miercuri, 15 ianuarie 2025

Expozitie la Arad: Moneda moderna romaneasca

 


Complexul Muzeal Arad, în parteneriat cu Asociația PRONUMISMATICA, organizează expoziția de numismatică „Moneda Modernă Românească”. Vernisajul expoziției va avea loc joi, 16 ianuarie 2025, de la ora 11, la Complexul Muzeal Arad, în Palatul Cultural – Piața George Enescu 1, intrarea dinspre Parcul Copiilor, în prezența membrilor Asociației PRONUMISMATICA. Asociația va fi reprezentată de Președintele Florin Demian, Vicepreședintele Daniel Trifon și Președintele Filialei Județene Arad Prof. Gabriel Căsap.
Piesele care fac obiectul expoziției „Moneda Modernă Românească” sunt expuse în premieră națională ca parte componentă a colecției Asociației PRONUMISMATICA, asociație cu acoperire națională, relativ tânără, dar cu obiective ambițioase în rândul promovării intereselor colecționarilor – numismați și, nu în ultimul rând, a derulării unor proiecte educaționale de cunoaștere a numismaticii, disciplină auxiliară a istoriei, care se ocupă cu istoricul monedelor, bancnotelor, medaliilor, al înscrisurilor bancare, al acțiunilor vechi etc.
„Expoziția în sine acoperă perioada de emisiuni monetare care compun generic sintagma Istoria Leului, de la fazele sale de debut oficial (1867) și până în prezent. Accentul este pus pe perioada regalității, emisiunile specifice perioadei regimului comunist din România și cele post-revoluționare fiind prezente în număr mic, doar pentru a ilustra o eventuală analiză stilistică a monedei ca parte componentă a evoluției monedei naționale. Secțiunea de debut prezintă câteva monede care au circulat pe teritoriul actual al țării anterior instituirii monedei naționale, cum ar fi apreciatele emisiuni monetare de tip Poltura ale lui Francisc Rákóczi al II-lea (începutul secolului XVIII), sau emisiunile monetare de tip Sadagura, cu nominal dublu, din perioada Războiului Ruso-Turc (1768-1774). Partea de bază a colecției este reprezentată de emisiunile monetare ale regilor Carol I, Ferdinand, Carol al II-lea și Mihai, suverani ai Regatului României.
O altă premieră pentru numismatica românească în domeniu expozițional este prezentarea pieselor în capsule individuale (eng: slab), certificate de către prestigioasele firme de gradare NGC (Numismatic Guaranty Company) și PCGS (Professional Coin Grading Service), companii care oferă o evaluare precisă, consecventă și imparțială a autenticității și a stării de conservare a monedelor, dar care își propun și să ofere colecționarilor servicii care aprind pasiunea, creează valoare și construiesc comunitatea, aspecte de care numismatica românească nu poate sta deoparte.”, transmit cei de la Asociația PRONUMISMATICA.
Expoziția va putea fi vizitată până pe 25 februarie 2025, de marți până duminică, între orele 9 și 17, ultima intrare fiind permisă zilnic la ora 16:30.

luni, 13 ianuarie 2025

Colectii cu blazon: Mihai Eminescu, 175 de ani de la nastere

 

Cercul Militar Național are deosebita plăcere de a vă invita miercuri, 15 ianuarie 2025, la evenimentul special dedicat Zilei Culturii Naționale și împlinirii a 175 de ani de la nașterea marelui poet național - Mihai EMINESCU.
În cadrul reuniunii se vor explora aspecte inedite legate de mormintele familiei Eminovici și va fi prezentată o medalie emisă în anul 1889, în memoria marelui poet. Gazda întâlnirii, domnul Ștefan DINA, președintele Clubului Numismatic „Mihai Eminescu” din cadrul Cercului Militar Național, îl va avea ca invitat pe domnul ing. Nicolae IOSUB, colecționar.
Expunerea face parte din seria „Colecții cu Blazon” a proiectului „Interferențe Culturale” și se va desfășura începând cu ora 17:15, la Sala de Spectacole „Eusebiu Ștefănescu” a Palatului Cercului Militar Național.

Intrarea este liberă!