vineri, 2 august 2013

Alexandru Plamadeala

Incepand din 12 iulie BNM a pus la dispozitia colectionarilor o moneda din argint cu valoarea nominala de 50 lei dedicata sculptorului basarabean Alexandru Plamadeala.
Alexandru Plămădeală (n. 9 octombrie 1888, cartierul Buiucani, Chișinău - d. 15 aprilie 1940, Chișinău) a fost un sculptor român. El este considerat cel mai important sculptor basarabean din prima jumătate a sec. XX.
Studiile și le-a făcut la Școala superioară de pictură, sculptură și arhitectură din Moscova, în atelierul sculptorului rus Volnuhin. În anii 1916-1918 a lucrat la monetăria din Petrograd. După 1918 se întoarce la Chișinău, unde, în anul 1929, este numit în funcția de director al Școlii de desen, transformată ulterior în Școală de arte plastice, pe care o conduce timp de 21 de ani.
Capodopera lui Alexandru Plămădeală o constituie "Monumentul lui Ștefan cel Mare" din Grădina Publică cu același nume din Chișinău (1927). Tot lui îi aparține și bustul funerar al poetului Alexei Mateevici de la Cimitirul Ortodox Central din Chișinău. În domeniul plasticii de forme mici A. Plămădeală realizează o serie de portrete a oamenilor de creație și a intelectualilor români și basarabeni: portretele cântăreței Lidia Lipcovschi, bustul lui Alexandru Donici, portretul lui Bogdan Petriceicu-Hasdeu, portretul Valentinei Tufescu, portretul soției, autoportretul cu soția - Olga Plămădeală, portretul pictorului I. Teodorescu-Sion, portretul poetului Ion Minulescu.

Caracteristicile monedei:
- valoarea nominală 50 lei
- calitate: proof
- metal: argint
- compoziţie: 999/1000
- greutate: 13,0 grame
- diametru: 28 mm
- forma: rotundă
- margine: zimţată
- tiraj: 1000 exemplare

Avers:
  • în plan central - Stema Republicii Moldova;
  • în partea de sus – anul emisiunii „2013”;
  • în partea de jos - inscripţia „50 LEI”;
  • urmând circumferinţa monedei - cu majuscule, este gravată inscripţia „REPUBLICA MOLDOVA”.
Revers:
  • în plan central – efigia lui Alexandru Plămădeală şi imaginea monumentului lui Ştefan cel Mare şi Sfânt;
  • în partea de jos, urmând circumferinţa monedei, cu majuscule este gravată inscripţia „ALEXANDRU PLĂMĂDEALĂ” şi anii de viaţă „1888 – 1940”.

Niciun comentariu: