viaţa economică a provinciei noastre”, a afirmat dr.Gabriel Custurea, unul dintre coordonatorii lucrării.
În sine, volumul „Repertoriul tezaurelor monetare din Dobrogea” prezintă, pe ansamblu, o continuitate de circulaţie a banilor ilustrativă pentru istoria localităţilor dobrogene.

Iubitorii de istorie şi mai cu seamă numismatii, îşi pot achiziţiona lucrarea de la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.

Niciun comentariu: