luni, 23 august 2010
Simpozion de numismatica la Chisinau
Noi aparitii in seria "Moneta"
#110, A. Šemrov, Die Fundmünzen Der Römischen Zeit in Slowenien, Band VI, 332 pages ISBN 978-90-77297-78-0
#111, J.-L. Dengis, Trouvailles et trésors monétaires en Belgique, V. Province du Brabant et les trouvailles belges non localisées, 168 pages ISBN 978-90-77297-80-3
#112, M. Tsotselia, Coin finds in Georgia (6th century BC – 15th century AD), 2010, 430 pages ISBN 978-90-77297-79-7 #113, R. Abdy, Ed. Besly & F. López-Sánchez, The Gloucester Hoard and other coin hoards of the Britannic Empire, Coin hoards from Roman Britain XIII, 280 pages
si cu bucurie anuntam ca volumul 114 cuprinde lucrarea unui cercetator roman E. Petac, Aspecte ale circulatiei monetare în Dacia Romana (106-275 p. Chr.)
Mai multe informatii pe www.moneta.be
luni, 16 august 2010
100 de ani de la nasterea Maicii Tereza
A inceput cu o scoala in care ii invata carte pe copiii saracilor. De asemenea, a invatat notiuni elementare de medicina si a inceput sa faca vizite la cei saraci si bolnavi. In 1949, i s-au alaturat cateva din fostele sale eleve. Impreuna, au inchiriat o camera in care ii ingrijeau pe sarmanii pe care spitalele nu ii primeau si care altfel ar fi murit pe strazi. In 1950, grupul a fost acceptat de biserica drept congregatie din Dioceza Calcutta. Se numeau "Misionarele caritatii".
Maica Tereza a devenit cunoscuta in intreaga lume prin eforturile ei umanitare neobosite. Munca sa i-a adus numeroase premii, printre care premiul pentru pace decernat de Papa Ioan XXIII si premiul Nobel pentru pace in 1979. A uimit intreaga lume prin cererea insistenta de a renunta la dineul ceremonial si de a dona suma economisita, 6.000 de dolari, saracilor din Calcutta. Acesti bani ar fi ajuns timp de un an pentru mancare.
Incepand din 1980, au inceput sa se infiinteze camine pentru dependenti de droguri, prostituate, femei batute - si inca mai multe orfelinate si scoli pentru copiii saraci. In 1985 Maica Tereza a infiintat primul asezamant pentru victimele SIDA in New York. Mai tarziu, s-au mai deschis astfel de case si in San Francisco si Atlanta. Maica Tereza a primit Medalia Libertatii, cea mai inalta distinctie civila americana.
In 1991, Maica Tereza s-a intos pentru prima oara in Albania sa nativa si a deschis un camin in Tirana. Deja infiintase 168 de case de ajutor in India. A luptat impotriva avorturilor - "Va rog, nu omorati copilul. Eu vreau copilul, dati-mi copilul mie", a spus la un mic dejun National Prayer, sponsorizat de Senatul si Camera Reprezentantilor din Statele Unite.
In ultimii 20 de ani ai vietii, nici ea - considerata o adevarata sfanta - n-a fost scutita de probleme de sanatate. A avut doua atacuri de cord, iar la al doilea i-a fost instalat un pacemaker. A avut malarie si a fost tratata pentru o infectie serioasa la plamani. Nimic n-a oprit-o insa sa isi continue calatoriile in intreaga lume - Etiopia, Cernobal, Armenia - si sa aduca liniste si iubire celor bolnavi.
Maica Tereza a murit pe 5 septembrie 1997, in manastirea ei din India. In 2003, a fost beatificata de Papa Ioan Paul al II-lea. Ordinul fondat de ea ingrijeste in continuare saracii din lumea intreaga. (informatii preluate de pe http://www.121.ro/)
Pentru a celebra implinirea a 100 de ani de la nastere, Franta a emis doua monede in cinstea maicii Tereza.
Avand acelasi design, o moneda este din argint si are valoarea nominala de 10 euro, diametrul de 37mm si cantareste 22,2grame. A doua moneda este din aur si are doar 22mm si 8,45 grame.
Mnaieion-o moneda inedita
Denominatia monedei este una de care nu am mai auzit: mnaieion care ar insemna "o moneda de o mina", fiind echivalentul a 100 drahme de orgint sau o mina de argint. Cercetatorii evrei considera ca moneda avea un rol simbolic, nefiind in circulatie, aceasta era dedicata reginei Arsinoe, care a fost zeificata inca din timpul vietii. Pe avers este chipul reginei Arsinoë II Philadelphus, iar pe revers sunt doua cornuri ale abundentei. Arsinoë II a fost fiica lui Ptolemeu I Soter si a fost maritata la 15 ani cu un general al lui Alexandru Macedon, Lysimach, rege al Traciei. Dupa moartea lui, ea s-a casatorit cu fratele sau Ptolemeu II, (de aici si denumirea de Phyladelphus-adica iubitoare de frate), care a instituit un cult in onoarea surorii sale. Moneda a fost batuta la Alexandria.