luni, 1 septembrie 2014

Omagiu Crucii-expozitie de cruci de mana si pristornice

Va invit la o calatorie in sufletul taranului roman de altadata prin intermediul a circa 60 de cruci de mana si pristornice (pecetare ori prescurnicere) readuse la lumina de catre un inginer chimist indragostit de arta populara romaneasca.
De ce o astfel de expozitie?
- In primul rand pentru a omagia Crucea a carei Inaltare o sarbatorim pe 14 septembrie
- este un „tribut” adus de un inginer mesterului popular anonim plin de ingeniozitate care a creat astfel de obiecte de cult intr-o diversitate atat de mare si care au ca simbol Crucea Mantuirii noastre.
- pentru a va prezenta acest filon de creativitate, de genialitate transmis noua de inaintasi, marturii ale spiritualitatii romanesti genial exprimate in lemn.
- pentru a va prezenta o particica din sufletul strabunilor nostri pastrata in aceste obiecte de cult
-pentru ca pecetarele si crucile de mana pot deveni unul din brandurile de tip cultural de rezistenta, cu care Romania s-ar putea mândri.
- pentru a ne rupe pentru cateva clipe din lumea contemporana care isi uita tot mai mult radacinile incercand sa imite obiceiuri/traditii straine noua
- pentru ca-mi plac aceste obiecte, ma bucur cand le realizez, dar si cand le privesc si vreau sa impartasesc cu dvs aceasta bucurie.

Niciun comentariu: