vineri, 25 februarie 2011

Robotik

Pe 16 martie a.c. Austrian Mint va pune pe piata o moneda bimetalica, numita Robotik, intr-o realizare tehnica si artistica exceptionala. Este vorba despre o piesa de 25 de euro dedicata robotilor. Aceasta este din argint, coroana, si un metal mai neobisnuit pentru monetarie-niobiu (miezul). Printr-o tehnica speciala (un strat de oxid de o grosime constanta), niobiu a capatat culoarea rosu "marte" . Pe avers este reprezentata o versiune secol XXI a omului Vitruvian a lui Leonardo Da Vinci, adica un robot. In plan secundar sunt prezentate citeva roti dintate si fragmente dintr-o scriere in cod binar. Aceasta simbolizeaza cooperarea dintre mecanica si informatica, fundamentala in robotica.Reversul este populat de un peisaj martian (in centrul monedei care este din niobiu), prezentind munti, cratere, roci si un vehicul de explorare martiana robotizat. Pe inelul din argint se prezinta o harta stelara pe care undeva in dreapta se poate zari Pamintul.
Diametrul monedei este de 34mm, cintareste 16,5 grame din care 6,5gr este miezul din niobiu.

Tirajul: 65000 piese. Uluitor!

P.S. Niobiu este un metal de culoare alb-argintiu. Se poate colora in nuante de albastru prin procedee electrochimice. Este foarte scump si in special utilizat in industria superconductorilor, dar si la bijuterii.

miercuri, 23 februarie 2011

Monede 3D

Somalia ne-a obisnuit de-a lungul timpului cu tot felul de ciudatenii monetare (sa ne amintim monedele chitara, motocicleta etc), dar setul emis in 2008 pentru a celebra "Anul Matematicii " ne da serioase batai de cap. Cele cinci piese care compun seria intitulata „corpuri geometrice” sunt intradevar niste figuri geometrice spatiale care au pe ele imprimate stema Somaliei si valoarea nominala de 1 dollar. Cubul, cilindrul, conul, piramida si sfera au fost astfel ridicate la rang de moneda. Dimensiunile lor sunt cuprinse intre 20 si 25mm. Priviti mai jos „minunile” realizate din aliaj de Cu/Ni si placate cu argint.

vineri, 11 februarie 2011

Revista Peuce

Iata mai jos adresa site-ului revistei Peuce, editata de Institutul de Cercetari Eco-Muzeale Tulcea: http://www.revistapeuce.icemtl.ro/. La rubrica "arhiva" va asteapata o surpriza placuta, veti gasi citeva numere upload-ate. Unele articole se pot descarca integral, altele partial iar la altele apare eroare la download.
"Peuce este o publicatie anuala, cu un ritm de aparitie constant. Primul numar al revistei a fost editat in anul 1971 de Muzeul Delta Dunarii Tulcea, devenit ulterior (1993) Institutul de Cercetari Eco-Muzeale Tulcea. Incepand din anul 2003 se editeaza seria noua, dedicata exclusiv studiilor de arheologie, istorie si numismatica. ICEM Tulcea doreste sa promoveze prin revista Peuce cercetarile realizate in zona de nord a Dobrogei dar si cele mai importante contributii in planul arheologiei romanesti si europene. Autorii care au publicat in Peuce sunt experti si specialisti recunoscuti atat in tara, cat si in strainatate prin contributiile majore in domeniile Arheologiei si Istoriei. In paginile revistei se regasesc studii ale unor membri marcanti ai Academiei Romane, ai institutelor de cercetare ori universitatilor din Romania si strainatate." (prezentare preluata de pe site-ul mai sus amintit).
Initiativa este foarte buna, tinind cont ca revistele de acest gen au o arie restrinsa de circulatie. Daca se vor remedia si erorile de "urcare/descarcare" a unor articole ar fi foarte bine. Asteptam ca si alte muzee judetene sa procedeze la fel cu revistele editate.