vineri, 16 mai 2025

Abrevieri, sigle si acronime utilizate in insignografia romaneasca


 Volumul este singurul de acest fel care explica prescurtarile ce apar pe insignele romanesti fie ele regaliste, comuniste sau contemporane. Cartea cuprinde peste 1300 de abrevieri sigle si acronime explicate si se adreseaza colectionarilor de insigne romanesti incepatori sau nu si este un prim ajutor in descifrarea acestora. Cuprinde o bibliografie bogata, cu trimiteri la articole si carti unde sunt prezentate insignele respective. Volumul este ilustrat color.

luni, 12 mai 2025

Targul colectionarilor la Cluj Napoca


 Asociația Filatelistilor din Cluj va invita la Targul Numismatic si Filatelic in data de 31 Mai 2025 incepand cu ora 7 la Cinema Florin Piersic ( hol ).

vineri, 9 mai 2025

Moneda: 90 de ani de la înființarea Academiei de Științe Medicale din România.

 

Începând cu data de 12 mai 2025, Banca Națională a României lansează în circuitul numismatic o monedă din tombac cuprat cu tema 90 de ani de la înființarea Academiei de Științe Medicale din România.

Caracteristicile monedei sunt următoarele:

Metal tombac cuprat
Valoare nominală 1 leu
Titlu -
Formă rotundă
Diametru 37 mm
Greutate 23,5 g
Cant zimțat
Calitate proof
Avers
Revers

Aversul monedei prezintă o parte a clădirii Spitalului Colțea, inscripția „ROMANIA” în arc de cerc, stema României, valoarea nominală „1 LEU” și anul de emisiune „2025”. 

Reversul monedei redă portretele și numele doctorilor Constantin I. Angelescu și Daniel Danielopolu și inscripția „90 DE ANI DE LA INFIINTAREA ACADEMIEI DE STIINTE MEDICALE DIN ROMANIA”. 

Monedele din tombac cuprat sunt ambalate în capsule de metacrilat transparent și sunt încastrate în pliante de prezentare, introduse în mape cartonate. 

Tirajul maxim pentru moneda din tombac cuprat este de 5.000 piese.

Preţul de vânzare pentru moneda din tombac cuprat este de 240,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv pliantul de prezentare și mapa cartonată.

Monedele din tombac cuprat cu tema 90 de ani de la înființarea Academiei de Științe Medicale din România au putere circulatorie pe teritoriul României.

Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanța, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Informații cu privire la achiziția monedelor se regăsesc pe site-ul Băncii Naționale a României, secțiunea Numismatică.


Targul anticarilor in Parcul Obor

 

Centrul Cultural Mihai Eminescu vă invită cu drag la o nouă ediție a Târgului Anticarilor, un eveniment cu tradiție în Sectorul 2 din București! Între 22 și 25 mai 2025, Parcul Obor devine din nou locul unde trecutul își spune povestea.
Pe aleile parcului veți descoperi o lume fascinantă a obiectelor cu suflet: picturi, sculpturi, gravuri, piese de mobilier, monede și bancnote vechi, cărți rare, fotografii de epocă, discuri de vinil și multe alte comori.
👱‍♀️👨‍🦰 Pentru cei mici, am pregătit ateliere de pictură, personaje din desene animate, statui vivante și baloane colorate, astfel ca distracția să fie garantată pentru întreaga familie!
⏳ Timp de patru zile, vă așteptăm cu bucurie să descoperiți atmosfera unică a unui târg care amintește de poveștile boeme din “micul Paris”.
📍 Peste 70 de expozanți din toată țara și din București
🕙 Program zilnic de vizitare a târgului, 10:00 – 20:00

Expoziția „Ziua Regalității reflectată în medalii cu inserții regale (1866-1940)”, la Muzeul de Artă Populară Constanța


Muzeul de Artă Populară Constanța găzduiește, în perioada 9 mai - 1 iunie 2025, expoziția temporară „Ziua Regalității reflectată în medalii cu inserții regale (1866-1940)”, realizată cu piese din Colecția privată Georgian Anghel.


Expoziția reunește o colecție inedită de medalii cu tematică regală, expuse public pentru prima dată. Veritabile bijuterii istorice ce surprind spiritul și semnificația zilei de 10 Mai în istoria României, medaliile reprezintă pe membrii Casei Regale (Carol I, Regina Elisabeta, Regina Maria, Regele Ferdinand), evenimente importante din perioada Regalității (momentul Încoronării, obținerea Independenței), dar și unele edificii emblematice ale Constanței (Podul „Carol I”, Portul Constanța).

Medaliile sunt realizate de gravori celebri din epocă, precum: Paul Telge, Wilhelm Kullrich, Anton Scharff și Menachem Carniol.

Vernisajul expoziției „Ziua Regalității reflectată în medalii cu inserții regale (1866-1940)” este programat vineri, 9 mai, de la ora 16.00.